
AKTÜEL
Kuşların büyük gizemi
PELİKAN
"Gagası midesinden daha fazla besin alan kuş" diye ün yapan pelikanın boyun torbası hemen hemen 10-12 litre alabilmektedir. Bu da kuşun mide kapasitesinin iki-üç katıdır. Pelikan bu keseyi umumiyetle balık yakalamak için bir kepçe gibi kullanır. Besini torbada suyu bosaltıncaya kadar tutar, sonra da avını yutar. Acaba bu haliyle, bugünkü büyük kepçelerin yapılmasında ilham kaynağı olmuş olabilir miı
AĞAÇKAKAN
Gagası, sert ağaçları delip geçecek ve içindeki kurtları rahatlıkla çekip çıkaracak bir özelliğe sahiptir. Gagasıyla ağacı oyarken, meydana gelen darbelerin beyni tahrip etmemesi için, gaga ile beyin arasına -arabalardaki amortisör gibi -sarsıntıyı tesirsiz hâle getiren bir tampon doku yerleştirilmiştir. Bugün kullanılmakta olan beton kırma makineleri ise henüz bu tekniğe erişemediğinden çalışanlarda birçok nörolojik ve ortopedik arızalar ortaya çıkarmaktadır.
KAYA KARTALI
Usta ve güçlü pençeleriyle yakaladığı avlarını (fare, sincap, tavşan vs) kayalıklara götürerek, keskin bir kanca şeklindeki gagasıyla parçalama işine girişir.
FLAMİNGO KUŞU
Gagasına çamurlu sulardan bulacağı küçük kabuklu hayvanları ve su yosunu, küçük solucan, böcek larvası, küçük yumuşakça gibi diğer yiyecek kırıntılarını ayırabilen bir filtre yerleştirilmiştir.
Özellikle, tuzlu sularda bol bulunan küçük kabuklulardan "Artemia salina" adlı bir kabuklu türü en çok sevdiği besin kaynağıdır. Beslenirken üst gagalan alta, alt gagalan da üste gelerek tulumba vazifesi görürler. Böylece su ve çamur, üst gagadaki yarıklardan ve dildeki süzgeç görevini yapan dişe benzer uzantılardan süzülür.
ÇULLUK
Çulluğun temel besini böceklerdir. Bu masum yüzlü çulluğun gagası, çakılların arasındaki ve tatlı su bataklıklarındaki kabuk ve yosunların altındaki küçük deniz canlıları, solucanlar ve böcekleri çıkarabilecek özellikte yaratılmıştır. Cımbız şeklindeki gagasının sadece ucunu açarak usta bir cerrahin pens kullanması gibi çamurun dibindeki avını kapabilir.
KAŞIKÇI KUŞU
Deniz kıyıarına yakın yerlerde, bataklıklarda ve sazlıklarda beslenirler. Kaşık şeklindeki yan açık gagalarını suya biraz sokarak, ilerler ve yürürken tipik bir şekilde başlarını sağa sola çevirirler. Yenilecek bir şeyle karşılaştıklarında gagalarını kapatırlar. Her kuşu beslenmesine uygun, avını yakalayacak biçimde hususi bir gagayla teçhiz eden Kudreti Sonsuz, bu kusa da kaşık şeklinde bir gagayı uygun görmüştür.
MASKELİ MUHABBET KUŞU
Maskeli muhabbet kuşunun gagası, tahıl ürünlerini ve tohumlan kırıp, kolaylıkla yiyebilecek yapıda kısa ve küttür. Sürü halinde yaşarlar ve tarım alanlarında yuva kurarlar. Fındık, ceviz gibi sert kabuklu meyveleri kırmak için hassas bir dinamik yapıya ve fizikî uygunluğa sahip olan gaganın bu hususiyeti sayesinde âciz ve zayif kusşlar aç kalmaktan kurtulurlar.
TOKO TUKANI
Toko Tukani'nin gagası, mükemmel bir meyve toplayıcı ve yapı mühendisliğinin şahane bir misalidir. Ayrıca iri atmaca ve sansarlara karşı da kuvvetli bir savunma silahi olarak görev yapar.
ERGUVANI BALIKÇIL
Hemen her yerde görülebilen bu balıkçılların sesleri çıkmaz. Duygularını gagalarını takırdatarak belirtirler. Gagasının sivriliği ve uzun oluşu, tarım alanlarında ve bataklıklarda iri böcek, balık, kurbağa, yılan gibi gıdaları rahatça yakalamasını sağlar.