
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TRAFİK SORUNU!
Anakent Belediyesi tarafından düzenlenen, "Kentsel Ulaşım ve Trafik sorunları için uygun politikalar" konulu konferans' da, neler konuşuldu veya ne gibi öneriler yapıldı bilmiyoruz. Ancak basında yer alan, İTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek'' in, " Eskişehir hızlı büyüyor, büyüdükçe ulaşım sorunları da artıyor. Şehrin ulaşım planlarını, yeniden ele almalıdır" önerisi, belediye başkan adayları tarafından, dikkate alınmalıdır.
Ayrıca Sayın Prof. Dr. Haluk Gerçek'' in," " Ne kadar yol yaparsanız da trafik azalmaz. Bunu, artık anlamamız lazım. Yollar, köprüler, geçitler, yapmak çare değil." ve "Sağlıklı, entegre, ucuz toplu ulaşım sağlanmalıdır."sözlerine, katılmamak mümkün mü?
Nitekim İzmir' de, bulunduğumuz süre içinde, sürekli metroyu kullandık. Gideceğimiz yerlere, hızlı ve güvenle ulaştık. Özellikle de insanların, toplu olarak bazı değerleri paylaşması, insana büyük haz veriyor. Keşke! Eskişehir'de, tramvay değil de metro gerçekleştirilmiş olsaydı. Çünkü metro başka bir şey...
Ayrıca Eskişehir Şoförler Odası Başkanı Suat Er, belediye başkanlığına talip adayların, trafik sorununu çözeceğim yönündeki sözlerini eleştirdi ve Eskişehir'in, en büyük kanayan yarasının trafik olduğunu söyledi. Haklı olarak da " Trafik sorununu çözeceğiz diyen insanlar bizi elbette mutlu eder ama bu saatten sonra Eskişehir'de, bu sorunu çözecek birilerinin olduğuna inanmıyorum" dedi.
Kentte, caddeleri genişletilerek veya araçları, kent merkezine ve caddelere sokmayarak trafik sorunu çözülemez. Özellikle de kentin büyümesi ve trafiğe onlarca aracın girmesi ile her geçen gün, trafik sorununu daha da büyütüyor. Kent nüfusundaki artışa ve kentin yayılımına bağlı olarak büyüyen bu sorun, belirli bir noktadan sonra, kent içi ulaşım altyapısında ve alışkanlıklarında, köklü değişiklikler yapılması da bir zorunluluktur.
Elbette Eskişehir'de, yerel seçimlerde Belediye Başkanlıklarına talip olan adaylar, "Trafik sorunu, kısa sürede çözeriz" diyerek, halkı umutlandırmalıdır. Çağdaş şehircilik ilkelerine uygun olarak, sorunlar yaşanmaya başlamadan, çözümlerini içeren Proje/projeleri ortaya koymaları gerekir.
Oysa Eskişehir' in, nüfusundaki artışa ve kentin yayılımına bağlı olarak büyüyen bu sorun, belirli bir noktadan sonra, kent içi ulaşım altyapısında ve alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapılmasını gerektirir. Bu değişiklerin, neler olduğu ve adayların çözüm projeleri, seçmenle paylaşılmalıdır. Ayrıca Eskişehir'de, toplu taşımacılığın geliştirilmesi ve özel araçların, kent merkezlerine girişlerinin caydırılmasına yönelik önlemler, sorunun çözümüne katkıda bulunabilir ama kesin çözümde değildir.
Bugün, Eskişehir' deki, mevcut, trafik sorunun da, bugüne kadar belediyelerde görev almış Belediye başkanları ve meclis üyelerin' in de sorumluluğu da vardır. Çünkü Trafik sorununda, sağlıksız kentleşmenin, ciddi katkısı vardır. Eskişehir'de, çağdaş kent kriterleri uygulanmış olsaydı, trafik sorunları, bu boyutlara ulaşmazdı.
Eskişehir'de, görev alan belediye başkan ve yönetimleri, kenti "Tek Merkezli kent" de, adeta ısrarcı oldu. İmar planları, çağdaş şehircilik kurallarına göre değil de politik ve elit güçlerin isteği doğrultusunda yapıldı. Hatta 14 mahalle, mücavir alan dışında gelişti.
Ayrıca Eskişehir' in, büyümesiyle ortaya çıkan sorunlardan birisi, kent içinde yaşanan trafik karmaşasıdır. Kent nüfusundaki artışa ve kentin yayılımına bağlı olarak büyüyen bu sorun, belirli bir noktadan sonra, kent içi ulaşım altyapısında ve alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapılmasını gerektirir.
Belediye başkan adayları, trafik sorunu çözmek istiyorlarsa, Eskişehir' i, "TEK MERKEZLİ KENT" den kurtarmak zorundadırlar. Ayrıca çağımızın, şehircilik anlayışı olan, " Çok kesimli" ve" Çok Merkezli" kent veya "Büyüme Koridorları" adı verilen, şehirlerarası otoyolların, iki tarafına serpilip gelişen, "ÇEVRE ŞEHİRLERİ" ni, hayata geçirmek için caba göstermeleri gerekir.
Elbette Eskişehir'de, ulaşım alanlarını, denetimli geliştirmek ve kent içi ulaşımda, harcanan zaman ve kaynak kaybını, en aza indirmek, toplumsal faydacılığı sağlamak ve trafik sorununu çözülmesi, Eskişehir'de, kentsel ulaşım planlarının hayata geçirilmesi ile orantılıdır. Ayrıca trafik sorununun çözümünü, söz ve vaatlerle değil, bu alanda gerçekleştirilecek, plan ve projelerle mümkündür.
Ayrıca Eskişehir'de, park sorununu, merkezi otoparklar yapılarak da çözülemez. Otoparklar, şehirlerin, çevresine toplu ulaşıma entegre olacak, yerlere yapılmalı, kentte yapılacak, her binaya, garaj yapma zorunluluğu getirmelidir. Özellikle de Eskişehir' in, ulaşım ve kent planlaması yeniden ele alınarak, Eskişehir, tek merkezli kentten kurtarılmalı ve çevre kentler, mutlaka gerçekleştirilmelidir. Özellikle de trafikle ilgili eğitim ve denetim çalışmaları, sürekli gündemde tutulmalıdır.