‘’Topluma dönük Sanayi Odası’’ tarafından hazırlanan rapora bak

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş tarafından kamuoyu ile paylaşılan bir rapor var.

“Topluma Dönük Eskişehir Sanayi Odası / Eskişehir Konut ve Barınma Sorunu Üzerine” başlığını taşıyor.

Raporu kamuoyuna açıklayan Celalettin Kesikbaş tespitleri özetliyor.

‘’Eskişehir’in uzun yıllardan beri tartışılan ve özellikle son dönemlerde sıkça gündeme gelen konut ve barınma ihtiyacına yönelik somut tespitlerde ve çözüm önerilerinde bulunan bir rapor hazırlamak istedik. Yaptığımız araştırma Eskişehir’in kısa vadede 38.000’in üzerinde ilave konut ihtiyacı olduğunu ortaya koymakta. Yine araştırmalar Eskişehir’de ortalama konut satış ve kiralama bedellerinin Ankara, Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Bilecik illerinin çok üstünde olduğunu göstermekte.’’

Dedikleri bu kadar değil elbette ki…

‘’Topluma dönük Sanayi Odası’’ vurgulamasını yaparak söylediği başka sözler de var.

Sonuç olarak da ‘’biz üzerimize düşeni yaptık’’ diyor.

‘’Topluma dönük Sanayi Odası’’ olarak üzerlerine düşen yalnızca bir ‘’rapor hazırlamak’’ imiş yani…

Bu konuda söylenecek çok şey var da neyse…

Celalettin Kesikbaş’ın ‘’hazırladık’’ dediği raporun kim tarafından hazırlandığını bilemiyoruz…

Ancak raporun içeriği konusunda ‘’uzman’’ sayılabilecek bir meslek odası var.

O da İnşaat Mühendisleri Odası…

Celalettin Kesikbaş’ın sunumunda ‘’iş birliği’’, ‘’uzlaşı’’ gibi güzel sözler kullanılırken, rapor hazırlanırken İMO ile ‘’iş birliği yapma’’ gereği duyulmamış…

‘’İş birliği yapma’’ gereği duyulmadığı gibi danışılmamış bile…

Bunlara karşın İMO yönetimi, kente karşı mesleki sorumlulukları gereği raporu incelemiş.

İnceleme sonunda yapılan değerlendirme ‘’Ancak söz konusu raporda tespit edilen bazı hata ve noksanlıkların kamuoyunu ve kent yönetimini yanlış yönlendirebileceği düşünüldüğünden, konuya ilişkin açıklama yapma gerekliliği doğmuştur’’ denilerek kamuoyu ile paylaşıldı.

İMO tarafından yapılan değerlendirmede ESO tarafından hazırlanan rapordaki yanlışlar ortaya konuluyor.

‘’Yanlış’’ denilenlerden birisi ‘’Eskişehir’in kısa vadede 38.000’in üzerinde ilave konut ihtiyacı olduğu’’ tespiti.

İMO bu konuda diyor ki;

‘’Eskişehir Metropoliten Alanı Merkez Bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı 2016 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Projeksiyon yılı 2030 olan bu plan, hazırlandığı dönem itibariyle yapılan analizler ve tespitler doğrultusunda kentin ihtiyaçlarına yönelik ana kararların alındığı ve uygulama imar planları başta olmak üzere uygulamayı dönük kararları yönlendiren ve alt ölçekli planlar ile detaylandırılması gereken bir üst ölçekli plan konumundadır. Söz konusu plan, sınırları itibariyle 2030 yılı nüfusunu, mevcut eğilim doğrultusunda 1.098.360 kişi olarak öngörmekte ancak kent ekonomisinde fark yaratacak, sanayi başta olmak üzere büyük yatırımların gerçekleşmesi durumu da göz önünde bulundurularak 1.237.225 kişilik nüfusu yerleştirilebilecek şekilde planlandığı belirtilmektedir.

2022 Yılı TÜİK verilerine göre Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinin toplam nüfusu 807.068’dir. Dolayısı ile 2016 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı kararları günümüzde dahi kentin konut ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak şekilde planlanmıştır.

Her ne kadar 2023 yılındaki deprem ve düzensiz göç kaynaklı nüfus verilerine günümüz itibariyle sağlıklı bir şekilde ulaşılamasa da rapor, imar planı ve nüfus verilerini doğru şekilde değerlendirememiştir.

Şöyle ki raporda mevcut konut sayısı 326.876 olarak kabul edilmekte ve buna dayanan hesap yapılarak 38.167 konut açığı hesaplanmaktadır. Oysa 326.876 sayısı TÜİK’in sitesinde de belirtildiği gibi toplam konut değil ikamet edilen konut sayısıdır. Dolayısıyla 38.167 konut eksiği gerçeği yansıtmamaktadır.’’

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın ‘’önemli’’ dediği tespite İMO ‘’gerçeği yansıtmıyor’’ diyor.

‘’Topluma dönük Sanayi Odası’’, ‘’gerçeğe aykırı’’ denilen ve rakamsal verilerle çürütülen bir tespiti neden kamuoyuna aktarıyor?

ESO raporunda üzerinde durulan bir başka tespit var.

O da ‘’Eskişehir’deki konut satış ve kiralama fiyatlarının ülke ortalamasının çok üstünde ve yönetilemez bir boyuta geldiği somut olarak görüldüğü’’ tespiti.

İMO değerlendirmesinde bu tespit de ‘’hatalı’’ bulunuyor.

Deniliyor ki;

‘’Raporda, yapılan araştırmalar sonucunda ilimizde konut satış ve kiralama fiyatlarının ülke ortalamasının çok üstünde ve yönetilemez bir boyuta geldiği somut olarak görüldüğü tespitine dayanılarak sorunun çözümü için yeni konut alanlarının planlanması ve bunun sonucunda konut üretimin artırılması gerekliliği sıklıkla vurgulanmaktadır.

Ülkemizde maalesef konuta erişimin maddi külfeti alt ve orta gelirlinin bütçesini darmadağın etmiş durumdadır. Serbest piyasa koşullarında spekülatif artan konut satış ve kiralama fiyatları hiç bir ekonomik ya da bilimsel yöntem ile açıklanabilir durumda değildir. Ancak, sorunun çözümü için öncelikli olarak sorunun kaynağına bakmak, kaynağı doğru şekilde tespit ettikten sonra elimizdeki araçlar ile çözüm üretmek; elimizdeki araçlar yeterli gelmiyorsa da yeni hangi araçların üretilebileceği düşünülmelidir. Son söyleneceği baştan söylemek gerekirse konuta erişimin ve barınma hakkının insan onuruna yakışır şekilde kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel maalesef konut arzındaki yetersizlik değil, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumdur. Enflasyon ve fiyat istikrarsızlığı konut piyasasını da alt üst etmiş, piyasa şartlarında dengelenmesi umulan fiyatlandırmaları tahmin edilemez noktaya taşımıştır.

Sorunun ana kaynağının yanlış tespiti, rapordaki çözüm önerilerini de yanlış bir noktaya sürüklemiştir.’’

‘’Topluma dönük Sanayi Odası’’ Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın üzerinde önemle durduğu iki tespit için İMO ‘’hatalı’’ diyor.

İMO tarafından ‘’hatalı’’ denilen yalnızca bu iki tespit değil…

‘’Hatalı’’ denilenler oldukça fazla…

Hepsini sıralamaya gerek yok.

Sonuç olarak da deniliyor ki;

‘’Eskişehir Sanayi Odası tarafından hazırlatılan “Eskişehir Konut ve Barınma Sorunu Üzerine” Raporu önemli tespit ve öneriler sunuyor olsa da kompleks ve organik bir yapı olan kente dair bir konu olan “konut” başlığını incelerken yetersiz bir metodoloji ile yola çıkması, verilere ilişkin maddi hatalar barındırması ve odaklandığı konu bakımından farklı uzmanlık alanlarından beslenmeye ihtiyaç duyması göz önünde bulundurularak; rapor içeriğinin kamuoyunu ve gündemi yanlış yönlendirebileceği sonucuna varılmaktadır.’’

‘’Topluma dönük ESO’’ tarafından hazırlanan raporla ilgili olarak İMO yönetimi ‘’kamuoyunu ve gündemi yanlış yönlendirebilir’’ deniliyor.

Daha önce de belirttik…

ESO yönetimi bu raporu kime hazırlattı bilemiyoruz…

Raporu hazırlayan kim olursa olsun kamuoyuna açıklayan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş…

Böylesine büyük yanlışlar içeren bir raporu kamuoyuna neden açıkladı ki?

Aslında nedeni belli…

Bu konuda söylenecekler oldukça fazla…

Bugünlük sözü uzatmaya gerek yok.

Kısaca ‘’belediye başkanlarının görevlerini yapmadığını göstermek’’ dense olur.

‘’Neden’’ mi?

Neden olacak… Celalettin Kesikbaş, Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyor da ondan…

Neymiş efendim… ‘’Topluma dönük Sanayi Odası olarak üzerine düşeni yapmış’’ imiş…

‘’Haydi canım sende’’ derler adama…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Vedat Alp Arşivi