4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEGV VE EĞİTİM

Çocuklar, anne ve babalarından aldıkları yalnız kromozom ve genlerin sonucu değil, aynı zamanda toplumun yaratığı, bir çevrenin de mahsulüdür. Bu çevre ne kadar verimli olursa, çocuklarda kişilik gelişmesi de, aynı oranda olumlu bir seyir izler.
Toplum ve aile olarak, çocuklara sağlanan yiyecek ve giyecekler, daha iyi sağlanabilir; daha iyi sağlık hizmetleri, daha iyi okul ve sınıflardan yararlanabilmelerini temin edilebilir. Oysa duygusal çevreleri, diğer bir deyimle, çocuklarımızın davranışlarını, tutumları ve hareketlerinin, yaratıldığı çevre için de, ne yapabileceği kestirmek ise daha güçtür.
Ayrıca çağımızda, ulusların, en önemli sorunu, fikir-bilgi üretimi ve fikir-bilgi üretecek bireylerin eğitilmesidir. Bu tablonun gerçekleşmesi ve insanlarımızın, fikri, ahlaki ve bedeni değerlerini geliştirmek, komple kültür değerlerimizde, yepyeni teknolojik çağa yürümek, Ancak nitelikli eğitim, Kurum/Kuruluşlarımızla gerçekleşir.
TEGV bu alanda önemli vakıflarımızdan biridir. Yılardır, çocuklarımızı, en iyi şekilde eğitebilmek için, ciddi fedakârlıklar gösteriyor. Ülkemizde devlet, eğitim alanında kaynak yetersizliği ve yapısal sorunlar nedeniyle, bu görevi yerine getirirken, çeşitli güçlüklerle karşılaşmaktadır. TEGV' in varoluş nedeni, bu güçlüklerde devlete yardımcı olmak temel eğitime katkıda bulunmaktır.
TEGV, yıllardır, İlköğretim çağı çocuklarımızın, Cumhuriyetin temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesine, ciddi katkıda bulundu. Çocuklarımız yetiştirmek içinde, eğitim programları ile etkinlikler oluşturdu ve uyguladı.
TEGV, çocuklarımızın serbest zamanlarını değerlendirmeleri açısından önemli bir kuruluşumuzdur. Vakıftaki Serbest zaman eğitimi, birey ya da grupları, bazı özel alanlarda beceri sahibi kılmayı, toplumun gelişimine, katkı sağlamayı ve onun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır.
TEGV, daha müreffeh bir yaşama hazırlanma ve kişiliğin geliştirilmesi için kullanılması yönünden iyi bir fırsattır. Vakıf programlarında, çocukların, serbest zamanlarını, en verimli şekilde değerlendirecek etkinlikler yer alır. Serbest zamanın, özel bir etkinlikle değerlendirilmesinde, çocukların ilgi, yaş, cinsiyet, kültürel ve toplumsal durumu dikkate alınır. Bugüne kadar binlerce çocuğumuza, bu alanda hizmet götürdü
TEGV, tüm kurum ve kişilerden bağımsızdır. Kaynaklarını, Vakıf senedinde yer alan temel amaçlar doğrultusunda kullanır. Adalet, Eşitlik, Hoşgörü ve Saygı gibi kavramlar ön plandadır. Saydamlık ve hesap verilebilirlik kavramı ile de örnek bir vakıftır. Toplumu tüm kesimleri ile işbirliği, dayanışma ve paylaşım içindedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne, titizlikle uyar. Yenilikçi bir yaklaşımı benimser, çalışmalarında özgün modeller geliştirir ve uygular.
TEGV' de, "EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ" en önemli zenginlik kaynağıdır. Millet olarak, onlara çok şey borçluyuz. Ayrıca gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Yeni dostluklar kazandırır. Toplumsal projelere karşılıksız katılmaktır. Herkes gönüllü olamaz. Çünkü gönüllüler, kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını 'geleceği yakalayarak' alacağını bilen, nitelikleri olan, insanlarımızdır.
TEGV' de, gönüllülük, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, TEGV' in amaçları doğrultusunda kullanırlar. Gönüllüler, birer meçhul kahramandırlar.
TEGV' de öğrenci, eğitim ve öğretimin merkezindedir. Bu yaklaşımda öğrencinin bedensel, duyuşsal, bilişsel gelişim özellikleri göz önüne alınmaktadır. Öğrenci etken, gönüllü ise edilgen konumdadır. TEGV, konu, yöntem, araç-gereç... gibi öğrenme ve öğretme sürecinin öğelerini, öğrenciyi dikkate alarak seçmektedir.
TEGV, disiplin anlayışı içseldir. Çocuk, kendi isteği ile karara katılarak, sorumluluklar alarak, başarma duygusunu tadarak disiplinli birey olur. Çocuğu sıkı kontrol altına almaktan ziyade, iyileştirmek ve gönlünü kazanmaktır. Gönüllüler, bir birey olarak Çocuklara güvenir ve sorumluluk verir. Çünkü çocuklar, bu sorumlulukları aldıkları sürece paylaşacak ve Eğitim Parkına sahiplenerek aralarında kurdukları oto kontrol ile disiplin sorunlarını en aza indireceklerdir.
TEGV, çocuklarımız açısından, ciddi bir eğitim vakfıdır. O nedenle de toplum olarak TEGV' in, çalışmalarına maddi ve manevi katkıda bulunmak, çalışmalarına da destek vermek, ülkemiz ve insanımız geleceğine yapılacak, en hayırlı yatırımdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi