
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TURİZM BACASIZ FABRİKA
Ülkemizde, turizm, en hızlı gelişen ve en fazla ekonomik gelir sağlayan, sektörlerden biridir. O nedenle de dünya'daki birçok ülke ve kent, bu sektöre önem vermektedir. Turizm ülkeler için, olduğu kadar insanlar için de önemli bir faaliyettir. Çünkü yaşam standardının ve insanların gelirinin artması ve iş yaşamının getirmiş olduğu sıkıntı ve stres nedeni ile insanların turizme, büyük önem veriyor.
İnsanlar, bulundukları yerden uzakta da olsa anıtları, kentleri, tarihsel kalıntıları, doğa güzelliklerini, sanat yapılarını yakından görmek ve bir ülkeyi, bir yöreyi tanımak, orada yaşayanların törelerini, göreneklerini, yaşamlarını bilmek, eğlenmek, dinlenmek ister.
İnsanların, dinlenme, eğlenme, gezip görme, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliğe katılma amacıyla, yaptıkları gezilere ve bunlardan doğan ilişkiler, ülkelerin ekonomisine ve kalkınmasına ciddi katkıda bulunur. Turizm, ülkeye ve kentlere canlılık ve gelir getirir. Günümüzde, turizm bir sanayi dalı haline gelmiştir.
Her yıl, ülkemizde, 15 -22 Nisan arası "TURİZM HAFTASI" olarak kutlanıyor. Hafta boyunca, çeşitli etkinlikler yapılırken, turizmin önemi ile ilgili sempozyum, panel, konferans gibi etkinliklerle, turizmin önemi anlatılır.
Eskişehir' de, Turizm Haftası, zengin bir programla kutlanıyor. Çarşamba günü, program gereği, bir otelde, Anadolu Üniversitesi, tarafında tanıtımı yapılan, "SEYİTGAZİ SAKİN ŞEHİR PROJESİ" ile ilgili etkinliğe katıldık. Projeyi, Anadolu Üniversitesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Sayın Yrd. Doç. Dr. Emre Ozan AKSÖZ, katılımcılarla paylaştı.
Sakin şehir standartları, dünyada yaklaşık, 150 şehirde gerçekleştirildi. Türkiye'de ise 9 şehir, bu statüyü taşıyor Seyitgazi Sakin Şehir projesi hayata geçtiğinde, İç Anadolu Bölgesi'nin, ilk 'Sakin Şehir'i " olacaktır. İlçede yerli organik tarım teşvikiyle, yerli üretim gelişecek. Tarih ve doğa korunacak, ele sanatları, ilçedeki turizmine kazandırılacaktır.
SEYİTGAZİ SAKİN ŞEHİR PROJESİ' nde, dikkat çeken ve örnek olacak bir gelişme de Anadolu Üniversitesi ve Seyitgazi Belediyesi arasındaki işbirliğidir. Ülkemizde, "kurum/kuruluşlar- üniversite", işbirliğini, iki açıdan gereklidir. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almak ve üniversitelerde kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır. Bu proje de bu hedeflerin, gerçekleştirilmesi umut vericidir.
Şu bir gerçek ki son yıllarda, Eskişehir' de Turizm ivme kazandı. Hızlı trenle ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânlarının artması ile birlikte, turizm önemli şekilde gelişti. İstanbul ve çevre illerden de otobüslerle, binlerce insan, Eskişehir'e, turistik gezi gerçekleştiriyor. Otellerdeki, doluluk oranı ve kentte otel sayısı, her geçen gün daha da artıyor. Hafta sonu otellerde, yer bulunmuyor.
Önümüzdeki yıllarda, kentte turizm, daha da hız kazanacaktır. Ancak Eskişehir, turizmle ilgili gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin bu alandaki geleceğini, doğru yönlendirmek için ivedilikle, "TURİZM MASTER PLANI" na ihtiyaç vardır. Eskişehir için, yapılacak mastır plan, turizm alanına yatırım yapacak, hem bölge yatırımcısı için, hem de bölge dışından gelecek yatırımcılar açısından rehber olacaktır.
Eskişehir' de, gerçekleştirilecek bir Turizm, "MASTER PLAN" ın da, ulaşım, doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel miras, bir arada yer almalı ve birlikte düşünülmelidir. Çünkü çağımızdaki sürdürülebilir turizm sektöründe, bu unsurlar olmazsa olmaz konumdadır. Ayrıca her yıl turizm alanındaki yenilikler ve oluşan gelişmeler, Turizm Mastır Planına eklenerek, sürekli geliştirilmelidir.
Eskişehir, termal suları açısında ülkemizin önde kentlerinden biridir. Ancak Turizme katkısı, yok denecek kadar azdır. O nedenle de Eskişehir, termal bölgelerinde, ciddi fizibilite çalışmaları yapılmalı, suların nitelik ve nicelikleri belirlenmeli, Termal kaynakların boşalım debilerini, kuyuların pompasız ve pompalı olarak, emniyetli üretim debileri ile maksimum-minimum üretim debilerini, kuyu testleri ve ölçümlerle, tespit edilmelidir.
Son yıllarda, ülkemizde halkımız, doğal şifa kaynaklarından, yararlanmak amacıyla termal bölgelerine yoğun bir ilgi gösterdikleri izlenmektedir. Eskişehir' de, termal turizminden pay alabilmesi için, şifa bulmak ve rekreasyon amacıyla gelen müşterilerin beklediği kalitede, çağdaş işletme ve Avrupa Sağlık Fonlarının, standardına uygun tesisler gerçekleştirilmelidir.
Eskişehir'de, özelliklede belediyelerde, turizmindeki yeni anlayış, kent turizmine ivme kazandırdı. O nedenle de, Eskişehir, turizm gelirinden daha fazla pay alma yolunda, turizm politika ve stratejilerini, yeni bir anlayışla gözden geçirmeli, yeni turizm pazarlama stratejilerini, harekete geçirmelidir. Çünkü çağımızda, turizm, bacasız fabrikadır.