
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KENDİ ORMANINI KENDİN YETİŞTİR
Ülkemizin %27, 2'si ormanlarla kaplıdır. Türkiye' de, 22 milyon hektar orman, 7.5 milyon hektar da mera alanı var. Bu değerler, dünya ortalamasıyla aynı gibi görülse de mevcut ormanlarımızın, %49'unun verimsiz ormanlardan oluşmaktadır. Bu verimsiz alanların süratle verimli hale dönüştürülmesi gerekmektedir. O nedenle de mevcut en iyi şekilde korunurken, özel ağaçlandırma çalışmalarına da hız vermeliyiz.
Son yıllarda, ağaçlandırma çalışmaları hız kazandı. Ülkemizde ve Eskişehir'de, ormanların nicelik ve nitelik olarak korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, için ciddi gayret var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son yıllarda, ağaçlandırma çalışmalarında, cevize ayrı bir önem vermiştir. Özel ağaçlandırma çalışmalarında, cevizin diğer türlere göre ağaçlandırma oranı % 13'tür.
Ülkemizde özel ağaçlandırma, " Kendi Ormanını Kendin Yetiştir" sloganı ile devlet ormancılığından, millet ormancılığına, geçiş özendiriliyor ve de teşvik ediliyor. Mevzuat gereği de, her türlü kolaylık gösteriliyor. Ancak bu alandaki çalışmalar, tüm gayret ve çabalara rağmen, arzu edilen boyuta ulaşamadı.
Ülkemizde, Köy Tüzel Kişilikleri, Belde, İlçe, İl ve Büyükşehir Belediyeleri, Her türlü ticari şirketler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Odalar, Dernekler, Vakıflar, Köye Hizmet Götürme Birlikleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Gerçek kişiler, Özel ağaçlandırma yapabilir. Özel ağaçlandırmayı hukuki ve teşvik yönünden gerçek kişi olarak veya ticari şirket olarak yapmada herhangi bir fark yoktur
Bakanlık tarafından ve gerekse Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından, talep sahiplerine özel ağaçlandırma yapılabilecek sahalar gösterilememektedir. Bununla birlikte aday sahanın, orman alanı veya hazine arazisi olup, olmadığı, orman alanı olması durumunda hukuki, plan ve mülkiyet yönünden özel ağaçlandırmaya uygun bulunup, bulunmadığı, gibi hususlarla ilgili olarak Orman İşletme Şeflikleri, Orman İşletme Müdürlükleri, Orman Bölge Müdürlüklerinden veya Milli Emlak Müdürlüğü'nün, taşra teşkilatlarından bilgi alınabilir.
Orman alanlarında, yapılacak özel ağaçlandırma çalışmalarında; çam (fıstıkçamı, kızılçam, karaçam) sedir, göknar, ladin, meşe, akasya, akçaağaç, karaağaç, çınar, kavak, okaliptüs, ıhlamur, kayın, gürgen, ceviz, kestane, antepfıstığı, menengiç, sakız ağacı, harnup, kuşburnu, defne, alıç, badem, mahlep gibi orman ağacı türleri kullanılabilir.
Hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde bu türlerin yanında zeytin de kullanılabilir. Özel ağaçlandırma çalışmalarında tek bir tür kullanılabileceği gibi birden fazla tür de kullanılarak karışık ormanlar kurulabilir.
Ayrıca, özel ağaçlandırma yapılan ana türün altında alt tür olarak kekik, biberiye, adaçayı, böğürtlen, kardelen vb. tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkilerin yetiştirilmesine izin verilebilir. Hazine ve sahipli arazilerde bunlarla birlikte tarımsal faaliyette de bulunulabilir. Alt türler için saha tahsisi/kiralama yapılmaz. Özel ağaçlandırma amacıyla saha tahsisi/kiralaması yapılan sahada, aşı yapmaya uygun türlerin bulunması halinde, aşılama yapılarak özel imar-ihya çalışması da yapılabilir.
Ülkemizde, hazineye ait ve sahipli arazilerde ve bozuk orman alanlarında, ,her türlü gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal kalkınma kooperatifleri, belediyeler, vakıf, dernek, şirket, kamu Kurum/kuruluşları, velhasıl isteyen herkes, mevzuata uymak kaydıyla özel ağaçlandırma çalışmaları yapabilir. Bir proje için, alt sınır devlet ormanlarında,30 dekar, hazine arazilerinde 20 dekar ve sahipli arazilerde 5 dekardır. Üst sınır ise tüm araziler de 3000 dekar olarak belirlenmiştir.
Özel ağaçlandırma yapmak isteyen, kişi/ kişiler ve kurum/kuruluşlar, ağaçlandırmak istedikleri sahanın yeri, mevkii ve varsa coğrafi koordinatlarını gösteren harita ve krokiyi dilekçeye ekleyerek Orman Bölge ve İşletme Müdürlüklerine veya Orman İşletme şefliklerine müracaatta bulunabilirler.
Özel ağaçlandırma yapılacak alan, orman idaresince incelenir. uygun görüldüğü takdirde, Kamu kurum/kuruluşlarına ait uygulama projeleri, orman idaresince, Gerçek ve tüzel kişilere ait uygulama projeleri ise, serbest çalışan orman mühendisleri tarafından düzenlenir ve ilgili daire tarafından onaylandıktan sonra da hayat geçirilir.
Özel ağaçlandırma yapanlar, kredi de alabilir. Yer tesliminden sonra, İl çevre ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederler. İlgililerce uygun görülen projelere, proje tutarı kadar kredi, A.G.M Genel Müdürlüğünce tahsis edilir. Alınan krediler, düşük faizli olup, kredi geri ödemesi dikilen fidanların türüne göre, 10-15-30 yıl sonra ana para defaten ödenir.
Özel ağaçlandırma yapan kesimlere, Orman Bölge Müdürlüğümüz, tarafından, her türlü kolaylık gösterilecek ve destekte verilecektir. Yeter ki özel ağaçlandırma alanında her kesim, elini taşın altına koysun, hem ağaçlandırma yapanlar, hem ülkemiz kazansın.