4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO'DA DEĞİŞİM ŞART

ESO, seçimleri ertelendi ama adaylar, ortaya çıkmaya başladı. Nebi HATİPOĞLU, bu adaylardan biridir. ESO başkanı olur mu, bekleyip göreceğiz. Ancak Sayın HATİPOĞLU' nun, "ESO' da atak sanayi için, değişim şart" sözü, aklıselim insanlarımız tarafından kabul görecek niteliktedir.
Sayın SAVAŞ, 23 yıldır, ESO başkanıdır. Bu süre zarfında Sayın HATİPOĞLU' nun deyimiyle, Başbakanlar, belediye başkanları, değişti ama ESO başkanı değişmedi. Neden değişmedi, en iyi onu, 23 yıldır başkanlıkta, tutan üyeler bilir. Ancak Eskişehir Sanayisi, pek çok ilin gerisinde kaldı. Geçmişte, belirlediği hedeflere de ulaşamadı.
Nitekim ESO Başkanı, Rahmetli Mümtaz ZETİNOĞLU döneminde, bölgenin ve Eskişehir' in, kaderini değiştirecek hedefler belirlemişti. Hatta " ANADOLU SANAYİ" deyimi, ilk defa, onun tarafından kullanılmıştı. Üniversite- sanayi işbirliğini kurumlaşması, Tarımın sanayiye kaynak aktarır, bir yapıya kavuşturulması, Eskişehir' in, sahip olduğu madenlerin, ham yerine işlenmiş olarak ihracatı, hedef olarak alınmıştı
Yine Rahmetli Zeytinoğlu döneminde, Eskişehir' deki ekonomi ve yatırımlarla ilgili gelişmelere ve hedeflere, bölgecilik yerine, Türkiye merceğinden bakılmış ve Eskişehir' in, " ORTA VE İÇ ANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" haline gelmesi hedeflenmişti.
Bu hedefler, Rahmetli Mümtaz ZEYTİOĞLU' ndan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, sürekli ve sonuç alıcı, bir şeklide uygulamada tutulsa idi. Eskişehir ekonomisi ve sanayisi, bugün ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olacaktı. Neden bilinmez bu hedefler, ESO yönetimlerince, göz ardı edildi.
Geçmişte, ESO, tarımın sanayiye kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulmasını hedef olarak almıştı. Çünkü Eskişehir' in, yüzölçümünün %42.7'si, tarım arazisidir. Bu gerçeğe rağmen, ESO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Savaş M. ÖZAYDEMİR, Eskişehir' de, daha önceleri tarım sektörü ağırlıklı bir yapı varken, Odamızın kurulmasıyla, istihdam ve yüksek katma değer yaratan sanayi sektörü ağırlıklı bir yapıya kentimizin kavuştuğunu söyleyebiliriz. " sözleri ile tarım sektörünü, küçümsedi.
Oysa tarım sektörü, gelecekte sanayinin de önüne geçecektir. Çünkü geleceğin savaşlarının, " YİYECEK", SU" ve "ENERJİ" alanında olacağı söyleniyor. O nedenle de Eskişehir "TARIM SEKTÖRÜ" ne, önem vermek ve sahip olduğu tarım alanlarını da korumak, tarımı, sanayiye kaynak aktarır, bir yapıya kavuşturmak zorundadır.
Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU' döneminde, hedefler arasında, " üniversite- sanayi işbirliğinin" ve teknoloji üretim ve transferinin, kurumsal yapıya kavuşturulması" da vardı. Bu hedeflere de arzu edilen boyutta ulaşılamadı.
Elbette Nebi HATİPOĞLU hakkında, görüş belirtmek için vakit erkendir. Ancak" Sayın SAVAŞ, tekrar başkan olduğu zaman, Eskişehir, dört yıl daha kaybeder" sözü, iddialı olduğunun da işaretidir.
ESO Başkanı Rahmetli ZEYTİNOĞLU, Eskişehir için makro hedefler belirlemişti. OSB, bu hedeflere ulaşamadığı gibi, pek çok kentin de gerisinde kaldı. Oysa Cumhuriyetin, ilk yıllarında sanayide, Eskişehir' in, gerisinde olan Kayseri, bugün evrensel üretim yapılan, bir dünya kenti oldu. Her zaman serinkanlı, aklıselim, hesabını iyi yaparak, adım atanların, kenti olarak, her dönem dikkat çekti.
Ayrıca Kayseri, sürekli makro düşündü, dünyayı izleyip, öz kaynaklarına ağırlık vererek, dünyada rekabet üstünlüğü için çalışıyor. Sanayi ve Ticaret altyapısıyla, sadece Türkiye'de değil, dünya çapında rekabet gücüne ulaştı. Ancak bu dahi, yeterli görülmüyor. Gelişmiş, altyapı olanakları, eğitimli işgücüyle, geleceği yeniden planlıyor.
İstanbul Sanayi Odası'nın, her yıl yayınladığı, "Türkiye'nin, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" anketinin 2007 ve 2008 yılı sonuçlarına göre, Kayseri'den 14 sanayi kuruluşu listeye girmeyi başarmıştır.
Elbette OSB' de, gelişmeler, göz ardı edilemez. Hizmet edenlere, şükran borçluyuz. Ancak Eskişehir' in, konumu, doğal zenginlikleri, yetişmiş işgücü, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ile Kayseri kentinden, daha ileri bir sanayiye sahip olması gerekirdi. Çünkü geçmiş yıllarda, Kayseri' ye, mobilya ihracatı yapan Eskişehir, bugün Kayseri'den, mobilya ithal eden, kent haline geldi.
Ekonomi Bakanı Sayın Çağlayan' ın, "Eskişehir'in, Türkiye ihracatından aldığı payı, Eskişehir'e yakıştıramıyorum, " sözleri ve "Eskişehir'de, şu anda 2 bin ihracatçı olabilir" tespiti, ESO' nun, başarısız, değişimin de şart olduğunun da tescilidir.
ESO, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olmak istiyorsa, ESO' da "DEĞİŞİM" şart olup, yeni ve genç kadroya, ihtiyaç vardır. Çünkü söz konusu olan "İSTİHDAM", "İHRACAT", 'ESKİŞEHİR' ve 'TÜRKİYE' dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi