4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURİZM MASTER PLAN

ESKİŞEHİR' de, son yıllarda, turizm ivme kazandı. Hafta sonun da ciddi boyutta turist geliyor. Özellikle de Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi ve Cam Festivali ile bu net bir şekilde görüldü. Ancak hala arzu edilen nitelikte, ilin genelin kapsayacak bir "TURİZM MASTIR PLANI" yok.
Aslında Eskişehir'de, kentle ilgili olarak, birçok Kurultay, sempozyum seminer, panel gibi toplantılarda yapıldı. Bu toplantılarda, kentin bugünü, geleceği ve sorunları tartışıldı. Çözüm yolları da önerildi. Ama değişen hiçbir şey olmadığı gibi, kentin sorunları katlanarak, daha da arttı. Turizm açısında önemli olan bölgelerde, doğal çevre, özellikle de Frig Vadisi, taş ocakları sayesinde büyük zarar gördü.
Yıllardır, Eskişehir'de, "Turizm Mastır Planı" gündemde. Toplantılar yapıldı. Ne gibi kararlar alındı veya önerler yapıldı, bilinmez ama. Eskişehir'in, gerçekçi bir "TURİZM MASTER PLANI" na ihtiyacı vardır. Turizm alanında yapılacak planlama, hem bölge ve bölge dışından gelecek turizm yatırımcılarına rehber olacak, hem de bölgedeki turizmle ilgili çalışmaları ve girişimleri de doğru yönlendirilecektir.
Ayrıca ESKİŞEHİR' de gerçekleştirilecek, bir "TURİZM MASTER PLAN" da turizm, doğa, kültür, tarihi doku birlikte düşünülmelidir. Bu unsurlar olmadan, turizm olmaz. Doğa, satın alınabilir bir değer değildir. Geçmişte turizm adına, doğaya büyük zararlar verildi. Bugün ülkemizde ve tüm dünyada, doğayı ve kültür değerlerini korumak için, yerel bazda eyleme geçildi. Yörelere özgü doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel değerler ve ürünler keşfedildi. Bunlar turistlere sunuldu.
ESKİŞEHİR' de, turizmle yapılacak her icraatta, doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel miras, bir arada yer almalı ve birlikte düşünülmelidir. Çünkü çağımızdaki sürdürülebilir, turizm sektöründe, bu unsurlar olmazsa olmaz konumdadır.
Dünyada, sürdürülebilir Turizm akımı, 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler, Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonrası oluşmuştur. Yerel Gündem, 21'ın ve 2003'teki Birleşmiş Milletler Johannesburg Sürdürebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri de, "Doğal Çevre" olmadan turizm olmayacağı tezi idi.
Dünyadaki gelişmeler, bu yönde olunca da, Eskişehir'de gerçekleştirilecek bir Turizm Mastır Plan da, dünyadaki bu gelişmeleri, göz ardı etmek mümkün mü?
Turizm Mastır Planı, yapılmadan önce, mutlaka ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras, merkez İlçe, ilçeler, beldeler ve kırsal kesim bazında çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, tüm yörelere hitap edecek bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hatta bölgesel projelere, rehberlik edecek nitelikte de olmalıdır.
Eskişehir, turizmi için, önemli bir bölge olan Frigya vadisinin, fiziki yapısı mutlaka korunmalıdır. Çünkü bu yapı, Kapadokya' dan daha güzeldir. O nedenle de bu bölgedeki yerleşim alanlarındaki yapılaşma, bölgenin tarihi dokusuna ve frig mimarisine uygun olarak gerçekleştirilmesi sağlanmalı, takibi ve denetimi de sürekli hale getirilmelidir.
FRİGYA VADİSİ, doğal güzellikleriyle ve kültürel konumuyla, potansiyel bir turizm cennetidir. Tüm turizm aktivitelerinin, yaşatılabileceği merkez statüsüne sahiptir
O nedenle de ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması için, Dağlık Frigya'yı kapsayacak şekilde rehber ve turistik haritalar ile web sayfasının hazırlanması olumlu bir adımdır.
Öte yanda, Kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve halkın katılımı ile frig vadisi ile ilgili ulusal ve uluslar arası arenaya hitap edecek etkinlikler ve festivaller, paneller, sempozyumlar, düzenlenerek, bölge turizm daha da, cazip hale getirebilir. Yeter ki alınan karalar, sözde kalmasın...
ESKİŞEHİR, turizmi açısından, SİVRİHİSAR ilçesi önemli bir bölgedir. Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. O nedenle de İlçe, çok zengin tarihi ve kültürel mirasa sahiptir.
Aslında yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak turistlere büyük keyif verecektir.
Seyitgazi'nin "Cittaslow", yani "Sakin Şehir" adaylığı kabul edildi. Seyitgazi, yaklaşık bir yıllık süreci başarıyla tamamlanırsa, dünyanın sayılı "sakin şehirlerinden" biri olacaktır. Seyitgazi ilçesi İpek yolu üzerinde olması, Frig Vadisi, Midas ve Yazılıkaya'ya yakınlığı ve inanç ve kültür turizmi, özellikleri, Seyitgazi Türbesi, organik tarımı ve 400 kilometrelik Frig yürüyüş yolu ile de buna oldukça uygun bir ilçemizdir.
Hülasa Eskişehir, zengin turizm kaynaklarına sahiptir. Yeter ki bu zenginlikleri turizmin hizmetine sunacak, Turizm alanında, yapılacak yatırımlara da rehber olacak, boyutta bir "TURİZM MASTIR PLAN" hayata geçirilsin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi