
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR VE YÜKSEK ÖĞRETİM
Eğitim hakkı, herkes için aynı düzeyde karşılanması, tartışılmaz ve kaçınılmaz temel haktır. Eğitim, insan davranışlarında beklentiler yönünden, değişiklik ve gelişme sürecidir. Başka bir anlatımıyla eğitim, ekonomik büyümenin, toplumsal ve yönetimsel gelişmenin, ön koşuludur. Gerçekte eğitim, sınırsız ve en doğal ihtiyaçtır
Ayrıca geçmişte halkımız, karşılaştıkları, siyasi liderler ve devlet büyüklerinden, 'Fabrika isteriz', 'Yol-su elektrik isteriz', 'Hastane-doktor isteriz' diyerek, istekte bulunurdu. Bugün ise bilgisayarı-laboratuarı, en önemlisi de Yüksek Okul, fakülte veya üniversite istiyor. Hatta siyasi görüşüne, alt-üst-yan kimliğine bakılmaksızın, binlerce insanımız bulunduklar il, ilçe hatta beldeye, fakülte ve üniversite" istiyor.
Nitekim Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği ve SEV' in, düzenlediği kavatlıya katılan, YÖK Üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet Şişman, ESOGÜ Rektörü, Sayın Prof. Dr. Hasan Gönen ve Anadolu Üniversitesi Rektörü, Sayın Prof. Dr. Davut AYDIN' a, yüksek öğretimle ilgili sorular soruldu ve isteklerde bulunuldu.
Genellikle de fakülte istekleri, çoğunluktaydı. Üniversite isteğinde bulunanlar da oldu. Bu istekler gerçekleşir mi zaman içinde gösterecektir. Ancak Türklerin Sivrihisar'a yerleşmeleri ile birlikte, Sivrihisar, önemli gelişmelere sahne olmuş, Anadolu'da ilk Medrese'nin ( Fakülte ) Selçuki'ye Medresesi ismi altında, Sivrihisar'da kurulduğu, daha sonra da medrese sayısının, köylerdekilerle birlikte 33'e ulaştığı biliniyor.
O nedenle de medreseler sayesinde, Şeyh Abdülvehhap, Seyyid Nurettin, Çandarlı Kara Halil, Sinan Paşa, Yakup Paşa, Ahmet Paşa, Azizi Mahmut Hüdai, Şeyh Baba Yusuf, Nasreddin Hoca, Hızır bey gibi, benzer onlarca insan, ilçenin bağrından yetişmiştir.
Elbette, İlçeye Fakülte açılabilmesi, üniversite kurulması kolay değildir. Çünkü Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü kurulmasında, öncelik verilecek iller, her 5 yılda bir Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, YÖK, DPT ve Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyonca belirlenir.
Ayrıca, yükseköğretim altyapısı, talebi, potansiyeli, eğilimi, nüfus, büyüklük, gelişmişlik, kültürel potansiyel göstergelerinden oluşan kriterler de göz önünde bulundurulur. Belirlenen kriterler, kalkınma plan ve programları hazırlanırken değerlendirilmek üzere, ilgili bakanlık veya kurumlara sunulur. O nedenle de bunların sağlanması için, Sivrihisarlılara da ciddi görevler düşmektedir.
Sivrihisarlılar, üzerine düşen görevleri yerine getirirse, pekâlâ Fakülte ve üniversite de gerçekleştirilebilir. Özelikle pek çok ilçede olduğu gibi, EĞİTİM FAKÜLTESİ" hayata geçirilebilir. Çünkü Sivrihisar' da, eğitim-öğretime başlayan, " Fahri Keskin Öğretmen Anadolu Lisesi", öğretmenlik mesleği, açısından, önemli bir kurumdur. İsteriz ki Anadolu Öğretmen Liselerinden mezun olan gençlerimiz, "Eğitim fakültelerine" sınavsız girsin.
Ayrıca Anadolu Üniversitemizde, "ZİRAAT FAKÜLTESİ" yoktur. Pekâlâ Sivrihisar' a, Ziraat Fakültesi açabilir. Çünkü Sivrihisar, ülkemizde en geniş, tarım alanına sahip, 19. ilçesidir. Sivrihisar'da, yetişen, kendilerine has özellikleri olan ve damak zevkine doyum olmayan, ürünler yetişmektedir.
Sivrihisar da, gerçekleştirecek, fakülte veya üniversitenin ilçeye katkıları saymakla bitmez, ekonomisi yanında, Sivrihisar'daki sosyal yapıya da ciddi katkısı bulunacaktır, Çünkü Sivrihisar' da, ikamet eden vatandaşlar, birbirine yakın gelir gruplarından oluşmakta ve benzer kültürel özellikler taşımaktadır. Yani Sivrihisar sakinleri genel itibariyle, imtiyazsız, kaynaşmış örnek bir toplumdur.
Aslında ülkemizde, devlet üniversitelerinin fiziki yapıları yetersizdir. Ülkemizde işgücü planlaması olmadığından mezunlarının iş bulma olanağı güçleşti.O nedenle de ülkemizde, hem kalifiye eleman ihtiyacından, hem de meslek liselerinin önünün açılmasından dolayı, yüksekokullar da son yıllarda cazibesini artırdı.
Milli Eğitim Müdürü, Dursun Yavuz'un, ilçede görev alması ile birlikte, eğitim öğretim alanında ciddi aşama kaydedildi. Olanaklar arttı, eğitimde kalite yükseldi, en önemlisi de eğitim kurumlarına karşı ilçede, güven oluştu.
Yine Sayın YAVUZ, döneminde Sivrihisar okullaşma oranında, ülkemizin önde gelen yerleşim alanlarından biri oldu. Özellikle de hayırsever insanlarımızı gösterdiği ilgi ve yardımlar sonucu, hayırsever Muzaffer DEMİR tarafından 15 Derslikli 3 katlı, bir Anadolu Lisesi yapıldı. İlçeye 3.5 milyon TL' ye yaptırılan, Mustafa ATIŞKAN karma Yurt binası 6 katlı olup, 382 öğrenci kapasitelidir. Ayrıca Fahri KESKİN tarafından yaptırılan 18 derslikli Öğretmen Anadolu Lisesi' nin yapımı gerçekleştirildi.
Elbette Sivrihisarlılar, İlköğretimde yakaladığı başarıyı, Yüksek öğretimde de yakalamak istiyorlar. Sivrihisar' da, Fakülte açılır veya üniversite kurulursa, geçmişinde, medreselerle yakaladığı eğitimdeki konumuna tekrar ulaşaca, makus talihini de yenecektir.