
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
PARTİLER VE EKİP RUHU
2014 yerel seçimlerine, her geçen gün bir adım daha yaklaşırken, tüm yurt da olduğu gibi, Eskişehir' de, Partilerin adayları, aralıksız çalışmalarını sürdürüyor ama partilerde arzu edilen birlik ve beraberlik yok. Özellikle de beklenmeyen adayların, belediye başkan adayı olması, temayül yoklamaları ile halkın aldatılması, takım ruhunun, önünde en büyük engel oldu. Partilerdeki bu durum, kentte yansıdı. Oysa Eskişehir' de oluşacak "Takım Ruhu", sorunları çözümü ile eşdeğerdir.
Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, en önemlisi de merkezi idareye karşı, birlikte hareket ediyorlar. Yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Bu illerin konumu, geçmişte, Eskişehir'den daha iyi olmamasına rağmen, sanayide ve her alanda, büyük aşama kaydettiler.
Oysa Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin beşinci büyük kenti idi. Bugün ise sıralamadaki yeri ortalardadır. Geçmişte yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün durma noktasında. Sorunlara, her gün bir yenisi ekleniyor. Eskişehir'e düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. İşsizlik büyüdü. Kırsal kesimden kent merkezine göç hızlandı. Geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren kent, siyasi platformda, sürekli erozyona uğradı.
Elbette bu kötü gidişin, sebep/sebepleri ortada. İlde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız arasında, arzu edilen boyutta güç ve işbirliği yok. Kente nemelazımcılık, vurdumduymazlık, en kötüsü de "BANA NE " havası hâkimdir.
Eskişehir' de, genelinde özelikle de ildeki kurum/kuruluşlarda, ekip çalışması yok denecek kadar az. Üniversitelerle, kurum/kuruluşlar arasında işbirliği yok. Toplum katılımı ise beklenen seviyede değildir. Halka ve dünyadaki gelişim ve değişimlere rağmen, bir şeyler yapılmak isteniyor. Eldeki değerlere ise sahip çıkılmıyor.
Oysa yerel seçimler, kentte," EKİP RUHU" nun, oluşması için ciddi bir fırsattır. Karşılık suçlama veya eleştiriden ziyade, yapılacak hizmet ve proje yarışı yapılmalıdır. Kette kutulaşmadan, uzak durulmalı, adaylar, kentte EKİP RUHU" nun oluşması için, başka adaylar üzerinden prim yapmayı düşünmemeli, profesyonelliğinin yanı sıra, vicdanının da sesini dinlemelidir.
Adaylar, biriyle uğraşmamalı, küçük sorunlara veya olaylara takılmamalıdır Adaylar, kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler, EKİP RUHU içinde, belirlenen hedefe doğru ilerlemeli, detaylara takılmadan bütüne bakmalıdır. Takım ruhu anlayışına, bir şablon gibi oturan, "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz içindir." felsefesi ile hareket etmelidir.
Yerel seçimlerde, kentte takım ruhunun oluşmasına seçmene de görev düşmektedir. Seçmen, kentte birlik ve beraberlikte yana olan, ekip ruhuna inanan, bunu sağlayacak kriterlere sahip olan adayları, tercih etmelidir. Ayrıca yerel seçimlerde, partiler değil, adaylar tercih edilmelidir.
Elbette adaylar arasında, karşılıklı eleştiriler olacaktır. Bu doğaldır. Çünkü eleştirinin ve tartışmanın, geçmediği yer ve durum da yoktur. Eleştiri ve tartışma yaşamın parçaları, daha doğrusu bütünü içindedir. Ondan da kimse uzak ve ilgisiz kalamaz.
O nedenle de adaylar ve ya seçmen, birlik ve beraberliğe zara vermemek için eleştirilerinde, HOŞGÖRÜ, BAŞKALARINA SAYGI, ANLAYIŞ... gibi, kavramları, ön planda tutulmalıdır. Çünkü bu kavramlar, uygarlığın temeli ve yaşam biçimidir. Demokrasi de, kentte oluşacak, takım ruhu da bu temeller üzerine inşa edilir.
Aslında Eskişehir, 1877 Osmanlı-Rus Savaşından sonra, Kırım'dan, Türkistan'dan, Arap Yarımadası'ndan, Dobruca'dan, Gümülcüne'den, Deliorman'dan ve Kafkasya dan göç aldı. Eskişehir'de, toplanan ve çeşitli yörelerden gelen göçmenler, birbirine toleranslı, davranmayı, öğrenmiş, farklı, örf, adet, gelenek ve göreneklerin, bir arada yaşaması, kültürel yaşamı zenginleştirmiş, birbiriyle artan evlilikler nedeniyle, Eskişehir güzel, yaratıcı, dinamik, "HOŞGÖRÜ" sahibi, atılgan ve becerikli insanlar, diyarı oldu. Aralarındaki "KONSENSÜS" sayesinde, Eskişehir cumhuriyet'in, ilk yıllarında ülkemizin gözde kenti oldu. O nedenle de TAKIM RUHU", Eskişehir' e yakışır,
Ne yazık ki çok partili dönemde, bu "KONSENSÜS" yok oldu. İldeki siyasi parti yönetimleri arasında, zıtlaşmalar attı. Hatta aynı parti içinde bile kutuplaşmalar oldu. Özelikle de TBMM' de, Eskişehir milletvekilleri arasında, hiçbir dönem birlik sağlanamadı. En önemlisi de partilerde, milletvekilleri, belediye başkan adayları ve meclis üyelerini, halk değil de liderler, politik ve elit güçler veya göstermelik temayül yoklamaları tespit etti. Bu durum, hem partilerde, hem de kentte." EKİP RUHUNU" yok etti. Fatura da yıllardır, Eskişehir halkına kesildi.