
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TÜRK DÜNYASI GEZİLERİ
2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, öğrencilerin, bilgi, görgü ve yeteneklerini geliştirmek; öğrencilere, Türk Dünyası ülkelerinin, sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini tanıtmak, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izletmek amacıyla, Türk Cumhuriyetlerine, geziler düzenledi.
Her gün, yeni bir kafilenin yola çıktığı etkinlik kapsamında, Makedonya'ya 1500, Bosna Hersek'e 1500, Kırım'a 1400, Azerbaycan'a 500 ve Özbekistan'a 500 olmak üzere toplamda 5400 öğrenci Balkanlar ve Türk Dünyası ülkeleri ile buluşmuş olacaktır.
Gezi sürelerinin, 4 günle sınırlı tutulması, özellikle de BOSNA-HERSEK' e giden öğrencilerimizin, bu ülkede, 1.5 gün kalması, bir eksikliktir. Bu sürenin, yolda ve taşıma araçlarında, geçen zaman da düşünüldüğünde, süre kısadır.
Oysa gezi süreleri uzun tutulup, yaşıtları ile birlikte, ülkelerin sosyal, tarihi ve kültürel değerlerini tanısalar, geziler, daha da yaralı olurdu. Ayrıca öğrenciler arasındaki ilişkiler ve oluşacak arkadaşlıklar, gelecekte, ziyaret ettikleri ülkelere, Türk Dünyasına ve Türk Dünyası Kültür Başkentliği Etkinliklerine, ciddi katkıda bulunacaktı.
Atatürk Lisesi' nden, 24 öğrencimiz de, öğretmen Sayın Mustafa SÖNMEZ başkanlığında, BOSNA-HERSEK gezisine katıldı. Osmanlıya, her vesile şükran borçlu olduklarını vurgulayan, Bosna- Hersek' e, Atatürk lisesi öğrencilerinin götürülmesi isabetli olmuştur. Çünkü ATATÜRK LİSESİ ' nin, eğitim-öğretim çalışmalarına başlaması, çok eski yıllara uzanır. Osmanlı döneminde kurulan, "Rüştiye Mektebi" ortaöğretim okulu olarak görev yapmış, sonrada bu isim, "İdadi Mektebi" olarak değişikliğe uğramıştır. Bir süre sonra, bu isimde değiştirilerek, "Sultani mektebi" olarak adlandırılmıştır,
Bosna- Hersek, Osmanlı Devleti'nin, Rumeli'deki önemli eyaletlerinden biriydi. Balkan yarımadasının kuzey-batısında bulunan BOSNA-HERSEK 'in, yüzölçümü 51.027 km2 olup, kuzeyinde Hırvatistan ve Slovenya, doğusunda, Sırbistan, güneyinde Karadağ ile çevrilidir. Bugün, Bosna-Hersek' de, küçümsenmeyecek sayı da Osmanlı eseri vardır.
Bölge halkı, Oğuz Türklerinin bir kolu olan Peçeneklerden olup, Osmanlı'nın orayı fethinden sonra, top yekûn Müslüman olan Boşnaklardır. Sonradan Müslüman olan Hırvatlara, Sırplara ve Türk asıllı olup, daha önceden ecdadı Bosna'ya yerleşmiş olan Türklere de Boşnak denildiği söylentiler arasındadır.
Gezide, Bosna Hersek' deki, ırmak, köprü, cami, medrese ve mezarlıklar ziyaret edilmiş. Öğrenciler, bombalanan ve katliamlara sahne olan sokaklardan, tarihi Mostar köprüsüne kadar gördüklerini ve hissettikleri resimlerle tescil etmişler. Ülkenin doğal yapısına, Bosna-Hersek' i bir uçtan bir uca geçen Bosna, Drina, Miljacka Irmağı, Neretva, Sava ırmaklarını temiz sularına hayran kalmışlar.
Öğrenciler, BOSNA HERSEK' i, Cami ve medreseleri ile önemli bir ülke olarak görüyorlar. Sadece Osmanlı döneminde, Saraybosna'da 78 cami yapılmış. Bugün bunların çoğu, işler durumdadır. Özellikle de Sırplar tarafından içinde, 116 kişinin, katledildiği AHMIÇI Camisi' nde yaşananlardan çok etkilenmişler.
Nitekim Öğrenci Selda Hayriye ERYILMAZ, " Camii de fotoğrafları asılı o katliamın resimlerini görünce, büyük bir etki altında kalmıştık. Üç aylık bebekleri bile öldüren bu insanlar, aynı zamanda öldürdükten sonra da yakmışlar. Oradan ayrıldıktan sonra, yolculuğumuz sırasın da bütün binaların ve camilerin kurşun ve roket izlerinden gözükmemesi, daha büyük bir etkiydi." sözleri ile Bosna-Hersek' de, yaşanan vahşet ve soykırımın boyutlarını net bir şekilde anlatıyordu.
Öğrenci Beyza KOZAN' ise "Bosna Hersek in, hemen hemen her binasının üzerinde roket ya da mermi izleri var. Bunlar sırf savaş unutulmasın diye onarılmıyor... Fakat bu zorluklara rağmen insanlar orada mutlular. Birbirlerine saygı duyarak yaşıyorlar. Geçmişte olan onca şeye rağmen, böyle bir arada yaşayabiliyorlar " tespiti, ülkemizde, "ETNİK" ve "DİNSEL" nefret yaratanlara, birlik ve beraberliğimize zarar verenlere, ders olmalıdır.
Aliya İzetbegoviç in, anıt mezarını ziyarette, mezarının şehitlik içinde olması ve anıtının sekiz köşeden yapılması, bununda cennetin sekiz kapısı olduğunun göstergesi olduğunun söylenmesi, mezar toprağının, Fatih Sultan Mehmet in, mezarından alınan toprakla harmanlanması, karşısında çok etkilenmişler.
Geziye katılan öğrenci notlarında, "Gezimiz, ne kadar kısa olursa olsun, bize bu fırsatı sunanlara, teşekkür etmeden geçmek olmaz. Bizimle ilgilenen hocamıza, rehberimize ve vaktimizin eğlenceli geçmesini sağlayan arkadaşlarımıza, sonsuz teşekkürler... " tespitleriyle de memnuniyetini belirtmeleri, gezinin amacına ulaştığının da tescilidir.
2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir'deki okullardan seçilen öğrencilere, Türk Cumhuriyetleri ülkelerinin her alandaki değerlerini tanıtması, etkinliğin ve Türk dünyasının, geleceğine, yapılmış, en hayırlı yatırımdır. Kutluyoruz.