4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TUSAŞ VE ESOGÜ İŞBİRLİĞİ

Osmangazi Üniversitesi ile TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) arasında eğitim, öğretim ve araştırmaya ilişkin işbirliğini geliştirmeyi ve yerleştirmeyi amaçlayan bir protokol imzalandı.
Bu anlaşma, ülkemiz, ESOGÜ ve TUSAŞ açısında önemli bir gelişmedir. Çünkü Çağımızda, her alanda süratli bir değişimin yaşandığı günümüzde, ülkeler, kendi refah seviyelerini yükseltmek en önde hedefleri arasındadır. Bu mücadelenin ana öğesini ve kalkınmanın temelini, hiç şüphesiz teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturmaktadır. Bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi, teknoloji üretimine dönüştürebilmek için de üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşüyor.
Üniversitelerin, temel görevi bir yandan eğitim ve öğretim hizmetleri vermek, diğer yandan da temel ve uygulamalı alanlarda araştırma yapmak ve ülke sorunlarına da çözüm bulmaktır. Bu faaliyetleri temel hedefi ise, bilgi ve teknoloji üretilmesi ve mevcut bilgilere yenilerinin katılmasıdır.
Üniversite- sanayi işbirliği, sanayinin problemlerine, çözümler getirirken, Diğer yandan da eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayinin ihtiyaç duydukları Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personelini yetiştirmekte, diğer yandan da araştırma yaparak, sanayinin ihtiyaç duyacağı alanlarda, bilgi ve teknoloji üretmektedir.
TUSAŞ, üniversitelerle işbirliği sağlayarak, üniversitelerin yetişmiş ve yetişmekte olan insan gücünü sanayinin imkânlarıyla buluşturarak, başta Ar-Ge olmak üzere, amaca yönelik ortak faaliyetlerin yürütülmesine olanak sağlayan ortak çalışma yapması ülkemiz, sanayi ve üniversiteler açısından umut vericidir.
TUSAŞ, sektörel konumu, araştırma, teknoloji geliştirme, eğitim ve öğretim faaliyetlerini temel aldığı gelişim modelinde, üniversite-sanayi işbirliklerine önem vermektedir. TUSAŞ üniversitelerle işbirliği protokolleri üniversitelerimizin fakülteleri, araştırma merkezleri ve akademisyenleri ile konu-alan bazlı bilgi ve vizyon paylaşımları gerçekleştirilmekte ve somut işbirliği projeleri için çalışmalar yapılmaktadır.
Üniversite-sanayi işbirliği üretken üniversiteleri de beraberinde getirecektir. Nitekim Amerikan üniversite modeli, "Market Model University" = "Pazar Temelli Üniversite" olarak kavramsallaştırılır. Çağdaş şirket modeline göre tasarlanan modelin, amacı "karı maksimize etme" kuralına uygun işlemektedir. Bu kapsamda "öğrenci-üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmıştır,
Bu üniversite modeli, Amerika'nın sürekli büyüyen sanayisinin, her türlü ihtiyacını karşılamış, özellikle savaşlar sırasında kritik misyonlar yüklenmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında, atom bombasının ve Vietnam Savaşı' ında kullanılan napalm bombalarının yapımı bu üniversite eliyle gerçekleştirilmiştir.
Üniversitelerde, üretkenlik teşvik edilmeli, tekelcilik ortadan kaldırılmalı, çalışmak isteyen kişilerin önü açılmalıdır. Özellikle de Araştırma ve geliştirme çalışmaları, "eğitim-öğretim" ve diğer hizmetler, olanaklar çerçevesinde maddî olarak değerlendirilmeli, ek kaynaklar yaratılmalıdır. Üniversiteler, üreterek varlıklarını sürdürmelidir.
TUSAŞ, teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarına önem veren bir kuruluşumuzdur.En önemli hedefi ise Şirket iş süreçleri ile uyumlu, hızlı ve güvenilir Bilgi Teknolojileri hizmetlerini yüksek erişilebilirlik ve kalitede, sürekli iyileştirme yaklaşımında sunarak, müşteri memnuniyetinin sağlanmaktır.
Elbette Ar-GE çalışmaları, kolay bir çalışma değildir. AR-GE çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak bu elamanlar, burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir. Ayrıca AR-GE çalışmalarındaki tüm sorunların çözümü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir.
TUSAŞ ve diğer şirketlerimizin, sektörlerinde global pazarlarda söz sahibi olabilmesi, Ar- Ge çalışmaları ile eşdeğerdir. Çünkü ülkemizdeki sanayi dışa bağımlı olmadan kendi teknolojisini kendisi üretebiliyorsa, küreselleşen dünya pazarında rekabet şansı da o derece yüksek olacaktır. Sanayinin kendi teknolojisini üretebilmesi için teknolojiyi üretebilecek bilgiye kolayca ulaşabilmesi gerekir. Bu da ancak güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile mümkündür.
TUSAŞ-ESOGÜ, işbirliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi alanında ciddi çalışmalara vesile olurken, ESOGÜ' de eğitim-öğretiminde kalitesini artıracak. Mezunlarına da istihdam sağlayacaktır. Bilimsel, teknolojik ve ekonomik alanda ciddi kazanımları olacaktır. Yeter ki takım ruhu içinde çalışısın. Üniversitelerin, mevcut imkanları ile TUSAŞ' ın,mevcut imkanları birleştirilerek, işbirliğinin sürekli ve kalıcı olması sağlansın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi