
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KÖYDEN GÖÇ ÖNLENMELİ
Eskişehir'de, işinin ehli insanlarla, alanlarında konuşma fırsatı bulur, görüşlerini de okuyucularımızla paylaşırız. Bu insanlarımızdan biri de Tepebaşı Belediyesi Veteriner Müdürü Sayın Yusuf SELEK' tir. İl Özel İdaresinin, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine geçmesi ile birlikte, köylerde, yapılacak Tarım ve hayvancılık alanında, kendisi ile görüşme ve sohbet etme fırsatı buluruz.
Sayın SELEK, köylerin, belediye mücavir alanına girmesi ile birlikte, köylerle ilgili projeler ve sorunları ile yakından ilgileniyor. Ona gör Eskişehir'de, çiftçisi, 1950 den sonra Tarım Bakanlığı'nın teşviki ile üretimi kolay olan hububat üretimine yöneltilmiştir. Bugün ise hububata verilen taban fiyat, düşük olduğu için, çoğu çiftçi zarar etmektedir.
Sayın SELEK, haklıdır. Çünkü hububat ve pancara, Ankara'daki siyasi otorite tarafından, taban fiyat verilmektedir. Taban fiyatı belirleyicisi siyasi irade ise siyasi geleceğini ve çıkarını düşünerek, halka ucuz ekmek ve şeker yedirebilmek için, maliyet ve fiyat ilişkisini hiç dikkate almaksızın, Eskişehir' in, iki temel ürünün olan hububat ve pancar' ın fiyatını, sürekli baskı altında tuttu ve Eskişehir çiftçisini de sürekli mağdur etti.
Sayın SELEK' e göre, hububat ve şeker pancar üretimi yapıp, hayvancılıkla, sebze ve meyvecilikle uğraşmayan üretici, gizli işsizdir. O nedenle de köyde hayvancılık, sebze ve meyvecilikle uğraşmayan çiftçiler şehir merkezine göç etmektedir. İlimizde çiftçilikle uğraşanların yaklaşık % 80 ' i il merkezinde oturmakta, uzaktan üretim yapmakta veya yaptırmaktadır.
İlimiz, iklim yapısı olarak hayvancılığa en uygun bölgededir. Eskişehir'de, binlerce dönüm sulanabilir arazi var. Sulanabilir arazilerde, buğday ve pancar ekimi yapılmaktadır. 1 dönüm buğdaydan yaklaşık 150 tl net kar elde etmektedir. Pancardan ise 200 Tl gibi kar elde etmektedir
Sayın SELEK' e göre, hayvancılık yapan üreticilerin, bilgi ve becerilerinin artırılması gerekmektedir. Eskişehir Büyükşehir belediyesi bünyesinde, hayvancılık eğitim birimi kurulmalı, özellikle köydeki kadınlara ve gençlere hayvancılık eğitimi verilmeli köylerde önder hayvan yetiştiricisi çiftçiler oluşturulmalı, hayvancılık kooperatiflerin aktif hale getirilerek, uygun olan köylerde, ortak süt sağım üniteleri kurulmalıdır.
Ayrıca hayvancılık yapmak için, köydeki yerlerin tamiratı ve iyileştirme yerine köyün belirleyeceği yerleşim alandan uzak yerlere, hayvancılık bölgelerinin ve alanlarının tespit edilmesi 'Köy Dışına Çıkarma Projesi' , 'Ortak Sağım', ortak Süt Depolama' gibi projeler yapılarak, hayata geçirilmelidir. Bunun için, tip projeler geliştirilmeli.
Sayın SELEK, köylerde işsizliği önlemek için, bölge ve köye has ürünler tespit edilip destek verilmesi gerektiğini sürekli vurgular. Ayrıca başka ülkelerden gelen, hayvanlar ve et ithalatı ile et sorunu çözülemeyeceğini, bilakis başka ülkelerden, gelen hayvan ve et, Türkiye' de hayvan üretiminin, daha da kötüye gideceğini belirtikten sonra," Türkiye, ette, dışarıya bağımlı hale gelecektir. Oysa Türkiye koyun ve keçi de Avrupa ile rekabet edebilecek düzeydeydi" görüşünü de sıkça paylaşır.
Sayın SELEK' le yaptığımız görüşmelerde gördük ki, Türkiye'de, hayvancılık sektörünün; yem kaynağı, hayvan sağlığı ve salgın hastalıklar, örgütlenme ve üretim planlaması, eğitim ve teknik eleman desteği, işletme büyüklüğü ve altyapı ve pazarlama, finans alanlarında çok ciddi sorunları vardır. Bu sorunlar, siyasi otorite ve devlet yetkilileri tarafından da biliniyor. En büyük yanlışlıkta, bu sorunların çözümü, "DEVLET" ten bekleniyor. Oysa hayvancılık sektöründeki sorunların çözümünden, önce hayvan yetiştiriciler, ZİRAAT ODALARI ve sektörle ilgili, sivil toplum örgütleri de sorumludur.
Sayın SELEK' e göre, köylerde, göçün önlenebilmesi için, kırsal kesimde, sulamalı tarım ve modern tarım yöntemleri yaygınlaştırılmalı, besi ve ahır hayvancılığı teşvik edilmeli, Eğitim-sağlık hizmetleri geliştirilmeli, tarıma dayalı sanayi kolları, kırsal kesime kaydırılmalıdır. Özellikle de alt yapı hizmetleri (yol, su, elektrik, haberleşme) bir an önce hayata geçirilmelidir.
Sayın SELEK, 4 yıl Tepebaşı ilçe Tarım Müdürlüğünde, veteriner hekim olarak çalıştı. Bu arada Aşağısöğütönü Köyünde bulunan, Yıldız Tarım Çiftliğinin, Eskişehir'in, en önemli sorunları olan Brucella ve Tüberküloz Hastalıklarından, Ari işletme statüsüne kavuşması için koordinatörlüğünü yaparak, bizzat, üç yıl çalıştı. Eskişehir'de, bir ilki gerçekleştirdi. 2009 yılının Ekim ayında, Tepebaşı Belediyesine, yatay geçiş yaparak, bu tarihten itibaren Tepebaşı Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü görevini yürütmektedir.
Sayın SELEK, işinin ehli bir veterinerdir. Bilgi, deneyim, işini takip etme, işinin başında olma, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, ekibini motive edebilme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme, gibi özelliklerin, yanı sıra, yanında çalıştırdığı kişilerin, konularına, yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çeker. Kutluyoruz.