
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
Yeni yıl ve üretim
Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde, ülkemizde, ilginç olduğu kadar dikkat çeken, ancak topluma bir şey kazandırmayacak gelişmeler, gündemi işgal ediyor. Üstelik "ETNİK" ve "DİNSEL" Özelikle de "SİYASİ" kutuplaşma, özelikle de iktidar ve muhalefet arasındaki kısır ve gereksiz çekişmeler, insanlarımızı rahatsız edecek boyutlara ulaştı.
Oysa ülkemizin, "ÜRETİM" ve "EĞİTİM alanında ciddi sorunları var. Ülkemizin kalkınması ve sorunlarının çözümü, bu alalardaki başarı ile eşdeğerdir. Özellikle de eğitim alanındaki sorunlarımız, bir ana önce çözüme ulaştırılmalıdır. Çünkü üretim faktörleri arasında, en önemli olanı emek faktörüdür. Zira eğitimli insan faktörü olmadan, diğer üretim faktörlerinin, kendi başına üretimde bu-lunmaları düşünülemez
Üretim ve eğitim, Eskişehir' in de, önemli sorunları arasındadır. O nedenle de 2014 yılında, vilayet, Anakent ve alt belediyeler, ETO, ESO gibi sivil toplum örgütleri, "EĞİTİM" ve "ÜRETİM" alanında, her türlü fedakârlığı yapmalıdır. Özelikle de bu alanlarda ildeki kurum/kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri arasında, işbirliği sürekli ve kalıcı olmalıdır.
Ayrıca" İNSAN" ve "ÜRETİM" için, olmazsa olmaz konumda olan toprak veya doğal kaynaklar, Yani il sınırları içindeki, toprak, su, maden, mineraller ve orman gibi üretim faktörlerin korunması ve bu doğal kaynakların verimli kullanılması için, her türlü tedbir alınırken, bu alanda da her kesim, elini taşın altına koymalıdır.
Eskişehir, 2014 yılında, yeni bir malı üretme, bilinen malları geliştirmek veya "mal ve hizmetleri üretmek için, uygulanan, her türlü yöntem için de caba göstermelidir. Özellikle de İşletmeciler, teknoloji faktörünü daha geniş kapsamlı olarak ele almalıdır. Çünkü teknoloji, işletmelerin, tüm işlevlerinde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik, "tüm yöntemler" bütünüdür.
Eskişehir, 2014 yılında, üretim, kalite ve rekabet için önemli olan teknoloji üretmek için "Ar-Ge" çalışmalarına önem vermek zorundadır. AR-GE çalışmaları, pahalı çalışmalardır. Onun için OSB' de ESO' nun rehberliğin de, "SEKTÖREL" ve "ÇATI " şirketleri kurularak ve ESO' da oluşturulacak, yeni bir ekiple, bu sorun pekala aşılabilir.
Eskişehir de, AR-GE çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak bu elamanlar, ESO ve ETO, tarafından burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.
2014 yılında, her alanda üretim için, "sanayi üniversite" , "kurum/kuruluşlar- üniversite", işbirliğini, gereklidir. Bu işbirliği, iki açıdan önemlidir. İlki, teknik anlamda gelişme ve destek sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almaktır. Bu ilişki üniversitelerde ve işletmelerde, kaliteyi, artıracaktır.
2014 yılında, Organize Sanayi Bölgesi' nin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, Eskişehir' in geleceğini, doğru yönlendirmek için, bir "MASTER PLAN" mutlaka hayata geçirilmelidir. Kent için yapılacak, "MASTER PLAN", hem Kent, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için de rehber olacaktır.
2014 yılında, en önemli projelerden biri de milli tren Projesindir. Bu projede, Türkiye Lokomotif Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ), Anadolu Üniversitesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi (ARUS) ve Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi (RSK) önemli görevler üstlendi ve sorumluluk da aldılar. Bu projenin, hayata geçmesi için de ildeki tüm kurum/kuruluşlar, ETO ESO gibi, sivil toplum örgütleri, elini taşın altına koymalıdır.
Eskişehir'de, üretim açısından, kentin, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, önemli unsurdur. Özellikle de Eskişehir' in, demiryolu ile deniz bağlantısı, bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bu durumu, köşemizde sıkça gündeme getirdik, Eskişehir milletvekillerine sürekli ilettik. Umut veren milletvekilleri de oldu. Nitekim DSP Eskişehir Milletvekili Sayın Mahmut Erdir' le, yaptığımız bir görüşmede, Eskişehir Mudanya demiryolu bağlantısının, gündemde olduğunu, hatta Japon kredisi de bulunduğunu söylemişti. Ancak somut bir gelişme olmadı.
Aslından Eskişehir Mudanya demiryolu' nun, gerçekleştirilmesi, çevre ilerin de gündemindedir. Nitekim Konya Ovaları Projesi (KOP) la ilgili, ulaşım önerilerinde, "Eskişehir -Bursa-Gemlik/ Mudanya demiryolu yapılmalıdır." önerisi yer almıştı.
Şu bir gerçek ki son yıllarda, olduğu gibi, 2014 yılında da Türkiye için üretimin önemi daha da artacaktır. O nedenle de Türkiye'de, üretilmeyen ve ağırlıklı olarak ithal edilen ürünlerin, Eskişehir üretilmesi, teşvik edilmelidir. Eskişehir'de, üretim de kalite artınca, ulusal ve global pazarlarda, ürünlerimize talep artacaktır. Böylece, ithalat düşecek ve cari işlemler açığı azalacaktır, istihdam olanakları artacaktır. O nedenle de Eskişehirliler ve Türk halkı, üretimim artması için, 2014 yılında, fedakârlık yapmalı, alışverişlerinde yerli ürünleri tercih ederek üretimin, daha da gelişmesine katkıda bulunmalıdır.