
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ORMANLARIMIZ EMİN ELLERDE
Devlet hizmetindeki, kişi/kişiler, görev değişikliği yaparlar ama devlette, süreklilik esastır. O nedenle de hizmetler, yasalar ve bu yasalara uygun olarak düzenlenen yönetmelik ve mevzuatlara uygun olarak yapılır. Orman Genel Müdürlüğü, bu kuralı en iyi hayata geçiren, sürekli uygulama da tutan, kurumlarımızdan biridir. Atamalar hiyerarşik düzen içinde yapılır. Pek çok atmada, buna tanık olduk.
Balıkesir'de görev yaparken, Eskişehir'e atanan Orman Bölge Müdürü Sayın Recep Ateş'i, Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve SEV, hayırlı olsun ziyaretinde bulundular. SEV ve Dernek yönetim kurulu üyeleri, orman teşkilatının çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Eskişehir ve Sivrihisar' da, yapılacak etkinliklere katkıda bulunacaklarını söylediler.
Sayın ATEŞ' le, göreve başlaması dolayısıyla, sohbet etme fırsatı bulduk. Gerek yaptığımız sohbette, gerekse, Sivrihisar, Dernek ve SEV' in ziyaretinde, alanı ile ilgili konulara hâkimiyeti, milli ve manevi değerlere bağlılığı ile dikkat çekti.
Sayın ATEŞ, tecrübeli, bilgili, konulara yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek bir yönetici. O' na göre verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, her alanda başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Sohbetlerde gördük ki faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen ve insanlarla da olumlu ilişki kuran, bir yapıya da sahiptir. Koşulları çok iyi değerlendiriyor. Olup bitenleri de çok iyi görüyor.
Şu bir gerçek ki Orman Bölge Müdürlüğü birimleri, sürekli reorganizasyon edildi. Bazı çalışma alanları, yeniden yapılandırılarak, işlevsel kılındı. Kurumdaki bu yapılanma, ormancılık sektörünün, çok boyutlu ve karmaşık yapısı ve orman ve çevre alanında meydana gelen birikim, bilgi ve deneyimin, doğal bir sonucu olarak hayata geçirildi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'nde, Atıl kadrolara iş alanları açıldı ve hizmetin niteliği yükseltildi. Orman köylüleri ile her türlü işbirliği sağlandı. Orman köylüleri, hiçbir ayrıcalığa sahip olmadan, yalın "YURTTAŞ" kimliği ile istemlerini, Orman Bölge Müdürlüğü' ne aktarıyorlar. Ormanlar için verilen temel kararlarda, "ORTAK AKIL" ve "ORTAK PAYDA" olarak adlandırdığımız kavrama ekseninde, köylüler ve köy muhtarları ile mutabakat uyum ve işbirliği içinde, almanın yolları aranıyor.
Ayrıca ormanların korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşmak üzere, ormanlar içinde ve bitişiğinde yaşayan köy halkının; ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkınmalarına, katkıda bulunuyor.. Orman köylülerinin, ormanlar üzerindeki olumsuz baskılarını azaltmak amacıyla, sağlanan hizmetler, plan ve projeli olarak ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülüyor. Sonuç da alınıyor.
Elbette ormanlarımızı korumak, Bölge Müdürlüğümüz yanında, herkesin görevidir. Görevi de olmalıdır. Çünkü ormanlarımız, temiz hava, çevre sağlığı, görsel zenginlik, toprağı koruma, iklimi iyileştirme ve su rejimini düzenleme gibi hizmetleri aracısız olarak sunabilirler. Erozyonu önler, Bununla birlikte ormanlar, çeşitli nitelikteki ürünlerin kaynağı olarak da öneme sahiptirler. Ayrıca ormansız yurt, vatan değildir.
Orman Bölge Müdürlüğü, bölgesinde ormanları korumada ve yangınları önlemede, tıptaki "koruyucu hekim" felsefesi ile hareket ediyor. Yani ormanlar, zarar görmeden, tedbir alınıyor. Bunun için de ciddi bir planlama, eğitimli personel ve yeterli teknolojiyi sağlamak için de ciddi gayret ve caba gösteriliyor.
Sayın ATEŞ, deneyimli, çalışkan bir kadroya da sahiptir. Bölge Müdür Yarımcısı Sayın DİLTEMİZ, bu yöneticilerimizden biridir. Kendisini, uzun yıllardır tanırım. Görevinde çok başarılı bir performans sergiliyor. Ormanla ilgili mevzuata hâkimdir. Orman ve çevre ile ilgili alanlarda, ciddi bir bilgi birikimi var. 2 yıl Orman Fidanlığında çalıştıktan sonra 10 yıl görev yaptığı Kalabak Orman İşletme Şefliğine atandı. 1998' de Orman İşletme Müdür yardımcısı oldu. 7 yıl Orman işletme Müdürlüğünü yürüttükten sonra, Orman Bölge Müdür Yardımcılığına atandı.
Sayın ATEŞ' le yaptığımız sohbette, madenciliğin çevre üzerindeki doğrudan etkileri, toprak ve bitki örtüsüne verdiği zararı da görüştük. Bu alanda ciddi bilgi birikimi var. Almaya' daki madencilik alanındaki izlenimlerini anlattı. Ülkemizde çoğu zaman peyzajda önemli olumsuzluklar meydana geldiğini, Ancak madenciliğin, çevrede yarattığı etkileri, en aza indirgemek ve maden sonrası iyileştirme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.
Eskişehir, Orman Bölge Müdürlüğü, işin ehli bir ekibe sahiptir. Sayın ATEŞ ve ekibi, Ormanlarımızı, tüm insanlığın ortak malı olarak görüyor. Gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarmak içinde, ciddi bir çalışma içindeler. Ormanlarımızla ilgili, her konuda halkı bilgilendirmede, eğitim çalışmalarını ön planda tutuyorlar.
Sayın ATEŞ ve ekibini kutluyoruz.