4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ

CHP, Odunpazarı İlçe Başkanı Sayın Erdal ÇAKICIER, yaptığı basın toplantısında, " Yapılan etkinliklere, Eskişehir halkının katılımı sağlanamamış. Çünkü halk sürece dâhil edilememiştir. Eskişehir'e, gelen konuklar halkla buluşturulamamış ve yetersiz kalınmış halk bilgilendirilememiştir. Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti olma ayrıcalığına ulaşılamamıştır. Yani Türk Dünyası Kültür Başkenti olunması, çok önemli bir süreçti, bu süreçti daha iyi kullanılabilirdi. " tespitini yaptı.
ESKİŞEHİR halkının, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği, Somut Olmayan Kültürel Miras etkinleri ile ilgili büyük umut ve hayalleri vardı. Kent olarak, her alanda, özellikle de ekonomik alanda, büyük avantaj yakaladığımıza da inanmıştık. Türk Cumhuriyetleri ve ülkemizin, her kentinden ziyaretçi geleceğinin de hayalini kurmuştuk.
Ayrıca Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği · Somut Olmayan Kültürel Miras, etkinlikleri, Eskişehir' in tanıtımı ve ekonomisi için, ciddi bir fırsattı. Eskişehir'in varlığı, tanınırlılığı, ülke sınırlarının dışına taşacak. Herkes severek ve isteyerek etkinliklerde yerini alacaktı.
2012 yılındaki bir yazımızda ise " ESKİŞEHİR, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak belirlendi. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmelidir. Çünkü Eskişehir, Türk Dünyası Kültür Başkenti olmakla, Türk Dünyansın, kültür sanat gündeminin merkezine oturacak. Eskişehir' in, tüm kültür zenginliği, Türk dünyası ile paylaşılacak. Kültür varlılarımızın korunacağı ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergileneceği, Türk kültürü tanıtacak, öte yandan Türk dünyası ve Türk sanatçılar arasında, esin paylaşımına olanak sağlayacak, ekonomik işbirliğine de zemin hazırlayacaktır." demiştik.
Hatta vilayet, belediyeler, siyasi parti il yönetimleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kurum/kuruluşlar ve halkımız, her türlü siyasi düşünceden arınarak, "TAKIM RUHU" içinde, bir bütün olarak, bu etkinliklere sahip çıkmasını, sergi, konferans, konser gibi, etkinliklerin, zamanında halka duyurulmasını, etkinliğin her aşamasında halk katılımını sağlanmasını önermiştik.
Ayrıca ESKİŞEHİR, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde "öncelik EKONOMİ olmalıdır" önerisinde bulunarak, "ESİAD, ETO ve ESO, önderliğinde, TOBB MÜSİAD ve TÜSİAD gibi meslek örgütleri, Türk Cumhuriyetleri ile İHTACAAT, MÜTEAHHİTLİK, YATIRIM, FİNANS, BANKACILIK ve diğer alanlarda, Türk Cumhuriyetleri iş adamları ile işbirliği olanakları sağlanması gerektiğini, gündeme getirmiş bu alanda toplantı, panel, sempozyum gibi etkinlikleri yapılmasını, ESKİŞEHİR ve Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında, gerçekleşen ekonomik ilişkilerin, daha kalıcı adımlar atılması için, bazı yapısal düzenlemeler yapılmasını da gündeme getirmiştik.
Benzer onlarca öneriye rağmen, hiçbir öneri dikkate alınmadı. Ayrıca Vali Sayın Güngör Azim Tuna, Kültür Başkenti ile ilgili bir yazımızdan sonra, bizzat arayarak telefonla, konu ile ilgili şahsımla konuşmuş ve ilçelere yapacağı gezilerden sonra, görüşebileceğimizi söylemişti. Bu teklif üzerine, özel kaleminden, randevu talep etiğimiz halde, neden bilinmez, bugüne kadar, bu görüşme gerçekleştirilemedi.
Ayrıca Sayın TUNA, göreve başladığı günlerde, "Kentte herkesin, bir sorumluluk hissetmesi lazım. Herkes eleştirmekte haklı. Biz bunu, daha da zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bu geçmişi tamamen silerek, yok sayarak yapılacak bir çalışma değil. Yeterince etkinlik yapılabilir, bunun için zamanımız var. Bizim düşünmediğimiz şeyler var. Mutlaka. Katılımı artırmaya çalışacağız" sözleri ile etkinliklerde, "TOPLUM KATILIMI" ön planda tutulacağının sinyalini vermişti. Ancak arzu edilen boyutta, HALKIN katılımı sağlanamadı.
Şu bir gerçek ki ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, başarısız bir tablo sergilendi. Halkın katılımı yoktu. Etkinliklerle ilgili kentte, bir "TAKIM RUHU" oluşturulamadığı gibi, takımı oluşturacak diğer üyelerle işbirliği sağlanamadığı gibi, küçük sorunlara veya olaylara takınıldı. İki uluslar etkinlik gündemde iken, Vilayet binası ve meydanı onarıma alınarak, etkinlik adeta sabote edildi.
ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, Takım ruhu anlayışına, bir şablon gibi oturan, "BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİNDİR" felsefesi, bir türlü kente ve etkinlikler hâkim kılınamadı. Hatta iki önemli etkinlik kentin gündeminde iken, neden bilinmez, vali ve bürokrat değişikliği yapıldı. Sonuçta da bugün, arzu edilmeyen tablo meydana geldi.
Hülasa ESKİŞEHİR, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği etkinleri ile yakaladığı fırsatı, arzu edilen boyutta değerlendiremedi. Eskişehir' i, de yeteri kadar tanıtamadık Oysa ne umut ve hayallerle, çıkmıştık yola...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi