
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÖZLENEN GELİŞME
Yıllardır, Eskişehir'de kurum/kuruluşların, kentin sorunları karşısında, birlikte hareket etmesini, özlemle bekledik. Ancak Kurum/kuruluş yöneticileri, küçük sorunlara veya olaylara takıldılar, detaylara takılmadan, bütüne bakmadılar. Siyasi ve kısır çekişmeler sürekli kentin gündeminde oldu. Kurum/kuruluşlar, takım ruhu anlayışına, bir şablon gibi oturan, "BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİNDİR" felsefesi ile hareket etmediler.
Ve Nihayet!
Özlene tablo, geçte olsa kentin gündemindedir. Vali Sayın Güngör Azim TUNA ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, birlikte Vilayet Meydanı'ndaki çalışmaları izlemeleri, birlikte, döşenen taşları yakından incelemeleri, Vali Sayın Tuna'ya, önerilerde bulunması, yıllardır beklenen ve özlenen gelişmedir.
İnceleme de Sayın Güngör Azim TUNA ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz BÜYÜKERŞEN, birlikte Vilayet Meydanı'ndaki çalışmaları izledikten sonra ""Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz BÜYÜKERŞEN 'in fikirlerinden istifade ediyoruz, tecrübelerinden yararlanıyoruz" sözleri ile de aklıselim insanlarımızın takdirini aldı.
Arzu ederiz ki, Budan böyle, Eskişehir'de, icraata, duygusallık değil, akıl ve mantık hakim olsun. Kişisel ve siyasi çekişmeler de, kurum/kuruluşların, birlikte hareket etmesinin önünde engel teşkil etmesin. Çünkü Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, merkezi idareye karşı, birlikte hareket ediyorlar; İldeki siyasi, partiler, kentlerinin bugününü ve geleceğini, birlikte düşünebiliyorlar.
İşte Kayseri ve Konya!
Yıllardır birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Her iki ilin konumu, Eskişehir'den daha iyi olmamasına rağmen, sanayi de büyük aşama kaydettiler. Şehircilik de ise ciddi gelişmeler sağladılar.
Vali Sayın TUNA ile görüşmedik. Ancak isteği üzerine, Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri ile ilgili bir yazımla ilgili bir telefon konuşması yaptık, Bugüne kadar, istenmesine rağmen, bir görüşme yapamadığımız içinde, Eskişehir için, düşündüğü strateji ve projeler hakkında, bilgi sahibi değiliz. Ancak icraatını yakında izliyoruz. Özellikle de ilçeleri, bizzat ziyaret ederek sorunları yerinde izlemesi, Anakent Belediye Başkanı ile işbirliği yapması, Eskişehirliler tarafından, takdirle karşılanmıştır.
Öte yandan Eskişehir' in, sorunları, Sayın TUNA ve Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN' e, bırakılmayacak kadar da önemlidir. O nedenle de Kentte, her kesim, kentin sorunlarının çözümünde, elini taşın altına koymalı, üzerine düşen görevleri de eksiksiz yerine getirmelidir. Ayrıca Eskişehir' le ilgili, anlaşmazlıklar ve oluşacak sorunlar, "Takım Ruhu","Toplum Katılımı" ve "Ortak Akıl" ve "Ortak Payda" gibi kavramlar ekseninde, taraflar arasında sağlanacak mutabakat, uyum ve işbirliği ile aşılmalıdır.
Ayrıca demokrasilerde, sorunların çözümü ve halkımızın da elidedir.
Elbette Eskişehirli olmak için, Eskişehir'de doğmak, yeterli değildir. Çünkü Eskişehirli olmak, bir ayrıcalıktır. Ancak bu anlatılmaz yaşanır. Bir insan, "Ben Eskişehir'de yaşayacağım, Bu şehirde üretip, insanımız iş, aş sağlayacağım, yerel safi hâsılaya katkıda bulunacağım, Eskişehir'de, öleceğim, diyorsa, insanın, doğum yeri nere olursa olsun, O gerçek bir Eskişehirlidir.
Ayrıca Eskişehir için, bir fikir, bir düşünce akımı, bir model, bir iş, bir ürün üretmek, hizmet emek, Eskişehirli olmanın ve kendini ifade etmenin, o hazzı yaşamanın da en önemli yoludur...
Kenti, kent yapan da üretim ve bölüşüm ilişkileridir. Ayrıca kent, insanın dönüştüğü yerdir. Kentteki, avukat, doktor, mimar, mühendis, gazeteci, yazar, şair, ressam ve öğretmen ile akademisyen ve bezer meslek sahibi insanlar, yaşadığı kentin önderi olmadığı gibi o kentli de sayılmaz. Çünkü kentli olmak için, o kentteki yaşamdan zevk almak, üretmek ve hizmet etmek gerekir.
Ayrıca İnsan, doğduğu yeri değil, geçimini sağladığı yeri yurt edinir.Kent bir nesnelliktir. Bu nedenle de kenti, ekonomik süreçler dışında dönüşüme uğratacak olan özne, O kentin önderleridir. Kent ve önder; her ikisi de değişim ve dönüşüme açıktır, açık olmalıdır. Kent de, önder dönüşemediği zaman; kent olmaktan, önder de, önder olmaktan çıkar. Kent de, önder de, kenti de dönüştürebildiği oranda, var oluş özelliklerini korur ve geliştirirler.
Vali Sayın Tuna ve Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN ' in, vilayet meydanındaki işbirliği İnşallah! Eskişehir'de, "TAKIM RUHU" için, kıvılcım olur, gelecekte de ateşe dönüşür.Yıllardır, özlemle beklenen, Kurum/kuruluşlar arasında işbirliği de süreklilik kazanır.
Bilinmelidir ki "EKİP AKLI", takımdaki bireylerin aklından daha büyüktür.