4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

VAKİT VARKEN...

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi' nde, beklenen başarı yakalanamadı. Bu alanda, pek çok eleştir var. Özellikle de bir okuyucumuzun " ...Giden vali sözde, pek çok proje üretti, vaatlerde bulundu ama istenen başarıyı yakalayamadığı gibi, vilayetin, avlu ve binasını onarıma alarak, etkinliklere büyük zarar verdi." sözleri dikkat çekti.
Maalesef Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi hayata geçeli, 6 ay gibi bir süre olmasına rağmen, kamuoyunu tatmin edici tek bir etkinlik olmadı. Üstelik Kent Meclisi' nde, belirtildiği gibi, kaynaklarda gereksiz yere harcandı.
Eskişehir'deki ilgiler, zararın neresinde dönülürse kardır deyip, vakit varken yeni bir program ve strateji ile etkinlikler harekete geçirilmelidir. Yeni atanan valimiz Sayın Güngör Azim TUNA, bu alandaki açıklamaları, Özellikle de "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilimiz için, önemli bir fırsattır... Sayın Bakanımız, milletvekillerimiz, belediyelerimiz, meslek odalarımız, diğer tüm resmi ve sivil kurumlarımızla, uyum içinde çalışacağız " sözleri umut vericidir.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi ile ilgili, bugüne kadar yapılanlar ve planlananlar, değerlendirilmeli, Üniversiteler, Anakent ve alt belediyeler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, ildeki diğer kurum/kuruluşlarla, birlikte geniş kapsamlı bir toplantı/toplantılar yapılmalı, görüşleri alındıktan sonra da kalan zaman için, yeni program ve stratejiler belirlenmelidir.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile ilgili her türlü icraat ve etkinliklerde, "TOPLUM KATILIMI", "ORTAK PAYDA, "ORTAK AKIL" ve " BEYİN FIRTINASI " gibi kavramları, ön planda tutmak, icraatı başarılı kılarken, etkinliklerin de daha görkemli şekilde kutlanmasına vesile olur. Bu kavramlar toplum katılımını da sağlar.
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, Ekonomik ilişkiler ön planda olmalıdır. ETO ve ESO' nun, hatta Türk iş adamlarımızın, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin sahip oldukları, ekonomik imkânlardan yaralanması, bu alanda yapılacak müşterek etkinliklerle orantılıdır.
Ayrıca Eskişehir ve Türk iş adamlarımız açısından da Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, ciddi fırsattır. O nedenle de ETO ve ESO, gibi yerel, TOBB, TÜSİAD gibi ulusal meslek örgütlerimiz ile birlikte, Türk Cumhuriyetlerinin, işadamları ve sanayicileriyle müştereken düzenlenecek etkinliklerde, " EKONOMİK İLİŞKİLERİ, NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ ?" sorusuna, cevap aranmalı, hatta "ORTAK PAZAR" ın temelleri atılmalıdır.
Türk devletlerinin ve topluluklarının, olduğu bölgeler, yeraltı kaynakları ve pazar bakımından, dünyanın en zengin coğrafyalarının başında gelmektedir. Bu yüzden, yıllardır, söz konusu, zenginliklerin, paylaşımı veya değerlendirilmesi konusunda, ülkeler arası ciddi pazar kapma mücadeleleri olduğu bir gerçektir. Eskişehir' in,'2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür Başkenti etkinlileri, ekonomik ilişkilerin, kalıcı olması ve bu zenginliklerden Türk İş adamlarının da yaralanması açısından da ciddi olanaktır.
Ayrıca 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, Türk Cumhuriyetleri ile her alandaki ilişkileri de kalıcı kılacak niteliktedir. O nedenle de kentteki, tüm kurum/kuruluşlar, özellikle de ETO ve ESO gibi meslek odaları, üniversiteler ve her dereceli okullar, Türk Cumhuriyetindeki karşıtları ile ilişkilerinin sürekli ve kalıcı olması için, genel etkinliklere katkı yanında, kendileri de etkinlikler ve karşılıklı ziyaretlere düzenlemelidir.
Türk Cumhuriyetleri Kültür Başkenti etkinliklerinde, gençler ve çocuklarla ilgili etkinliklere, öncelik verilmelidir. Türk Cumhuriyet ve Türk topluluklarında yaşayan, Türk çocuklarının, Türkiye'yi tanımaları, dünyanın dört bir köşesinde yaşayan kardeşleriyle, bir araya gelmeleri, dostluklar edinmeleri, kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi, kültürel alışveriş ve Türk dünyasının, her yerindeki ailelerin bu vesile ile dost olmaları ve birbirlerini tanımaları, Türk Dünyasını, gelecekte, daha da güçlü hale getirecektir.
Ayrıca Sivrihisar, "TARİHİ ve " KÜLTÜREL" mirası ile TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ etkinliklerine, ciddi katkıda bulunabilir.. O nedenle de Valilik, Sivrihisar' ın, bu zenginliklerinden, belli bir program çerçevesinde, istifade etmelidir. Çünkü Eskişehir Türk Dünyası Başkenti olurken, Sivrihisar' da, etkinliklerin odak noktası olabilir.
Vakit varken, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi ivedilikle ele alınmalı, ne yapılacaksa bir an önce yapılmalıdır. Söz konusu olan Eskişehir ve Türk Dünyasıdır. Bu alanda valimiz Güngör Azim TUNA' ya, ildeki kurum/kuruluşlara, özellikle de Belediyeler, ETO, ESO gibi sivil toplum örgülerine, ciddi görevler düşmektedir.
Eskişehir, demografik yapısı, şehir düzeni, restorasyonları, etkinlikleri, heykelleri, parkları ve sanatsal aktiviteleriyle kültürel ve tarihi mirası ile kültür başkenti olmayı hak ediyor. Yeter ki başta vilayet olmak üzere, tüm kesimler elini taşın altına koysun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi