4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YILIN BÜROKRATI

Sanayi çağını, tam olarak yakalamayan Türkiye, enformasyon çağı' na yetişmek için, önemli bir çaba içinde. Türk sanayisi, topyekûn kalite yarışına girdi. Şirketler global pazarlarla daha da fazla bütünleşti. Bu değişimden, iş adamları, özellikle de Türk profesyonellerde payına düşeni aldı. Global pazarları da çok iyi tanıdılar.
Türkiye, artık çok uluslu, küresel profesyoneller yaratıyor. Uluslararası dev şirketlerin çeşitli pozisyonlarında görev yapan, Türk profesyoneller var. Ülke içinde de özel şirketler ve kamu da çok başarılı yöneticilerimiz mevcut. Bu yöneticilerimizden biri de TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI' dır. Kendisini TÜLOMSAŞ Genel Müdür olduğu günlerde tanıdık. Sürekli de çalışmalarını izledik; başarılı projelerine de tanık olduk.
Sayın AVCI, bir yöneticinin sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi ve takip etme, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, ekibini motive edebilme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme ekibini eğitebilme, gibi özelliklerin, yanı sıra, yanında çalıştırdığı kişilerin, uzmanlık konularına, yatkınlığı ve yakınlığı ile de dikkat çekti.
Sayın AVCI, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullarla uyabilen, insanlarla da iyi ilişki kurabilen kişidir. Bir işin, başarıya ulaşmasında, devamlı bilgi alıp muhtelif görevleri, bilgi yetenek ve deneyimlerine göre, en uygun kişi/kişilere dağıtmak ve takip etmek suretiyle en iyi sonucu alır. Proje bazında çalışır. Alanı ile ilgili ulusal ve global alandaki gelişmeleri de yakından takip etmekle kalmaz, uygulamaya da alır.
Sayın AVCI, göreve gelir gelmez, TÜLOMSAŞ' da, yeniden yapılanmayı hızla gündemine aldı. Kısa sürede de TÜLOMSAŞ' reorganize etti. TÜLOMSAŞ' ı, ulusal ve global pazarlarla bütünleştirdi. Kurumu, adeta sıfırdan var ederek, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yaptı. TÜLOMSAŞ' daki gelişmeler, Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, "Tam Zamanında Üretim" modelini hatırlattı. Bu performansı ile CNBC-e Business dergisinin, 2009 yılında belirlemiş olduğu ve kamu sektöründe başarı kazanmış Türkiye' nin, yönetici elidi sıralamasında, Devletin 7 altın adamından birisi olarak gösterildi,
TÜLOMSAŞ, onun döneminde hızlı bir değişim ve yapılanma süreci yaşadı. Ulusal ve uluslararası alanda, kimliğini başarıyla temsil etti. Özellikle de Kurumsal Kaynak Planlaması ile birlikte, maliyetlerde ve bakım masraflarında azalma, müşteri hizmet seviyesinde ve işgücü veriminde artış oldu. Özellikle de üretim planlamasında ve kaynak yönetiminde, diğer kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek bir gelişmelerle dikkat çekti.
Öte yandan çağdaş dünyanın, anahtar kavramlarından biri "verimlilik" tir.Verimlilik, günümüzde kalkınmanın, başarılı kurum olma, kalkınmış ülke, ya da toplum olmanın, en şaşmaz ölçütlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda verimlilik, kalkınmanın itici gücüdür. Bir sektöründeki verimlilik artışları, başka kesimleri de harekete geçirici bir rol oynayabilmektedir. Artan verimlilik, akılcı ve çağdaş bir yönetim altında kalkınmayı hızlandırmakta, gittikçe daha ileri boyutlara ulaştırmaktadır. Yüksek verimlilik, geçici güçlüklerle sarsılmayan, üretme gücü demektir
TÜLOMSAŞ, bu güce erişerek, ABD' ye ilk ihracatını gerçekleştirdi. Kore, Tayland, Mısır, Suriye Irak Tayvan, İran, Cezayir, Fas, Sırbistan, Bulgaristan gibi ülkelerin pazarları yanında, Almanya'ya ve General Elektrik'le yakın ilişki içine girdi. .
TÜLOMSAŞ, Sayın Avcı ile birlikte müşteri odaklılık, bir çalışma başlattı. Hedef, müşteri beklentilerinin üstüne çıkmaktır. Bu nedenle şirket, tüm bileşeleri ile müşteri isteklerini yerine getirmeye yöneldi. Özellikle de şirket içi, hedeflerin müşteri beklentileri ve bağlantılarına göre şekil alması, verimi ve üretimi daha da artırdı. Sonuçta Almanya Çin ve Rusya Lokomotif firmalarını geri de bıraktı.
TÜLOMSAŞ' ın, kurumsal hedefleri, izlediği yol ve iç dinamikleri arasındaki uyum derecesi, kurumdaki liderlik özelliği ile doğrudan ilgilidir. Ayrıca vizyon, ölçülebilir kurumsal hedeflere dönüştürülmüştür. Onun döneminde, TÜLOMSAŞ personeli, şirket stratejisinin geliştirilmesine aktif olarak katılmakta, kurumsal hedeflerini de kişisel hedef olarak benimsedi. En önemlisi de Personel, karaların alınmasına ve süreçlerin iyileştirilmesine ciddi katkıda bulundu
Sayın Avcı, bir sohbetimizde, "GELİŞME DURURSA, REKABET ŞANSIMIZ AZALIR" demişti. O nedenle de TÜLOMSAŞ' da, "İŞGÜCÜ-EMEK " , "SERMAYE " ve "ENERJİ" verimliliği gibi alanlarda, ciddi mesafeler alındı. Kişi başına düşen katma değerde de ciddi bir artış oldu. İşgücü maliyetinin, rasyonel çizgiler içinde tutulması içinde caba gösterildi. Hülasa TÜLOMSAŞ, Sayın Avcı döneminde, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edebilecek kurum haline geldi. Türkiye ve Eskişehir'in yüz akı oldu. Bu performansı ile de Yılın, bürokratı olmayı da hak etti.
Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi