4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR SORUN YUMAĞI

Siyasi iktidarlar tarafından, kaderine terk edilen Sivrihisar, sorun yumağı. Oysa tarih boyunca, pek çok kavime ev sahipli yaparken, İstiklal Savaşında, Türk ordusuna, her türlü fedakârlığı yaptı. Hatta kıt imkânlarına rağmen, İstiklal savaşında, Türk ordusuna, uçak aldı. Gel gör ki Cumhuriyet döneminde, arzu edilen yatırımları alamadı.
Ayrıca Sivrihisar' da, mevcut imkânlar, verimli şekilde kullanılmadı. Nitekim Sivrihisar' da, tarım alanları ile ilgili ciddi sorunlar var. Birinci sınıf tarım alanları, bile boş tutuluyor. En büyük neden, tarım ürünlerine verilen taban fiyatlardır. Çiftçi, pek çok tarım ürününde, zarar ediyor. Arpa, buğday, nohut gibi tarımsal ürünler ise iktidarların ve tüccarın insafına bırakılmış durumdadır.
Oysa politikacılar, seçimler öncesi kırsal kesime, pek çok vaatte bulundu ama hiçbiri gerçekleşmedi. Tarım, her geçen gün kan kaybetti. Köylünün ürününe, Ankara'dan taban fiyatı verildi. Maalesef, politikacılar, siyasi çıkarı için, maliyet ve fiyat ilişkisini, hiç dikkate almaksızın, köylünün ürettiği ürünün fiyatını, sürekli baskı altında tuttu.
Ülkemizde ve Sivrihisar bölgesinde, en ciddi sorunlardan biri de "EROZYON" dur. Bu yolla yılda,1.4 milyon ton verimli toprak yok oluyor. Her yıl KKTC kadar, bir toprağı kaybediyoruz. Erozyonun önlenmesi için, ülkemizde ve Sivrihisar'da, mutlaka mera ıslah çalışmalarına ve ağaç dikimine hız verilmeli, mevcutları da en iyi şekilde korunmalıdır.
Sivrihisar'da, ürün üretiminde de ciddi sorunlar var. Bölge halkına, bu alanda da yeterli teknik rehberlik yapılmadığı gibi, ürünlere zarar veren haşeratla bilinçli şekilde mücadele edilmiyor. Bu alanda, ne ziraat odalarından, ne de tarım Müdürlüğü teşkilatından yardım göremediklerini söylüyorlar. Bu ilgisizlik, pek çok yerli ürünün, yok olmasına neden olurken, verime de büyük zarar veriyor.
Badem ve kaysı ağaçları ise "ÖKSÜ OTU" nedeniyle kuruyor.
Sivrihisar' da, Restorasyon çalışmalarında da ciddi sorunlar yaşanıyor. Çardak Hamamı'nda, Hicri 657 Miladi 1259 yılında Türkmen Bayındır Boyu Beyi Emir Seyfettin Kızıl tarafından yaptırılmış olan, Türkiye'de, eşi ve benzeri bulunmayan Cami de Restorasyonu yapılmasına rağmen, haraptır. İlgilenen hiçbir makam yok. Camideki rutubet, büyük zarar vermiştir. Tedbir alınmazsa, caminin yıkılması kaçınılmazdır.
Çardak hamamı, 1175 yılında UMURBEY, tarafından yapılmış. Sıcaklığı 36 derecedir. Suyun debisi 45 lt/sn'dir. Kaplıcada yer alan ve tarihsel değeri de olan iki hamamın içinde 1.5 m derinliğinde ve 6x6 m boyutlarında biri erkeklere biri kadınlara ayrılmış iki havuz vardır. Kaplıcanın suyu, Bikarbonatlı, kalsiyumlu, sodyumlu, Bromürlü ve radyoaktif birleşime sahiptir. Suyunda ayrıca Kükürt mevcuttur. Cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Mülkiyeti, Sivrihisar Belediyesi'ne ait olan tarihi hamamların restoresi, belediye tarafından ihale edilerek, verilmesine rağmen, bir gelişme yok, hatta eski durumundan, daha da harap halde olup, adeta enkaz yığını halindedir. Hamamın, bu durumdan kurtarılması için, Eskişehir Türk Dünyası Başkenti ajansı yardımda bulunmalıdır.
Sivrihisar' da bulunan, "UÇA PARK" ile de ilgili kaygılar mevcut. Nitekim Sivrihisar Yeşil Sahalar İhdas ve Ağaçlandırma Derneği Başkanı Sayın Yüksel Uça, yaptığı açıklamada, babası merhum Mustafa Uça' nın 1962 yılında, 135 dönüm alana kurduğu Uça Park'ta çam, meşe ve sedir ağaçları başta olmak üzere yaklaşık 80 bin ağaç olduğunu kaydederek, İlgilerden, bu alanda yardım beklediğini açıkladı. Ayrıca "UÇA PARK" da ciddi iyileştirme çalışları yapılması da şarttır. Bu alanda, Orman Bölge Müdürlüğü birimlerinin, her türlü yardıma hazır olduklarını, söylemleri memnuniyet vericidir.
SİVRİHİSAR' da, OSB hala gerçekleştirilemedi. Oysa Sivrihisar, Organize Sanayi Bölgesi, Mayıs- 1996' da yapılan Eskişehir , "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir' in, rahatlaması için, Sivrihisar'a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istemişti. Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun ve hava alanı gerçekleştirilmesini de önermişti.
SİVRİHİSAR' a, hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması yapılmıştı. Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın ARSLAN' ın, tüm gayret ve çabasına rağmen, bugün arzu edilen gelişme, bir türlü gerçekleştirilemedi.
Elbette, Sivrihisar' ın, sorunlarının çözümünü, siyasi iktidarlardan beklemek çözüm değildir. O nedenle de Sivrihisar' ın, içte ve dıştaki akil adamlarıyla, geniş kapsamlı bir toplantıda, ilçenin dünü, bugünü ve geleceği tartışılmalı, sorunlarının çözüm için yeni stratejiler ve projeler belirlenerek, hayata geçirilmelidir. Çünkü Sivrihisar, geçmişi, sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası ve mevcut konumu ile bu durumu hak etmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi