
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TÜLOMSAŞ TÜRKİYE'NİN GURURU
Geçen hafta, TÜLOMSAŞ' ziyarette, kurumun başarılı çalışmalarını görme fırsatı bulduk. Fabrikanın, bütün birimlerinde, hijyen örnek teşkil edecek niteliktedir. Nitekim T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, " Türkiye'nin En Temiz Sanayi Tesisi" yarışmasında, TÜLOMSAŞ, Türkiye'nin, en temiz ve düzenli sanayi tesisi seçildi.
TÜLOMSAŞ, sanayileşmede de ithal ikamesi politikalarõndan, ihracata, yönelik sanayileşme politikalarõna geçmiş. Ayrıca TÜLOMSAŞ, Lokomotif, Cer Motor, Buji, Vagon, Motor, Hafif Rayı Sistemler imalat sektörleri yanında, şirket, üniversite ve özel sektör firmaları ile çözüm ortaklığı sayesinde, kendi lisansı ve % 100 yerli tasarım ile üretilen, Manyezit, otomobil ve balast taşıma vagonu, üretmektedir. Kurumda, Lokomotif Cer Motoru, HRS cer motoru, imalatı ve onarımları da yapılmaktadır.
TÜLOMSAŞ, buji, Lokomotif, ve hafif raylı sisteler imalatında da söz sahibi olarak, ulusal ve global pazarlarda yerini almıştır. Ürettiği yeni nesil lokomotiflerin, Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bölgelerine yönelik, üretilmesi için diğer şirketlerle, stratejik ortaklık anlaşması imzalanmıştır.
TÜLOMSAŞ, dünyanın dizel elektrik teknolojisini kullanan, en gelişmiş lokomotifleri olarak kabul edilen, Power Haul serisi araçların, prototip üretimi tamamlanarak 50 adet lokomotifin, seri üretimine başlanmıştır. 2012 yılında, Berlin'deki INNOTRANS Fuarında sergilenen, lokomotif, büyük beğeni kazanmıştır.
AC Teknolojisine sahip PowerHaul Lokomotiflerin, rakiplerine göre, çekiş gücü % 34, Dinamik fren verimliliği % 15 daha fazladır. Cer motor bakım gereksinimi, % 33 daha azdır. Yakıt sarfiyatı % 9 daha fazladır.
TÜLOMSAŞ, yan sanayisi ile kent ekonomisine ciddi katkıda bulurken, istihdam da sağlıyor. Yan Sanayi Geliştirme Programı Kapsamında, 2009 yılı sonu itibarı ile demiryolu araçları komponentleri imalatında, faaliyet yürüten tedarikçi firmalarda 1000 kişinin istihdamı sağlanmışken, 2012 yılı sonu itibarıyla; ülke genelinde, şirket için, malzeme, komponent ve ürün tedarik faaliyetleri yürüten firma sayısı 500 'ü aşmıştır.
Ayrıca Eskişehir bölgesinde, demiryolu araçları komponentleri imalatında faaliyet yürüten tedarikçi firma sayısı 80' dir. Bu firmalarda çalışan kişi sayısı, yaklaşık 5000 kişidir. Ülke genelindeki demiryolu araçları komponent ve ürün imalatında çalışanların sayısı ise toplam 15.000 kişiye ulaşmıştır.
TÜLOMSAŞ' da, yerli katkı oranı, lokomotif üretimde %55'e, Yük Vagonu üretimin de bu oran %85 dir. Son 10 yılda bir önceki döneme göre, Lokomotif imalatında % 126, Vagon imalatında % 60 oranında artış sağlanmıştır,
TÜLOMSAŞ, 2003 yılına kadar, özel sektöre vagon imalatı yapılmazken, 2007 yılından 2012 yılı sonu kadar "Özel Sektöre 700 adet Vagon İmalatı" gerçekleştirdi. 2003 yılına kadar, TÜLOMSAŞ' ın, TCDD ve 2 müşterisi mevcut iken, bu gün itibariyle müşteri sayısı, ana ürünler bazında, 25'e ulaştı.
TÜLOMSAŞ' da, 2003 yılı itibariyle, TCDD dışına yapılan satışlarda ana ürün olan lokomotif ile sınırlı iken, bugün itibariyle, ana ürün ve alt kompenentleri bazında, 15 ürüne çıkmıştır. İlk kez lokomotiflerde kullanılan, dizel motorların, denizcilik sektöründe de kullanılmasına yönelik dizel jeneratör seti, imalatı başlatılmıştır.
Ülkemiz ve TÜLOMSAŞ, Dizel Elektrikli Yeni Nesil Ana hat Lokomotiflerinin imalat merkezi olacaktır. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgeleri için, üretim hedeflendiği için, ülke ekonomisine ihracata dayalı ekonomik kazanımlar elde edilecektir.
Yan sanayi ile aynı zamanda, GE 'nin tedarikçisi konumuna geleceklerinden, teknolojik gelişimleri ile ülke ve kent ekonomisine ve sanayisine ciddi katkıda bulunacaktır.
Dünya raylı ulaşım sektöründe, 2023 yılına kadar 2 trilyon dolar, dünya pazarı oluşacağı söz konusudur, TÜLOMSAŞ, bu pazardan pay almak için ciddi çalışma içindedir. 2023 yılına kadar yurtiçi ihtiyacı olan 125 adet YHT seti, 350 adet dizel lokomotif, 230 adet Elektrikli Lokomotif, üretilecek. Ayrıca 49,000 adet yük vagonu, 10,000 adet şehir içi raylı ulaşım ( Metro, Tramvay, LRT ) araçları alınması planlanmaktadır Tüm bu araçların, en az % 51 ve % 100' e varan oranlarda, yerli katkı ile üretilmesi ve milli markalarımızın oluşturulması hedef olarak belirlenmiştir.
TÜLOMSAŞ, üniversiteler, diğer kesimlerle de işbirliğinde karalıdır. Nitekim TCDD' nin, desteği ile Hafifletilmiş Yük Vagonu tasarımı ve prototip imalatı projesi Kamu Projeleri kapsamında, TÜLOMSAŞ, İTÜ ve TÜBİTAK işbirliği ile devam etmektedir.
TÜLOMSAŞ, ülkemizin ihtiyacı olan, raylı sistem araçlarını karşılamak için, KALİTE-MALİYET-ZAMAN faktörlerini, göze önüne alarak, her türlü teknolojiyi üretiyor ve kullanıyor. Hedef ve stratejisi ise, sektörü, ülke geneline yaygınlaştırmak, özellikle de global pazarlarda, söz sahibi yapmaktır.
Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz...