4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SORUMLU ARAMAK!

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri ile ilgili, çok şey söyleniyor. Etkinliklerin sönük geçmesinde, sorumlu aranıyor. Bazı kişiler, Eski vali Sayın Kadir KOÇDEMİR 'i, başarısızlığın sorumlusu olarak gösteriyor.
Peki, başarısızlıkta, vilayet kadar, Eskişehir Milletvekillerinin, Kurum, kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, özellikle de Anakent ve Alt belediyelerin, ETO, ESO ESİAD gibi örgütlerin, üniversitelerin ve diğer kesimlerin, hiç mi sorumluluğu yok?
Nitekim TÜRMENİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ" etkinliklerinin açılışında, Vali Sayın Güngör Azim TUNA, ilgili vali yardımcıları ve Emniyet Müdür Vekili dışında, tek yetkili yoktu. Oysa Anakent, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye başkanlarını, Kurum/kuruluş yöneticilerini ve partilerin il teşkilatlarını ve ETO ve ESO ESİAD gibi sivil toplum örgütlerini de açılış ve etkinlikte görmek istedik.
Bu tablo karşısında, Sayın KOÇDEMİR' i, sorumlu tutmak haksızlık olur. Aslında Sayın KOÇDEMİR, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerine çok iyi niyetle başladı. Hatırlıyorum da bir Kültür Başkenti yasası çıkmadan evvel, çalışmalar başlamıştı. Nitekim Vali Sayın KOÇDEMİR' i, ziyarette, kendilerinin, kanunla beraber çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten sonra, "Halen kanunun, Bakanlar Kurulu kararı gereği organların teşkili sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Ancak bu süreç, tamamlanmasa da, üç temel başlık altında, yapılabilecek olanların, tespitini tamamlamakla meşgulüz." demişti.
Üç tespitten ilkinin, tanıtım olduğunu söylemiş, buna 'da, Eskişehir'in ve Türkiye'nin, Türk dünyasında ve dünyanın, her tarafında tanıtılması hedef olarak alındığını söylemişti. Elbette bu hedefin gerçekleştirilmesinde, vilayet yanında, Anakent ve alt belediyeler ve diğer kesimlere de önemli görevler düşerdi.
İkinci bir başlık ise etkinliklerdir. Burada kültür, sanat faaliyetleri yapılacak. Türk dünyası, gönül coğrafyamız içindeki sanat ve kültürle meşgul olan insanların, eserlerini sergileyecekleri, birbirleriyle bir araya gelecekleri, buluşacakları, birlikte eserler ortaya koyacakları bir süreç olacaktı.
Bugüne kadar, vilayet, belediyeler, Kurum/kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafında, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri ile ilgili kültür, sanat alanında, bugüne kadar ciddi bir etkinlik yapılmadı. Oysa bu alanda önceden, Türk Cumhuriyetleri ile ciddi temaslar sonucu, müşterek etkinlikler düzenlenerek, onlarca ekinlik yapılabilirdi. Maalesef vilayet yanında, belediyeler, sivil toplum örgütleri, her dereceli eğitim kurumları ve diğer kurum/kuruluşlar duyarsız kalmıştır.
Sayın KOÇDEMİR, üçüncü başlık olarak da, kalıcı eserlerin oluşturduğunu ifade ederek, ", 10-15 yılda tamamlanabilecek olan bazı işlerimiz, devam eden ve başlayamadığımız restorasyonlar var. Bazı tarihi yerlerin, tekrar fonksiyon verilerek kazandırılması çalışmaları var. Biz bunları ajansın bize sağladığı mutat harcama ve istihdam usullerinden bağımsız, esnek, hızlı hareket edebilme kabiliyeti çerçevesinde kısa sürede tamamlamayı düşünüyoruz. " demişti. Ancak bu alanda da beklenen bir gelişme olmadı.
Şu bir gerçek ki Eskişehir'de, Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinliklerinin gerçekleşmesi için, " TAKIM RUHU" gerçekleştirilemedi. "ORTAK PAYDA" kavramı göz ardı edildi. O nedenle de Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr Yılmaz BÜYÜKERŞEN' in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın yönetim kurulu toplantısında tabak ve logolarla ilgili yaşanan tartışma sonrasında, toplantıyı terk etmişti.
Öte yandan Eskişehir'de, halkı ilgilendiren her karar, etkinlik, proje ve programın hazırlanmasında, halktan tek kişi olmadığı gibi, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri hazırlık çalışmalarında da "HALK" yoktu. Oysa çağımızda, her alan da, "HALKA RAĞMEN" başarılı olmak mümkün değildir.
Elbette bugüne kadar, arzu edilmeyen gelişmelerde, "SORUMLU ARAMAK" , etkinliklere yarar değil zarar verir. O nedenle de Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinliklerinde, bugüne kadar yapılan hatlardan, " İBRET", doğrulardan da "ÖRNEK" alarak, etkinliklerle ilgili, yeni stratejiler belirlenmeli, vakit varken da hayata geçirilmelidir. Ayrıca 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, kurum/kuruluşların, İlgili kişi/kişilerin, alınan her karar, program ve projede, "BANA NE" deme gibi bir lüksü yoktur.
Kimsenin, siyasi ve kişisel çıkar ve hedefleri için, Eskişehir' in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlileri ile Türkiye ve Eskişehir' in, yakaladığı bu şansı ve fırsatı, heba etme gibi bir hakkı da yoktur. O nedenle de Vilayet, kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, özellikle Anakent, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri arasında işbirliği, mutlaka sağlanmalı, ekip çalışması ve toplum katılımı, ön planda tutulmalı her kesimde elini taşın altına koymalıdır. Söz konusu olan, "TÜRK DÜNYASI" , "TÜRKİYE" ve "ESKİŞEHİR dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi