
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
YEREL SEÇİM STRATEJİLERİ!
Belediye başkan adayları, ilçelere, köylere ve sivil toplum örgütlerine, ziyaret ederek, kendilerini tanıtıyorlar. Adaylar ziyaretlerini yapmadan önce yerel seçimlerle ilgili stratejilerini, belirledi mi bilinmez ama başarı adayların stratejilerle ile orantılıdır. Ancak stratejik planlama, bir ekip tarafından yapılmalıdır. Ekibin, tüm bireylerinin deneyimleri, görüşleri, bakış açıları, bu sürece katkı sağlar ve bunun yanı sıra ekip, ortak zekâsını geliştirir, zenginleştirir. Ortak zekâ, grubun en zeki bireyinden daha zekidir.
Dikkat ediyoruz, yerel seçimlerde, partiler ve adaylar, ön planda tutuluyor. Strateji, proje ve program gibi, hizmete ve rekabete esasa olacak, unsurlar ise ortada yok. Ebette adaylar, önemlidir ama çağımızda devletlerin, kurum/kuruluşların ve belediyelerin zenginliği ve başarı grafiği, bünyelerindeki proje/projeler eşdeğerdir. Bu gerçeğe rağmen, her seçim öncesi olduğu gibi, bu seçimlerde de söylem ve vaatler ön planda.
Seçimler' de, partilerin, stratejilerini seçim bildirgeleri ve programları yanında, projeleri bilinmeden, anket yapmak veya aday belirlemek, kamuoyunu yanıltmaktan veya ankete katılanların, kendilerini aldatmasından, başka bir şey olmadığı gibi, birilerine örtülü olarak destek vermektir. Bu durum, etik de değildir.
Öte yanda Eskişehir, anakent ve ilçe belediyelerin, çok ciddi sorunları vardır. Bu sorunları gündeme getirerek veya geçmişte belediye başkanlığı yapmış insanları, bugünkü mevcut sorunlardan, sorumlu tutmak, sorunları çözmez. Bilakis ortamı gerer. O nedenle de belediye başkan adayları, geçmişte görev alan başkanların yanlışlarından ibret, doğru icraatlarından, örnek alarak, kendileri, ne gibi hizmet yapacak veya sorunları çözmek için, hangi projeleri üretecekler, halkla bunları paylaşmalıdır.
Ayrıca belediye başkan adayları, bugünkü belediye başkanlarının icraatı eleştirmek için, diğer kentlerdeki hizmetleri gerekçe göstermeleri kentte yarar getirmez.
Şu bir gerçek ki anakent ve ilçe belediyelerinin, ciddi altyapı sorunları vardır. Özellikle de Eskişehir' in, hızlı büyümesi ve giderek karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle ve sağlıklı kentleşmesi için, çeşitli altyapı gereksinimlerine ihtiyacı vardır.
Bugün, tüm dünya da teknik altyapı hizmetleri, kentlerin ve kentsel gelişimin, yayılımın kontrol edilmesinin, biçimlendirilmesinin ve yönlendirilmesinin en önemli bileşeni, ve aracı haline gelmiştir. O nedenle de Eskişehir' in, teknik altyapı sorunlarının saptanarak irdelenmesi ve değerlendirilmesine yönelik analizlerin, yapılarak halka paylaşılması gerekir.
Belediye Başkan adayları, sivil toplum örgülerini, ilçeleri, beldeleri ve köyleri ziyaret ediyorlar. Bu ziyaretlerde, sorunlar konuşulmalı, halkın öneri ve istekleri tespit edilmeli, her yerleşim alanı içinde yapacakları hizmetler, halka anlatılmalıdır.
Öte yandan eleştirinin ve tartışmanın, geçmediği yer ve durum da yoktur. Ayrıca eleştiri ve tartışma yaşamın parçaları, daha doğrusu bütünü içindedir. Ondan da kimse uzak ve ilgisiz kalamaz. Ancak Eleştiri yapmakta bir meziyettir. Çünkü eleştirmek, tartışmak için, "iyi düşünme" nin, "İyi konuşma" nın " iyi yazma" nın, gerekli olduğu, kuşku götürmez bir gerçektir. O nedenle de adaylar ve ya seçmen, eleştirilerinde, HOŞGÖRÜ, BAŞKALARINA SAYGI, ANLAYIŞ... gibi, kavramları, ön planda tutulmalıdır. Çünkü bu kavramlar, Uygarlığın temeli ve yaşam biçimidir. Demokrasi de bu temeller üzerine inşa edilir.
Belediye Başkan adayları ve Eskişehir halkı, şehircilikle ilgili gelişmeleri, akışına bırakmaya, ya da bekle gör, ona göre de tavır al, lükssüne sahip değildir. Onun için de, Belediye Başkan adayları, Eskişehir'i, çağdaş şehircilik literatürüne taşımak istiyorlarsa, şehir, şehirleşme, sanayileşme, gelişme, ekonomik büyüme, yapısal değişme, demografik yapı, istihdam, yeşil alanlar, toplum katılımı ve benzer kavramları ve çağdaş kent kıstaslarını, birlikte ve bir bütün olarak düşünmek zorundadır.
Ayrıca yerel seçimlerde, hiçbir aday diğerini eleştirmemelidir. Özellikle de dürüstlüğünü sorgulamalıdır. Çünkü dürüstlük, kimsenin tekelinde değildir. Maalesef her seçimde, herkes kendine göre bir dürüstlük kavramı oluşturmuş, kendinden başka dürüst yokmuş gibi, bir yol izler. Hatta bazı adaylar, karşı adayları dürüst olmamakla suçlar. Oysa dürüstlük evrenseldir. Belediye başkan adayları şeffaf olur, gizli saklı işler çevirmez, vaatleri, sözde değil özde ve ahlaki normlara da sahip olursa, işte o zaman dürüst sayılır.
SEÇMEN, tercih yaparken, adayların, özelliklerin, bilgi, tecrübe deneyim ve uygulamalarını, kentin geleceğe taşıyıp, taşıyamayacağını, tarafsız yansız, çıkarsız hareket edip etmeyeceğine bakmalıdır. Ayrıca düşünceleri, programları ve projeleri esas alınmalıdır. Kenti, kimler yönetecek, nasıl yönetecek, kenti, ne kadar özgürleştirecekler, en iyi yaşam koşullarını, nasıl sağlayacaklar, mevcut sorunları nasıl çözecek veya geleceğe yönelik, ne gibi proje/projeleri ve stratejileri var. Bunları değerlendirmeli, bu kriterleri taşıyan, belediye başkan adaylarını tercih etmelidir.