60 gümüş kuruş değerindeki 10 şilinlik bu banknot Çanakkale'de cephesinde öldürülen İngiliz askerinin neler hayal ederek Gelibol'ya gelip hüsrana uğradıklarını anlatmaya yetiyor.
Çanakkale Boğazı'na saldıranlar aslında Osmanlı Devleti'nin boğazına saldırdıklarının farkındaydılar; Çanakkale Boğazı'nın geçilmesi Osmanlı Devleti'nin boğazının sıkılması demekti. Çanakkale Boğazınm geçilmesi Osmanlı Devleri'nin boğazının sıkılması demekti.... Zaman geçiyordu ve onlara göre, geçen zamanın yıprattığı, tükettiği en insafsız saldırılarla boğulmak istenen devlet Çanakkale'de son çırpınışlarını veriyordu.
Onlar için Çanakkale'nin düşmesi an meselesiydi. Rahatlıkla İstanbul'a girecekler, zafer ayinini Ayasofya'da yapacaklar ve başkentini işgal ederek, Osmanlı Devleti'ni yıkacaklardı. David Lloyd George "Türk Milleti sadece birinci sınıf dövüşen bir kalabalıktır" diye alay ede dursun, yarım saatte Boğaz'ı geçip gideceğini sanan donanma boğazın ilerisine değil dibine doğru yol alıyordu.
İngilizlerin İstanbul'da kulllanmayı düşündükleri 60 gümüş kuruş değerindeki 10 şilinlik bir banknot (Yitik Hazine Koleksiyonu) İstanbul'da beş çayı içmek için sözleşenler İstanbul'da harcamayı hayal ettikleri paralarını da bastımışlarıdı. Yukarıda gördüğünüz para İngiliz askerlerinin İstanbul'da kullanması için, 10 şilinlîk banknotlarının üzerine Osmanlıca rakamla ve yazıyla "60 gümüş kuruş" yazılarak hazırlanmıştır.
İngiliz'in kibri ve küstahlığı bir yana bir devletin ekonomik olarak ne kadar güçlü olması gerektiğini, paranın değerinin bir ülkenin gücü olduğunu gösteren bir misal ile karşı karşıyayız.
Eskişehir haberleri, Eskişehir gazeteleri, Eskişehirspor haberleri, Eskişehir asayiş haberleri, Eskişehir siyaset, Eskişehir belediyeleri, Son dakika Eskişehir haberleri, Eskişehir son dakika, Eskişehirspor son dakika