4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NERDEN BULDUN YASASI

17 Aralık, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları hakkında, çok şey söyleniyor. Yargı, bu alanda kimleri suçlu bulacak veya bulmayacak, bekleyip göreceğiz. Ancak "YOLSUZLUK VE HUKUK" başlıklı yazımdan sonra, Almanya'dan bir vatandaş telefon etti.
Vatandaş, Halk Bankası Genel Müdürüne, sahip çıktı. Parları, evde saklanmasının nedenini, Almaya' dan örnek vererek, haklı göstermeye çalıştı. Bu paraların, okul ve üniversite yapılması için, gönderildiğini söyledikten sonra, Almaya' da, bankaya yatırılan paraların kaynağının sorulduğunu, müdürünün de bu nedenle parayı yatırmadığını savundu.
Doğrudur. Almanya da her paranın kaynağı soruluyor. Nitekim Almanya'da çalışan bir vatandaşımız," Almanya da, yastık altı paraları ile iş açan kısmen gurbetçi vatandaşlar, bu parayı nerden buldun? Maliye sorusuna beyan edemedikleri, ardından iş yerine, evine. maliye baskını düzenleyip, kasadan paraları götürüyor. Para bulamasa bile, mal a haciz ve ağır vergi parası alıyor..."dedi
Türkiye'de, batı ülkelerinde olduğu gibi, elde edilen paraların kaynağını sormak için, "Neden Buldun Yasası", hayata geçirmek zorundadır.
Aslında Türkiye' de, bu tür girişimler oldu. Özellikle de "Nerden Buldun Yasası" Seçim bildirgeleri ile partilerin seçmene verdiği bir taahhüttü. Ne var ki bugüne kadar, yolsuzlukla ilgili vaatlerin, hepsi bildirgelerde, vaat ve lafta kaldı, Hâlbuki hemen her parti, toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip etmesi nedeniyle, ahlaksızlık ve yolsuzlukla mücadeleyi, milli mesele olarak görmektedir.
Siyasiler, demokratik sistemi tehdit eden, devlet kurumlarına olan güveni sarsan, ahlaki kirlilik ve yolsuzluklarla kararlı ve etkin mücadele etmek üzere, "temiz yönetim"i, en kısa zamanda gerçekleştireceklerini dün söylendiler. Bugünde söylüyorlar.
Yine yolsuzluklardan elde edilen kazanca, el konulması ve suçluların bu kazançtan mahrum bırakılması için; yolsuzluktan suçlu görülen kişilerin, servetlerinin, nerede olursa olsun ve kimin adına kayıtlı olursa olsun, el konulacağı, her seçim öncesi tekrar edildi. Hatta bu alanda, hukuki düzenlemelerin de yapılacağı da nakarat gibi, vaat edildi.
Ancak vaatler gerçekleşmediği gibi, her dönemde, Türkiye'de, bir gecede veya kısa sürede yoktan servet yapan, pek çok insan oldu. Bugüne kadarda bu insanlara, "Nereden buldun?" sorusu bir türlü sorulamadı. Seçimlerden önce Siyasi partiler,"sorulacak" dedi ama söylentiden öte de gidemedi.
Geçmişte hesap sormak isteyenler ise ,"Devletçilik" ve "Komünistlikle " suçlandı. Yapılacak yatırımların önünde, engel gibi gösterildi, Hatta "SERVET" düşmanı ilan edildiler. Söylemler ve suçlamalar bu olunca da ,"Nerden Buldun" yasa taslakları, hep tozlu raflarda kaldı. Bir türlü de hayata geçirilemedi. Soygunlar, yolsuzluklar, usulsüzlükler, devam etti.
Gerçi ara sıra,"Nerden buldun?" mevzuat söylentileri gündeme geldi ama bu alanda yapılacak bir yasal düzenlemenin, parayı yastık altında bekleteceğini, dolayısıyla da ekonomide, güç günlerin yaşanacağı neden olarak gösterildi.
Oysa gelişmiş ülkelere, özellikle de ABD'de, her paranın mutlaka kaynağı sorulur. Hem de öyle büyük servetlerin değil. 2-5 bin doların bile, menşei araştırılıyor.
Aslında DSP, MHP ve ANAP iktidarında, Maliye Bakanı Zekeriya TEMİZEL zamanında "NEREDEN BULDUN" yasası çıkarılmıştı. Birkaç kez uygulanması ertelendi. Daha sonra da AKP Hükümeti kurulur kurulmaz, çıkardığı ilk yasalardan biri, vergi yasalarında yer alan "nereden buldun?" sorgulamasını kaldırmak oldu!
Zekeriya Temizel'in, Maliye Bakanlığı döneminde getirilen, 'Nereden buldun' yasasından, 'Piyasaları olumsuz etkiliyor' gerekçesi ile AK Parti, 2003 yılında vazgeçtiği. benzer bir tasarı, 2006'da da gündeme gelmiş, ancak sonra rafa kalkmıştı. Bugün de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Benim şahsi görüşüm, nereden buldun yasası olmalıdır" dedi.
Neden buldun yasası, yürürlükte olsaydı, parayı kazanırken, vergi vermeyenlerden harcarken, vergi alınacaktı. Siyasetçiye, bürokrata, sendikacıya, meslek odası yöneticilerine, dernek yöneticilerine, herkese "NEREDEN BULDUN" diye sorulacaktı.
Yasa uygulamada kalsaydı, tıpkı ABD ve batı ülkelerinde olduğu gibi, fazla bir harcama yapana, " Bu parayı nereden buldun?" diye sorulacak, eğer yasal yoldan kazandığı, vergisinin ödendiği anlaşılırsa, " İstediğin gibi harca" denecekti. Şayet, kazandığı parayı nereden kazandığını ve vergisini verdiğini kanıtlayamazsa, bu paradan, yasal vergi alınacak, gerisi kendisine iade edilecekti.
Elbette yolsuzlukla mücadelede, Nerden Buldun Yasası'nı, çıkarmakla iş bitmiyor. Türkiye'de, yolsuzlukla mücadele için, bağımsız yargı gereklidir. Ayrıca ülkemizin, tarafsız, bağımsız, adil, etkin yargı yanında, Nerden Buldun Yasası'nı, hayata geçirecek, etkin ve kararlı, bir iktidara ve muhalefete de ihtiyacı vardır.
Aslında nerden buldun yasasının, alt yapısı hazır. Nitekim İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Sayın Yahya Arıkan, "Şu anda yapılan her şey, Zekeriya Temizel dönemindeki, 'Nereden Buldun'a doğru gitmektedir. Bu yasanın altyapısı, her şeyi hazır, sadece uygulanmıyor. Hükümet Nereden Buldun yasasını geri getirsin" dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi