
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KALICI ESERLER BIRAKMAK
Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tosun, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevine atandı. Bu atama, ESOGÜ ve Ziraat fakültesi için büyük kayıptır. Çünkü üç yılda, ESOGÜ Ziraat Fakültesi'ni yeni baştan imar etti. Düzenlediği kongre, konferans, panel gibi etkinliklerle de övgü aldı.
Sayın Prof. Dr. TOSUN' u, ULUSLARARASI KATILIMLI I.ULUSAL ALİ NUMAN KIRAÇ TARIM KONGRESİ' nde, tanıdık. Her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir. Kaynak yaratır, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılar, doğru teknolojileri alır ve teknolojilerin kullanılması sağlar.
Sayın Prof. Dr. TOSUN döneminde, ESOGÜ Ziraat Fakültesi ciddi atılımlar atıldı. Öğretim üyeleri, binaları, dershaneleri, laboratuarları, ders araç ve gereçleri, araştırma-uygulama çiftlikleri vb. nitelikli bir eğitim-öğretim için gerekli olanaklar sağlandı. Ancak her sohbetimizde, fakültenin, daha çok imkân ve olanaklara sahip olması gerektiğini, bu alanda ciddi katkıda bulunan, KIRAÇ ailesine, çok şey borçlu olduklarını sürekli vurguladı.
Prof. Dr. Hasan TOSUN, fakülte bünyesindeki reorganizasyon çalışmalarıyla da övgü aldı. Eylül ayı içinde yaptığımız ziyarette. Hummalı bir çalışma içinde bulmuştuk. Özellikle de kendi odasını, dershane yaparak, 6 metrekare odaya taşınması, belki de ülkemizde, bir ilk olup, herkese örnek teşkil edecek nitelikteydi.
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, düzenlediği kongre, sempozyum ve panellerle, Ulusal ve Eskişehir, tarımına, özellikle de Fakülte çalışmalarına, ciddi katkıda bulunurken, Eskişehir ve ESOGÜ' nün, uluslararası ve ulusal bazda tanınmasına da ciddi katkıda bulundu.
O'nun döneminde, ESOGÜ Ziraat Fakültesi, çağdaş bir şirket modeline göre tasarlanan, Market Model üniversite modelinin benimsedi. Ayrıca "Üniversite- toplum" ve "öğrenci- üniversite" ilişkisi, arzu edilen boyutlara ulaştı. Sonuçta da ESOGÜ Ziraat Fakültesi, bilgi öğreten değil, bilgi ve teknoloji üreten, en önemlisi de ülke sorunlarının çözümüne ciddi katkıda bulunan fakülte haline geldi.
Sayın Prof Dr. TOSUN, Kıraç ailesi ile diyalogu ve gayretleri sonucu, KIRAÇ AİLESİ tarafından, Ziraat Fakültesi içinde yer alan, 1926 yılında yapılan üç katlı bina, aslına uygun olarak restore edilerek, "Ali Numan Kıraç Araştırma ve Kültür Merkezi" Ziraat Fakültesi'nin, kullanımına sunuldu.
Restorasyonu yapılan binada, yapılan birkaç etkiliğe katıldım. Örnek teşkil edecek şekildedir. Restorasyon yapılmış ilgili yapıda, bir konferans salonu, iki sınıf, iki laboratuar, personel odaları bulunmaktadır. Bu yapı, çok amaçlı olarak tasarlanmış olup, sergi salonu, kabul salonu gibi de kullanılabilecektir.
Geçmiş yıllarda, lojman olarak kullanılan İnan KIRAÇ' ın da doğduğu bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde yeniden inşa edildi. Bu binada, ESOGÜ' nün, en gelişmiş bilişim laboratuarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği bir kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanede, dünyadaki tarımla ilgili, tüm çevrimiçi dergilere ulaşılacaktır.
Önceki yıllarda, lojman olarak kullanılan 6 ayrı yapı, yeniden düzenlenerek akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştur. Depolar yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi. Hatta bir de ziraat müzesi düzenledi.
Sayın Prof. Dr. TOSUN, çalışanlara, kalite bilinci aşıladı. ESOGÜ ve Ziraat Fakültesi' ne, ulusal ve uluslararası alanda, prestij sağladı. Etkinlik ve faaliyetlerinde, rakiplerden farkı performans sergiledi. Onun döneminde, kurumsallaşma yolunda önemli adımlar atıldı. Kurum, yeniden yapılandırıldı. Onun rehberliğinde, kurumda çalışan herkes, taşın altına elini koydu ve ağırlığınca sorumluluk üstlendi. Özellikle de fakültede, KONOW-HOW" paylaşımı, istenen seviye ve standartlara ulaştı.
Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN, döneminde, Ziraat Fakültesi' nde, bireysellik yerini, "TAKIM RUHU" hakim oldu. Rekabet, yerini iş ve güç birliğine bıraktı. Bilgi ve kaynakların paylaşımı, en üst düzeyde oldu. Paylaşılan bir sorumluluk vardı. Koordinasyon arttı. Bölümler arası bütünleşme oluştu. İcraata, "TOPLUM KATILIMI" ve ORTAK PAYDA hakim oldu. Yetki ve sorumlulukların tespitinde ve dağıtımında kolaylık sağlandı.
Ziraat Fakültesi' nin mimarı, Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN, ESOGÜ' deki görevinden ayrılarak, Uşak Üniversitesi'nde göreve başladı. ESOGÜ ve Ziraat Fakültesi için, büyük kayıp olurken, Uşak Üniversitesi için de kazanç oldu.
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, ESOGÜ 'den, neden ayrıldı bilmiyoruz. Ancak dostları ile birlikte sahip olduğu anıları ve Ziraat Fakültesi'ndeki kalıcı eserleri ile hep hatırlanacaktır. Ne mutlu kalıcı eserler bırakanlara, dost olan ve kalabilenlere...