4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÜRETKEN ÜNİVERSİTE OLMAK

Dünyanın, yükseköğretim alanındaki öncü yayınlarından İngiltere merkezli THE Kurumu, "Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi 2013-2014 Sıralaması"nda, Kaliforniya, Harvard ve Oxford üniversiteleri ilk 3 sırada yer aldı.
İlk 200'de, Türk üniversitelerinden 199'uncu sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi bulunuyor. İTÜ ve ODTÜ, 201-225 aralığında yer alırken, Bilkent Üniversitesi 226-250, Koç Üniversitesi ise 276-300 aralığında yer buluyor.
Öğrenci sayısı ile dünyanın ve ülkemizin, en önde gelen üniversitelerinden biri olan, Anadolu Üniversitesi ve ESOGÜ, bu sıralamalarda, kendilerine yer bulamadı. Özellikle de sahip olduğu imkânlar değerlendirildiğinde, uyuyan dev Anadolu Üniversitesi, bu sırlama da yer almalıydı.
TEMA yöneticileri ile Anadolu Üniversitesi' ne yaptığımız ziyarette, Rektör Sayın Prof. Dr. Naci Gündoğan' ın, üniversitenin çalışmaları ve gelecekle ilgili ve proje bazındaki düşünceleri, araştırma ve geliştirme çalışmaları, özellikle de üniversitenin, çevre ile yapacağı işbirliği ile ilgili söylemleri umut verdi.
Sayın Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN, Eskişehirlidir. Kenti ve görev aldığı üniversiteyi çok iyi tanıyor. Özellikle de üniversite, çevresindeki duvarları kaldırarak, üniversiteyi, halkla bütünleştirme projesi, diğer üniversitelere, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Sayın Prof. Dr. GÜNDOĞAN, üniversite Kurum/kuruluşlar, özellikle de Sanayi ile işbirliği yapacaklarını söyledi. Önümüzdeki dönemde, bu işbirliği nasıl gelişecek, bekleyip göreceğiz. İnanıyoruz ki Sayın Prof. Dr. GÜNDOĞAN ve ekibi, üniversite bünyesinde, Ar-Ge çalışmalarına, ivme kazandırarak, üniversiteyi, bilgi ve teknoloji, üreten, çevresi ile de bütünleşen, bir kurum haline getirecektir.
Çağımızda, rekabet ve teknoloji üretimi, üniversite çevre işbirliğini ön plana çıkarttı. O nedenle de üniversitelerin, kurum/kuruluşlarla, özellikle de sanayi ile işbirliği, mutlaka sağlanmalı, hatta yasal zorunluluk haline getirilmelidir. Çünkü sanayide kullanılan teknolojiyi, geliştirmek ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirmek için, bu işbirliği şarttır.
Üniversite- sanayi işbirliği, iki açıdan gereklidir. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak, ikincisi de üniversitelerden danışmalık almak ve üniversite mezunlarının istihdam edilebilirliğini artırmaktır. Bu yönde dünyada çok güzel örnekler mevcuttur
Amerika' da, üniversite modeli "Market Model University" = "Pazar Temelli Üniversite" olarak kavramsallaştırılır. Çağdaş şirket modeline göre tasarlanan modelin, amacı "karı maksimize etme" kuralına uygun işlemektedir. Bu kapsamda "öğrenci-üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmıştır
Bu üniversite modeli, Amerika'nın, sürekli büyüyen sanayisinin, her türlü ihtiyacını karşılamış, özellikle savaşlar sırasında kritik misyonlar yüklenmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında atom bombasının ve Vietnam Savaşı' ında kullanılan napalm bombalarının yapımı, bu üniversite eliyle gerçekleştirilmiştir.
Öte yandan üniversiteler, ülke sorunlarına çözüm bulan kurumlardır. O nedenle de mevcut bilgi ve deneyimlerin, ülkenin bilimsel, kültürel teknolojik ve sanatsal alt yapısının güçlendirilmesine katkı sağlarlar. Kaynak yaratırlar. Ar-Ge çalışmalarına, önem verirler. Yeni teknolojiler üretir ve geliştirirler.
Üniversitelerin, özerk, bilimsel ve üretken olabilmesi için, yasal düzenleme yanında, üniversite personelinin alacağı bilimsel tavır ve düşünce yapısı gibi, bilinç düzeyindeki kavramlara dayanmaktadır. Bu kavramların temelini ise, bilimselliği ve Ar-Ge çalışmalarını, bir hayat felsefesi haline getirmiş, özerk ve bağımsız, insanlar oluşturmaktadır.
Adalet İlkokulu'nda görevli iken, Japonya' dan "Takezono Higashi Elementary School" ve "" Kukuzaki Daiini Shogakko School" adlı iki kardeş okulumuz vardı. Bu nedenle de Japon eğitim sistemi hakkında geniş bilgi sahibi olduk. Japonya 'da, üniversiteler, öğrencilerine rehberlik ederek, akademik disiplin ve geniş bir dünya görüşü kazandırırlar. Japonya da üniversiteler, aynı zamanda "BİRER ARAŞTIRMA MERKEZİ" dir.
Ülkemizde, üniversitelerin, küresel alanda söz sahibi olmaları için de üretkenlik teşvik edilmeli, tekelcilik, ortadan kaldırılmalı, araştırma ve geliştirme çalışmaları, ön planda tutulurken, öğretim üyesi başına düşen, makale ve atıf sayısı artırılmalıdır.
Ayrıca üretken üniversite, öğretim görevlilerinin özgür irade ve bilimsel, düşünme yeteneğine sahip olmaları ile eşdeğerdir. Özerk ve üretken üniversite ise her türlü çıkarlardan, küçük hesaplardan, çifte standartlardan arınmış, kendini, toplumdan ve ülke sorunlarından uzak tutmayan, geçekten, doğrudan, belirlediği tavır ve ilkelerden, ödün vermeyen, öğretim görevlileri ile gerçekleşecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi