4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

FEDAKAR ÖĞRETMEN

Sanat, insanlık tarihinin, her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler yaşama biçimlerini, hayata bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata karşı bakışlarını değiştirmiş, her çağda ve toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmıştır.
Sanatçı olmak, kolay olmadığı gibi, herkesin de harcı değildir. Özellikle de sanatı amatör ruhla yapmak, en makbulüdür. Ayrıca yetenekli olmak, sanatçı olmak için yeterli değildir. Gerçi yetenekli insanların, başarıları hayranlık uyandırır. Ancak bu başarıların nedeni tek başına, yetenek değildir. Yetenekli insanlar, başkalarından daha az çalışarak o noktaya ulaşamaz. Ancak sanat, güzel ile uğraşır, göreceli bir kavramdır.
Yetenekli insanlar, hepimizde hayranlık uyandırır. Sergiledikleri başarılar gözümüzü kamaştırır. Sanat eserlerini izlerken, kendimizden geçeriz. Sanatçıların yaptıkları olağanüstü hareketlere şaşırıp kalırız, yetenekleri derinden etkiler bizi. Bize göre onların başarılarının nedeni yetenekleridir
Ayrıca sanat ve öğretmenlik, fedakârlık ister. Çünkü fedakâr insanlar, inandığı değerler, ya da sevdiği insanlar uğruna gerektiğinde, her türlü zorluk ve sıkıntıyı göze alırlar. Kendi menfaatleriyle, inandığı değerler, ya da sevdiği insanların menfaatleri arasında, seçim yapması gerektiğinde kendi çıkarlarından vazgeçer ve Bu uğurda maddi manevi, her türlü özveride bulunurlar,
Sanatkârlar ve öğretmenler, bildikleri ve inandıkları davalar için, sahip olduğu, sevdiği, değer verdiği şeylerden, hiç düşünmeden feragat ederler.
Türk toplumunda, fedakârlık adeta bir gelenektir. Pek çok insanımız için Vatan, millet, toplum, kişi/kişiler, kurum/kuruluşlar, yaşadığı kent ve mesleği için, fedakârlık bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık, herkese de nasip olmaz. Çünkü fedakârlık, feragati gerektirir. Fedakârlık bir tercih meselesidir. Ülkemizde sahip olduğu, her türlü olanak ve imkânlardan, hatta yaşamından, feragat edip, varidatını bildiği doğrularda sarf eden insanlarımız vardır. Bu insanlarımızdan biri de öğretmen Sayın Mustafa SÖNMEZ' dir.
Atatürk Anadolu Lisesi, Görsel Sanatlar Öğretmeni Mustafa SÖNMEZ, Çarşamba günü kendi imkânları ile gerçekleştirdiği, heykel sergisini açtı. Bu sergi ve çalışmaları ile de sanat, sanatçı ve öğretmenlikle ilgili, literatürü bir kez daha anımsattı.
Sayın SÖNMEZ, heykelleri, kendi maddi imkânları ile yapması, büyük fedakârlıktır. Bu fedakârlığı, Rahmetli Rauf İNAN' ın, " Öğretmen, kendi varlığında, yalnız kendi kendisine karşı sorumluluk taşıyan, bir adam değildir. O gelecek nesillerin, şöyle veya böyle, şu veya bu vasıflarda olmasının, şu veya bu meziyetler veya kusurlar almasının sorumluluğunu da yani, bir kısım vatandaşların, hatta milletin alın yazısının sorumluluğunu, millet ve tarihi önünde, taşıyan bir adamdır." sözünü hatırlattı.
Sergide, Türk Büyükleri Oğuz Kağan, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Hızır Hayrettin Paşa, Yunus Emre, Karacaoğlan, Nasrettin Hoca, Mustafa Kemal ATATÜRK ve diğer Tük büyüklerinin, büstleri yer aldı..
Heykeltıraşlık, düzenli gelir getiren, bir meslek değildir. Bazı kimseler, bu sanatı, bir yan uğraş olarak sürdürdüklerinden, ancak çok üstün yetenekli ve girişimci olanlar, bu alanda kariyer edinebilirler. Ayrıca sanatçı ve öğretmen olmak, ciddi fedakârlık ister.
Öte yandan, heykel yapmak, kolay değildir. Çünkü taş, tahta, maden, kil, alçı gibi çeşitli maddelerden yontularak veya bakır, tunç, kalay, kurşun altın gibi metaller kalıba dökülerek, ağaç, taş, fildişi gibi malzemeleri oyarak, ya da çeşitli materyalleri birbirine ekleyerek, bir eser ortaya koymak, herkesin yapacağı bir iş değildir.
Sayın SÖNMEZ, heykel yaparken, hem tasarımcı, hem de uygulayıcıdır. Ancak büyük tasarımlarda, her işlevi tek bir heykelcinin yerine getirmesi zor olabilir. Bazı tasarımlarda, yalnızca mimar ya da endüstri tasarımcısı gibi çalışır; heykelin gerçekleştirilmesini bütünüyle kendisi meydana getirir.
ayın SÖNMEZ, üst düzeyde tasarım ve çizim yeteneğine sahiptir. Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanır. Yapacağı eseri, zihninde tasarlar, Kullanılacak malzemeyi özenle seçer, Resim-iş öğretmeni olması, ona büyük avantaj sağlar.
Sayın SÖNMEZ, bir öğretmendir. Onun, sorumluluk, çalışkanlık, fedakârlık, anlayışı, öğrencilerine örnektir. Bütün zorluklara rağmen, çalışma azminden bir şey kaybetmez. Başarıya ulaştığında, mütevekkil insanlara yaraşan, o dost canlısı yüzünde, kutsal bir görevi yapmanın, huzuru vardır.
Sayın SÖNMEZ için, öğretmenlik ve sanat, bir yaşam biçimidir. Fedakârlık onda meziyettir. Öğrenmeyi, öğretmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, her türlü fedak3arlığı da yapan, emeğinin karşılığını 'geleceği yakalayarak' alacağını bilen, çok yönlü bir öğretmenimizdir.
Sayın SÖNMEZ' i kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi