
Gazi Özdemir
KUR'AN'IN KUR'AN'DAKİ İSİMLERİ-2 KUR'AN, GÜVENİLİR TEK SÜNNETULLAH'TIR
Kur'an'ın Kur'an'da tespit etmiş olduğum 51 ismini ayetler ışığında açıklamaya geçen hafta başlamıştım. Bu ilk yazıda şu isimlere değinmiştim:
- Kur'an, Allah'ın vahyettiği tek ve en güzel Hadis’tir
- Allah'ın Vahyedip indirdiği tek kitaptır
- Vahyettiğimiz Ruh’tur
- Tarık-yol göstericidir
- Allah'ın Nur'udur, ışığıdır
- Furkân’dır. Doğru ile yanlışı ayırt ettirip yol göstericidir. Hüdendir, Mürşid'dir.
- Mecid’dir (Kur’an’ın Meciyd)
- Azim (Kur’an-ıl Azim)
- Cibril’dir (Allah’ın gücü, onarıcısı)
- Kur’an’en Arabiyyen (Apaçık, kolay)
Diğer isimlere kaldığım yerden devam edeyim;
- Sünnetullah’tır (Allah’ın bildirdiği muhkem /değişmez ana kurallar bütünüdür)
İsra-77. Gerçi Senden önce gönderdiğimiz tüm resuller için öngördüğümüz sünnetimiz /uygulama prensiplerimiz gereği, olayların seyri hep böyle göç etmeleri şeklinde olmuştur. Bizim sünnetimizde /sistemimizde /uygulamalarımızda herhangi bir tutarsızlık göremezsin ve işte Sen de onlar gibi göç ettirildin.
Nisa-26. Ey insanlar! Allah size bunları açıklayarak, sizden önce Allah’ın sünnetlerine /yasalarına /belirttiği uygulamalara uygun yaşayanlar gibi yaşamanızı ve yaptıklarınızdan pişmanlık duyup yapacağınız tevbelerinize karşılık vermek istemektedir. Şüphesiz Allah, her şeyi bilen ve hâkim olandır.
Dikkat edilirse, Allah'ın uymamızı istediği sünnet, Peygamberler aracılığı ile insanlara uysunlar diye bildirdiği değişmez, tartışılmaz, kendi ezeli ve ebedi kuralları olan muhkem /değişmez amaç hükümleri olmaktadır. Ki bu kuralların son şekli Kur'an ile tamamlanmıştır. Bu kuralların temel özellikleri tartışılmaz doğrulukta olmaları, evrensel ve zaman üstü değişmeksizin uygulanabilir olmalarıdır. Al-i İmran-7. ayette bu hükümler "ümmül Kur'an", yani Kur'an'ın muhkem /değişmez ana hükümleri diye tanımlanmışlardır.
- Aziz’dir (Kitabun Aziz)
Fussilet- 41. Kendilerine zikrin /Kur'an'ın mesajları ulaştıktan sonra onu inkâr edenler bilsin ki, o eşsiz yücelikte bir kitaptır /Kur'an'un Aziz'dir.
- Zikir’dir (Anlayarak ve düşünerek okunacak, öğüt verici, hatırlatıcı olandır)
Sad- 87. "Bu anlattıklarımı içeren Kur 'an, tüm âlemlere anlasınlar ve ona göre yaşasınlar diye bir çağrıdır /zikirdir".
Enbiya- 50. Ey Kitap sahipleri! İşte Muhammed’e indirdiğimiz bu Kur'an da, iyiyi kötüden ayırt eden mübarek bir zikirdir /anlaşılıp düşünülecek ve yararlanılacak bir ders kitabıdır. Siz şimdi onu da mı kabul etmiyorsunuz?
- Rahmet’tir (özellikli bir nimettir)
Yusuf-111. Yemin olsun ki, daha önceki elçilerin ve halkların hikâyelerinde /kıssalarında, ilim sahipleri için ders alınacak pek çok ibretler vardır. Bu Kur'an, uydurma ve iftira dolu ve boş bir hadis /söz değildir. Aksine bu hadis /Kur'an, kendisinden önce gelen kitapları onaylayıp doğrulayan, her şeyin ayrıntılı açıklaması ve inananlar için de bir yol gösterici /hüden /hidayete erdirici /mehdi ve Rahmettir.
Dikkat edilirse aynı ayette, Kur'an için Hadis, Hüden, yani yol gösterici Mehdi ve Rahmet isimleri kullanılmıştır.
- Büşra’dır –Beşir'dir – Mübeşşir'dir-MüRŞİD'dir
Neml-2-3. Ki bu Kur'an, mümin olmak amacıyla niyetlenenler ve çaba gösterenler için bir kılavuz ve anlaşılıp uyulduğu takdirde mutluluk sağlayıcıdır /Büşra'dır.
- Şifa verici’dir – Şifaun (bildirdikleri ile rahatlatıcı, uyarıcı, mutluluk verici)
Yunus-57. Ey insanlar! Rabbinizden size bir yol gösterici /öğüt verici, bilinçleri şirk pisliğinden temizleyen bir ilaç /gönülleri rahatlatan bir şifa, mümin olanlara bir kılavuz /hüden ve bir rahmet olarak Kur'an gelmiş bulunuyor.
- Kerim’dir- (Kur’an’un Keriym, faydalı, şerefli)
Vakıa-77. Ey insanlar! İşte bu değerli yemine dayanarak diyoruz ki bu Kur'an, şerefli /kerim /faydalı bir kitaptır.
- Mübiyn’dir (Kitabun Mübiyn) (Apaçık ve kolay)
Yasin-69. Ey insanlar! İşte bu Kur'an ile son olarak sizi uyarıyor ve diyoruz ki; Biz Muhammed'e şiir öğretmiş değiliz, zaten ona gerekmez de. Muhammed'e vahyedilen ancak Allah'tan gelmiş bir öğüt verici /hatırlatıcı /zikir ve gerçekleri açıkça bildiren ve kolay anlaşılan /mübiyn bir Kur'an'dır /kitaptır.
- Mübarektir /kutludur (Kitabun mübarekun)
En’am-92. Bu Kur'an, kendisinden öncekileri /Tevrat'ı, Zebur'u, İncil'in asıllarını doğrulayan (musaddıkan) kutlu bir kitaptır (Kitabun mübarekun).
- Filtredir (Dini söylemlerin filtresidir)
A’raf- 3. Ey insanlar! Rabbinizden size indirilen bu Kur'an'ın bildirdiklerine uyun. O'nu bırakıp da evliyanın /velilerin /kutsallık payesi verdiğiniz dostlarınızın Kur’an’a uymayan sözlerinin peşinden gitmeyin. Aklınızı ne kadar da az kullanıyor ve az düşünüyorsunuz.