4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TARİHİ FIRSAT KAÇIYOR MU?

Cumartesi günü iftar yemeğinde, Azerbaycanlı bir akademisyenle, Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinliklerini konuşurken, Türkiye ve Eskişehir'in, tarihi bir fırsatı kaçırdığına tanık olduk. Oysa bu etkinliklere, umutla başlamış, pek çok sözde proje gündeme gelmişti. Bizde, pek çok öneride bulunmuştuk. Nitekim15 Mart 2012 tarihli yazımızda:
"ESKİŞEHİR, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak belirlendi. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmelidir. Çünkü Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti olmakla, Türk Dünyansın, kültür sanat gündeminin merkezine oturacak. Eskişehir'in, tüm kültür zenginliği, Türk dünyası ile paylaşılacak. Kültür varlılarımızın korunacak ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergilenecek, Türk kültürü tanıtılacak, öte yandan Türk dünyası ve Türk sanatçılar arasında, esin paylaşımına olanak sağlayacak, ekonomik işbirliğine de zemin hazırlayacaktır.
Vilayet, belediyeler, siyasi parti il yönetimleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kurum/kuruluşlar ve halkımız, her türlü siyasi düşünceden arınarak, "TAKIM RUHU" içinde, bir bütün olarak, bu etkinliklere sahip çıkmalıdır. O nedenle de Kentte geniş kapsamlı bir toplantılar yapılmalı, önerileri tespit edilerek değerlendirilmeli, fizibilite çalışması yapacak ve etkinliği yönlendirecek, bir "KOMİTE" ivedilikle teşkil edilmelidir.
ESKİŞEHİR, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi, çok iyi değerlendirilmesi için, kent iyi organize olmak zorundadır. Eskişehir, bu sınavı kazanmak için de her türlü imkâna sahiptir. Yeter ki bu imkânlar, iyi organize edilerek, gelen misafirlere en iyi şekilde sunulsun. .
ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, sergi, konferans, konser gibi, etkinliklerinin organizasyonunda, bu etkinliklerin duyurulması ve tanıtım aktivitelerinde veya Eskişehir' de, yaşayan ancak imkânı kısıtlı kişi ve grupların bu etkinliklere erişimi için, ihtiyaç duyulan, "GÖNÜLLÜLERİN" koordinasyonunu yapmak amacıyla çalışmalar, bir an önce başlatılmalıdır.
Ayrıca ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerini hazırlık çalışmaları, etkinliklerin planlanması ve yürütülmesi ve bütçenin uygulanmasından birinci derece sorumlu, YÜRÜTME KURULU da teşekkül ettirilmelidir.
YÜRÜTME KURULU, Proje çerçevesinde, yer alacak tüm kültürel ve sosyal içerikli sergi, konser, gösteri, konferans, şehircilik ve turizm çalışmalarını planlamak, iletişim ve tanıtım stratejilerini tespit ve bunlarla ilgili çalışmaları takip etmelidir. Kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve çalışmalara gönüllü katılacak gerçek kişiler ile özel hukuka tabi tüzel kişiler arasında koordinasyonu sağlamak içinde, gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. " demiştik.
20 Mart 2013 tarihli yazımda ise "Etkinliklerde, "EKONOMİK İLİŞKİLER" öncelikli olmalıdır. Bugün, dış ticaret, müteahhitlik, yatırım, bankacılık ve diğer ekonomik alanlarda, azda olsa ekonomik ilişkiler var. Ancak yeterli seviyeye değildir. Kültür Başkenti etkinlikleri, ekonomik alanda da önemli bir fırsattır. Bu alanda, Eskişehir, milletvekillerine de görev düşmektedir. Çünkü ekonomik ilişkilerde, daha kalıcı adımlar atılması için bazı yapısal düzenlemelere gidilmesi ve bir takım önlemler alınması gerekmektedir." önerisi yapmıştık.
Vali Sayın Güngör Azim TUNA' nın, göreve başlamasından sonra da, 02 Temmuz 2013 yazımızda,"2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, Ekonomik ilişkileri geliştirilmesi açısından, ciddi fırsattır. O nedenle de ETO ve ESO, gibi yerel, hatta TOBB, TÜSİAD gibi, ulusal örgütlerimizde, Türk Cumhuriyetlerinin, işadamları ve sanayicileriyle, " EKONOMİK İLİŞKİLERİ, NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ ?" sorusuna cevap aranmalı, bu alanda karşılıklı olarak ziyaretler ve her türlü etkinlik yapılmalıdır. " demiştik.
Hülasa Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri ile ilgili, gerek köşemizde, gerekse ilgililerle yaptığımız görüşmelerde, onlarca tavsiye ve öneride bulunduk. Ancak hiçbiri gerçekleşmedi gibi, ilgililerin, kamuoyu ile paylaştığı vaatleri de sözde kaldı.
Bugünden sonra da, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, gerçek anlamda, başarı beklemek, en azından iyimserliktir. Çünkü önümüzdeki aylarda Türk Cumhuriyetleri ile ilişki kurup, ciddi anlamda etkinlikler düzenlemek mucize olur.
Ayrıca ajansının düzenlediği, Türkmenistan' ın, büyük önem verdiği" TÜRKMENİSTAN KÜLTÜR GÜNLERİ", ne, Eskişehir Valisi, Güngör Azim TUNA ve Türkmenistan Büyük elçisi Ata SERDAROVA yanında, 2 vali yardımcısı, Emniyet Müdür vekili dışında, Anakent ve alt Belediye başkanları ve diğer ilgiller, katılmadı. Bu tablo Eskişehir' de, Kültür Başkenti Etkinliklerinde, takım ruhunun, olmadığının da tescilidir.
Bu olumsuz tabloya rağmen, Vali Güngör Azim TUNA,' bugüne kadar, yapılan çalışmalar için, 'Fiyasko' tanımlamasına katılmadığını belirtti. İnşallah! Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri de İstanbul Kültür Başkenti Etkinlikleri gibi, fiyasko ile bitmez. Çünkü Türkiye ve Eskişehir, TARİHİ BİR FIRSATI, KAÇIRMIŞ OLACAKTIR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi