4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE SORUNLARI

SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara, ev sahipliği yapmıştır. Ne var ki bu konumuna rağmen, arzu edilen kalkınma, geçmişte olduğu gibi, çok partili dönemde de her alanda arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Özellikle de köylerin, çok ciddi sorunları var.
Nitekim BBP, Sivrihisar İlçe Başkanı Sayın Fevzi Arı, Köylere hiçbir hizmetin gitmediğini iddia ettikten sonra, "Köylerin hiçbirinde, kaldırım taşı yok. Sadece mezar taşlarının etrafına, kilitli parke taşı yapılıyor. 57 köyün, hiçbirinde asfalt yok, yollar çok kötü durumda. İl Genel Meclisi, ilçe meclis üyeleri çalışmıyor. Köylüler, ilçedekiler meclis üyelerini tanımıyor bile. Sadece seçim için, oy istemek için derneklere, muhtarlıklara geliyorlar o kadar" sözleri ile İl Genel Meclis Üyelerine tepki gösterdi.
Bu iddialar karşısında, İl Meclis üyeleri, ne düşünür bilinmez ama Sivrihisar' da, çözüm bekleyen acil sorunlar varken, Sivrihisar'da kaymakamlık binasının yapımı, İl Genel Meclisinde gündemine geldi. Nitekim İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, "Sivrihisar'daki istasyon kapatılarak, İçişleri Bakanlığı'na tahsis edilecek. Sivrihisar'ın, 1 milyon 700 bin lira civarında parası olacak. Sivrihisar'a yapılan bütün yatırımlar, bu parayla yapılacak. Biz de oraya kaymakamlık binası yapmak istiyoruz" sözleri ile İl Genel Meclis üyelerinin, Sivrihisar' ın, sorunlarından, haberdar olmadıklarının da bir göstergesidir.
Ayrıca Sivrihisar' da, Kaymakamlık binası vardır. Oysa İlçenin, "KÜLTÜR" , "EĞİTİM" ," "EKONOMİ" , "SAĞLIK" ve "TARIM" alanında, ciddi sorunları var. Hatta düzgün yolu olmayan, köyler bile var. İlçe ekonomisi, her geçen gün kan kaybediyor. İlçe merkezinden ve köylerden, göç devam ediyor. Sivrihisar, OSB, hala hayata geçirilemedi. İşsizlik hat safhadadır. Benzer onlarca sorunu...
Bugüne kadar SİVRİHİSAR' la ilgili, pek çok öneri yapıldı ama siyasi iktidarlar ve il yönetimi dikkate almadı. Nitekim Sivrihisar, Organize Sanayi Bölgesi, Mayıs- 1996' da yapılan Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir' in, rahatlaması için, Sivrihisar'a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini ve Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun ve hava alanı gerçekleştirilmesini de önermişti. SİVRİHİSAR' a, hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması yapılmıştı.
Belirlenen OSB' nin, mevcut alanı iptal edildi. Yeni alanda, belirlenemediği için, Organize Sanayi Bölgesi, hala gerçekleştirilemedi. Bu problemler aşılabilir mi zaman içinde görülecektir. Ancak bir dönem başkanlığını yapan Sayın ZAİMOĞLU, Organize sanayi Bölgesi, mevcut yerinin istimlâkler nedeniyle değiştirilmek istendiğini, Şayet bu gerçekleşirse, Sivrihisar' da yeni bir organize sanayi bölgesi kurmanın, çok zor olacağını söyleyerek, mevcut yerin, altyapısının bitirilerek, hayata geçirilmesini gerektiğini söylemişti.
İl Genel Meclisi, Sivrihisar'da, köylü sorunlarını etüt edilip gerektiği şekilde Proje/proje üretmiyor. Özellikle de tarımsal verimlilik ve çiftçilere düşen gelir oranı, diğer sektörlere göre, hayli düşük kalıyor. Ürettiğini, pahalıya mal eden ve pazarlama imkânı bulamayan köylüler, sosyoekonomik arayış nedeniyle, topraklarını bırakarak, kent merkezlerine göç ediyorlar.
İl Genel Meclisi' nin, görevleri arasında, "ESKİŞEHİR çevre düzeni plânı ile belediye sınırları dışındaki alanların, imar plânlarını görüşmek ve karara bağlamak" da var. Ancak kent merkezinde olduğu gibi, kırsal kesimde de tarım alanları ve meralar yok oluyor. Taş ocakları ise coğrafik şekli değiştirecek boyutlara ulaştı. İnsan sağlığı başta olmak üzere, bulundukları bölgedeki biyoçeşitliliği, tarımı ve tarımsal verimi, ciddi ölçüde etkiliyor.
Şu bir gerçek ki Eskişehir'de, kalkınma" sorunları, genellikle kırsal kesimdeki sorunlardan bağımsız olarak incelenmekte ve çözümlenmeye çalışılmaktadır. Bu durum, Kentte, başta çarpık kentleşme, işsizlik ve yoksulluk olmak üzere, birtakım temel meselelerin kalıcı bir şekilde çözümlenmesini geciktirmektedir.
Sivrihisar ve Köylerinde, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, sanayi, ticaret, istihdam, nüfus, kültür, konut, enerji, turizm ve çevre gibi sektörlerde, ciddi sorunlar varken,
1 milyon 700 bin lira imkânı, kaymakamlık binası yapmak için kullanmak, Ayrıca bu paranın dışında, Sivrihisar' a, ödenek ayırmamak, bölgeye yapılacak haksızlık değil de nedir?
Ayrıca Sivrihisar' da, kaymakamlık binası mevcut ve ihtiyaca cevap verecek niteliktedir. O nedenle de var olduğu söylenen para, İlçe ve köylerin hayati sorunlarına, özelikle de, "ÜRETİME" yönelik kullanılmalıdır. Ayrıca Sivrihisar ve köylerin, onlarca sorunu varken, kaymakamlık binası yapmaya gerek var mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi