4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KÜLTÜR BAŞKENTİ!

Kent Meclisi' de, yerel gündem, "Türk Dünyası Kültür Başkenti ve Eskişehir."di. Ancak 6 aydır, Türk Dünyası Kültür Başkenti ve Eskişehir' e, yakışmayan, bir tablo var. Kültür Başkentinin 6 alık süresi değerlendirildiğin de, durumu, anlatacak bir kelime aransa, "fiyasko"dan daha iyisi bulunamaz.
Nitekim Kent Meclisi'ne, Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir'de, arzu edilen gelişmelerin olmadığı, projenin rafa kaldırıldığı, ya da düşük bir profilde, kutlandığı görüşü hakimdi. Ayrıca projenin başından, yapılan toplantı ve gelişmelerin, yeterli olmadığı, Üniversiteler, dernekler, sivil toplum örgütleri, etkinlik yapmaları için, fırsat verilmediği, yapılan önerilerin ise dikkate alınmadığı, bütçenin de gereksiz yerlere harcandığı vurgulandı.
Oysa Vali Kadir KOÇDEMİR, İstanbul'da yaptığı basın toplantısında, ""Kültür-sanat heyetleri gelecekler. Sergiler, tiyatrolar, dans gösterileri, sinema haftaları gibi etkinlikler olacak. Eskişehir'in Türkiye'de tanıtımına yönelik faaliyetler gerçekleşecek. Fuarlar gibi tanıtım faaliyetlerine, medyadaki tanıtım araçlarına müracaat edeceğiz. Eskişehir'de mevcut kültür tabiat varlıklarının restorasyon, yeni fonksiyon kazandırma, çevre düzenlemesinin tanıtımını sağlayacağız. 8-10 senede yapılacak işleri 1 yılda yapacağız" demişti. Ancak 6 ay süresince, vaat ettiği etkinliklerden hiçbiri hayata geçirilemedi.
Ayrıca Sayın KOÇDEMİR' i, ziyarette, "...bu süreç tamamlanmasa da, üç temel başlık altında yapılabilecek olanların tespitini tamamlamakla meşgulüz." demişti. Bu üç tespitin, ilkinin, tanıtım olduğunu söyledi. Buna 'da, Eskişehir'in ve Türkiye'nin, Türk dünyasında ve dünyanın her tarafında tanıtılması hedef olarak alınmış. . İkinci bir başlık ise etkinliklerdir. Burada kültür, sanat faaliyetleri yapılacak. Türk dünyası, gönül coğrafyamız içindeki sanat ve kültürle meşgul olan insanların eserlerini sergileyecekleri, birbirleriyle bir araya gelecekleri, buluşacakları, birlikte eserler ortaya koyacakları bir süreç olacaktı.
Sayın KOÇDEMİR, üçüncü başlık olarak da, kalıcı eserlerin oluşturduğunu ifade ederek, "...10-15 yılda tamamlanabilecek olan bazı işlerimiz, devam eden ve başlayamadığımız restorasyonlar var. Bazı tarihi yerlerin tekrar fonksiyon verilerek kazandırılması çalışmaları var. Biz bunları ajansın bize sağladığı mutat harcama ve istihdam usullerinden bağımsız, esnek, hızlı hareket edebilme kabiliyeti çerçevesinde kısa sürede tamamlamayı düşünüyoruz. " sözleri karşısında, umutlanmıştık.
Sayın KOÇDEMİR, TRT'nin organize ettiği '23 Nisan Dünya Çocuklarının Türkiye'de Buluşması' programı, Eskişehir'de olacak, bu vesileyle, Eskişehir'e çok sayıda dünya çocuğu gelecek. Bunların konaklatılması, keza bazı etkinliklerde, görev alma şeklinde, gönüllülere ihtiyaç olduğu" söylemişti. Ancak bu hedef de gerçekleştiremedi.
Sayın Dr. KOÇDEMİR' in, "...bir Başkentlik Meydanımız olacak. Burada 365 gün boyunca 24 saat etkinlikler yapılacak. Sinema günleri, yazlık sinemalar, küçük tiyatrolar, canlı performans etkinlikleri yapılacak. Burada ülke günleri ve haftaları düzenleyeceğiz. Kazakistan günleri, Kırgızistan günleri gibi etkinlikler olacak. Başta komşu vilayetlerimiz olmak üzere Türkiye'deki kentlerin, tanıtımları ile ilgili günler olacak." demişti. Bu sözler ve hedefler de, lafta kaldı.
Benzer onlarca, sözde proje üretildi. Ne var ki vaatler ve sözde projeler, hep lafta kaldı. Kurumlar arası kısır çekişmeler ise olumsuz gidişin tuzu biber i oldu. Önemli etkinliklerin olduğu, bir yılda, vilayet binası ve meydanı, onarıma alınarak, adeta etkinlikler sabote edildi.
Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve 2013 UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği için, Ankara ve İstanbul'da tanıtım toplantısı gerçekleştirildi: Onlarca medya programı yapıldı ama sonuç alınamadı. Şu anda karar mekanizması, çökmüş ve düşünülen projelere de ödenek aktarılamaması nedeniyle, ajansın çalışmaları da durmuş durumdadır. İnşallah Göreve başlayan Valimizi Sayın Güngör Azim Tuna, karar mekanizmasına işlerlik kazandırır, etkinliklere de bir canlılık getirir.
Sayın Güngör Azim TUNA' nın, " Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilimiz için önemli bir fırsattır... Sayın Bakanımız, milletvekillerimiz, belediyelerimiz, meslek odalarımız, diğer tüm resmi ve sivil kurumlarımızla, uyum içinde çalışacağız " sözleri ile yeniden umutlandık.
Eskişehir' e atanan, vali Sayın Güngör Azim TUNA, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ile ilgili, ne gibi icraat sergileyecek, zaman içinde görülecektir. Ancak etkinlikler, vilayete bırakılmayacak kadar önemlidir. O nedenle de Eskişehir'deki, sivil toplum örgütleri, kurum/kuruluşlar, özellikle de anakent ve alt belediyeler, elini taşın altına koymalıdır. Çünkü söz konusu olan, TÜRK DÜNYASI" ve ESKİŞEHİR' dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi