4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KAMU HASTANELER BİRLİĞİ

Toplam kalite yönetimine geçen, bir kurumdaki hataların, % 80 i yönetimden kaynaklanır. Yönetimi iyi olmayan, bir şirketin veya kurumun, başarılı olması mümkün değildir. Kurumların yönetiminin, iyi olması ise yöneticilerin kalitesine bağlıdır. O nedenle Sağlık Bakanlığı, merkez ve taşra da, yeniden yapılandırdı. Yöneticileri de sözleşmeli yapıldı.
Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında, 81 ilde oluşturulan, Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği, bakanlığa bağlı hastanelerin, tek çatı altında yönetilmesini sağlayacak. Bu teşkilatlanma ile de sınırlı sayıdaki sağlık personelinin, tek elden yönetilmesi, kaynakların verimli kullanılması, sağlık giderlerinin azaltılması ve vatandaşa, daha kaliteli hizmet verilmesi amaçlanıyor.
Hülasa sağlıkta yönetim, tek çatı altında toplandı. Artık Eskişehir ve İlçelerdeki hastaneler, aynı merkezden yönetilecek, personel atamaları da tek elden yapılacaktır. Siyasi otorite, yerel yönetimlere yetki vermeyi ve özerkliği savunurken, yetkilerin tek merkezde toplanması, dikkat çekicidir.
Sağlık Bakanlığındaki yönetim değişikliğe, gerekçe olarak, eski sitemde kalitesiz ürünlerin, pahalıya alındığı, gösterildi. Bugün hayta geçirilen sistemde, profesyonel ekiplerle, alım ve ödemeler, tek merkezden yapılacak. Dinamik yapı olmasından dolayı da vatandaşın sorunlarına müdahale, daha hızlı olacaktır. Yeni süreçte, başhekimlerin sözleşmeli, personel olarak, aynı görevlerine devam edebileceklerdir.
Bu sistemle, genel sekreter ve hastanelerde, görev alacak olan yönetici, başhekim, hastane müdürü, başhemşire veya yardımcısı, sözleşmeliye geçti. İki yılda bir sözleşme yenilenecek, bu süreçte, belli bir puanın altında kalanlarla, devam edilmeyecek. Ayrıca altı ayda bir, performansları kontrol edilecek, belli bir yüzdenin altına düşen idarecilerin sözleşmeleri, fes edilecektir.
Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlık alanında, küresel değişime ayak uyduran değil, insana hizmeti, amaç edinerek, küresel, değişime öncülük eden bir Türkiye hedefliyor. Bu hedef, ne kadar gerçekleşir, önümüzdeki yıllarda görülecektir.
Sağlık da hedef, insanımızın, beklediği gelişmelerdir. Ancak Tıp Fakülteleri için, aynı şeyleri söylemek biraz zor. İmkânsızlık ve sistem nedeniyle, esas görevlerini yerine getiremedikleri gibi, nitelikli doktor da yetiştirilemiyor. Çünkü Tıp Fakültelerinin, öncelikli görevi, "EĞİTİM" ve AR-GE" çalışmaları olmasına rağmen, son alınan kararlar ve performans uygulaması ile "TEDAVİ" ön plana çıkartıldı. Tıp fakültelerinde, "EĞİTİMİ" ve AR-GE çalışmalarını, da ciddi şekilde aksattı.
Her türlü olumsuzluğa rağmen, Eskişehir, son yıllarda, sağlık sektöründe ülkemizin önde gelen kentlerinde biri oldu. Sunulan sağlık hizmetleri, son tıp teknoloji kullanımı, alt yapı gelişimi, insan gücü kapasitesi ve niteliği anlamında gelişmiş batı ülkelerini aratmayacak şekildedir. Hatta birçok alanda, örnek olacak niteliktedir.
Yeterli midir? Elbette değil. Tıp adına yapılması gereken, daha pek çok hizmet ve sahip olunması gereken tıp teknolojisi var. Ancak sağlıkta, rekabet ortamı, hizmet ve teknoloji alanındaki gelişmeleri de sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde gündemde tutacaktır. Çünkü Sağlık sektöründe, rekabet şansını kaybeden ve tıp teknolojisindeki gelişmeleri, bünyesine taşımayan, sağlık kuruluşlarının, bu sektörde yaşama şansı yoktur.
Siyasi otorite. Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında, yönetimde ciddi değişikliler yaptı. Türkiye genelindeki 842 kamu hastanesini, il bazında bölgelere ayırarak birleştirdi. Bakanlık, bu hastaneleri yönetecek 100 Kamu Hastaneler Birliği, 100 Genel Sekreteri'nin (CEO) listesini hazırlayarak, atamaları gerçekleştir.
Yeni süreçte, en üst yönetici olarak, KHB Genel Sekreteri olurken, alt birimlerde Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri olacak. KHB' ler, bakanlığın sunacağı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere, hastanelerin ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinin işletilmesi, faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesi gibi işlemleri yürütecek.
Salı günü, Eskişehir' de, sağlıkta, yeni yapılanma ve yönetimdeki atamalar nedeniyle, KHB Genel Sekteri, Sayın Dr. Hüseyin FİDAN ve İdari Hizmetler Başkanı Sayın Mücahit Said DESTİCİ' yi, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve "SEV", birlikte ziyaret etti. Her iki yönetici de, güler yüzle karşıladı. Sağlık sorunlarına pozitif yaklaştılar. Konulara, hâkimiyetleri ile de dikkat çektiler.
Sohbette gördük ki devlet hastanelerinde, hiyerarşik sınırlar azaltılmış, bireysellik yerini, ortak akıl ve takım ruhuna bırakmıştır. Bilgi ve kaynakların paylaşımı, en üst düzeydedir. Kurumlarda, koordinasyon, inisiyatif kullanımı ve yaratıcılık da artmıştır
Sayın Dr. FİDAN ve DESTİCİYİ kutluyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi