4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RAYLI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI

Eskişehir'de, pek çok etkinlik yapılıyor. Hatta kentin, bugünü ve geleceğini ilgilendiren çalıştaylar düzenleniyor ama kamuoyu, yeteri kadar bilgilendirilmiyor. Köşe yazarlarına etkinlik ve çalıştaylar sonuçlandırıldıktan sonra, bilgi notu gönderiliyor.
Nitekim Eskişehir'de, kurulacak Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi URAYSİM için, çalıştay gerçekleştirildikten sonra, ESO, "Raylı sistemler için dönüm noktası" başlıklı bilgi notu gönderdi. Oysa bu etkinliğe katılmak, URAYSİM le ilgili konuşmacıların, düşüncelerini, kamuoyu ile paylaşmak isterdik. Çünkü hiçbir sektörde, halka rağmen başarılı olmak, mümkün değildir.
Eskişehir'de, Raylı Sistemler Kümelenmesi Yönetim Kurulu, raylı sistemler alanında, üretim yapan firmalar ve akademisyenlerin katıldığı bir çalıştayın gerçekleştirmesi önemlidir. Ancak alınan kararlar, sözde kalmamalı, her kesim elini taşın altına koymalıdır.
Ayrıca Eskişehir, TÜLOMSAŞ' la, 119 yıldır Raylı Sistemlerde söz sahibidir. Bu alanda da Eskişehir' de, ciddi bilgi birikimi ve iş gücü mevcuttur. Ayrıca Anadolu'da iki üniversitesi olan tek kenttir. Neden Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü, Eskişehir' de ESOGÜ ve Anadolu Üniversitesi' de gerçekleştirilmedi bilinmez ama bu bölümün, Eskişehir'de açılması, Raylı sistemler sektörü ve meslek açısından daha yaralı olurdu.
Eskişehir'deki üniversiteleri, tarafından açılmayan, Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü Karabük Üniversitesi'nde açıldı. Amaç raylı sistemler teknolojisinin; dünya genelinde gelişmesine paralel olarak, daha verimli, daha hızlı, daha ekonomik ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için, bu alanda yetişmiş teknik eleman yetiştirmektir.
Bu ihtiyacı karşılamak için, Türkiye'nin, ilk Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünü 2011 yılında Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde açmıştır. 97 öğrenci ile 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan ve 2012-2013 eğitim öğretim yılında da 132 öğrenciyi, daha bünyesine katan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü, dinamik öğretim üyesi kadrosu ile eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, faaliyetlerini sürdürmektedir.
Ayrıca Karabük Üniversitesi, "1. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı" 11 Ekim 2012 tarihinde '2.Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu' ise 9 Ekim 2013 tarihinde olmak üzere iki "ÇALIŞTAY" gerçekleştirildi.
Eskişehir'de, kurulacak Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, raylı sistemler sektörü, ülke ve kent açısından önemli bir gelişmedir. Bu nedenle de projenin planlanan süresi içinde, hayata geçmesi için herkes destek ve katkı vermelidir.
ETO Başkanı, Sayın Savaş ÖZAYDEMİR, raylı sistemler alanında, küme kurularak atılan adımın, test merkezi ile daha da güçleneceğini vurgulayarak, " Odamız öncülüğünde, kurulan kümemiz, ciddi yol alamaya başladı. Küme yönetim kurulu üyelerimizin ve firmalarımızın gayretiyle, bu sektör Eskişehir için, çok önemli işler yapacaktır. Önemli olan ümitsizliğe ve bıkkınlığa düşmeden çalışmak" dedi.
URAYSİM Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mete Koçkar ise projeye, ilişkin gelişmeleri, hedef ve planları açıkladı. Süreçte alınan yolları ve test merkezi için, nasıl bir demir yolu kampusu kurulacağını anlatan Koçkar, merkez ile demiryolu taşımacılığında ülkemizde, yeni bir dönemin başlayacağını müjdeledi.
Elbette Sayın KOÇKAR, URAYSİM ile ilgili gelişmeler, hedef ve planlar hakkında, ne gibi açıklamalarda bulunuldu bilinmez ama URAYSİM' in, bir an önce gerçekleştirilmesinde, Eskişehir, ülke ve sektör açısından önemlidir.
Raylı sistemlerde, "Yerlileştirmesi" her zaman gündemde oldu. Ülkemizde artmakta olan Raylı Ulaşım Sistemleri yatırımlarında, yerli üretim oranının artırılması ve büyümekte olan Raylı Ulaşım Sistemleri pazarında, Türkiye'de, üretim yapan sanayicinin daha çok söz sahibi olmasının gerekliliği de her zaman vurgulandı.
Eskişehir ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelerinin, sektörün hedeflerine ulaşması için, önemli bir örgütlenmelerdir. Hedef ise küme üyesi firmalar tarafından, tasarımından üretimine kadar, her şeyi ile yerli raylı ulaşım sistemlerini üretebilmek ve oluşturulan yerli markayı, kalıcı bir dünya markası haline getirmektir.
Eskişehir'de, TÜLOMSAŞ, Anadolu ve ESOGÜ üniversiteleri ve 250 civarında şirket tarafından, Raylı Sistemler Kümelenmesi, hayata geçirildi. Bu alanda, "Strateji Belgesi ve Strateji Eylem Planı" gerçekleştirildi. Devlet Planlama Teşkilatı' na sunulan proje, 2011 yılı Ocak ayında revize edilmesi koşuluyla, proje kabul edildi.14 Ocak 2012 tarihinde, Resmi Gazetede yayımlanarak, yatırım programına alınan proje, resmiyet kazanarak başlatılmış oldu. Kalkınma Bakanlığı tarafından, onaylanan, bu proje ile Eskişehir, raylı sistemlerin merkezi olurken Eskişehir, raylı sistemler sektöründe, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi