4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI

Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlerinde, YUNUS EMRE' ye, halkımızın, beklediği değer verilmedi. Oysa etkinliklerin başında, Vali Sayın KOÇDEMİR' le yaptığımız görüşmede, umutlu konuşmuş, Yunus Emre' nin, etkinliklerinin ağırlıklı merkezi olacağını söylemişti. Ancak bu alanda, geçmiş yıllarda olduğu gibi, Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlerinde de, "YUNUS EMRE" ye gereken değer verilmedi.
Yunus Emre ve ildeki etkinliklerde, başarısız olmanın, en önemli nedeni, "TOPLUM KATILIMI" nın, göz ardı edilmesiydi. Oysa çağımızda, slogan haline gelen, " HALKA RAĞMEN BAŞARILI OLUNMAZ" sözü ortada iken, Eskişehir'deki, icraat ve etkinliklerde, bu kavram, dikkate dün alınmadı, bugünde alınmıyor. O nedenle de yapılan etkinliklerde, halk tarafından, kabul görmedi. Etkinliklerde, uygulanan yöntem, her gelen yöneticiye göre de, şekil değiştirdi.
Ayrıca YUNUS EMRE ile ilgili etkinliklerin, "SİVİL OTORİTEYE" devredilmesi veya "KURUMSALLAŞTIRILMASI" hep söylendi. Nitekim Vali Yardımcılarımızdan, Sayın KILIÇASLAN, etkinliklerin, sivil otoriteye devredilmesini, hatta "MÜESSESİZLEŞMESİ" ni önermiş, bu hususta mesafe de alınmıştı. Ancak ondan sonra gelen yöneticiler, bu alanda, gereken ilgiyi göstermediler.
Aslında Eskişehir'de, YUNUS EMRE etkinliklerini, başarıyla götürebilecek sivil toplum örgütleri var. Bu örgütlerden en önemlisi ,YUNUSEMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI' dır. Vakıf, 24.Nisan 1986 tarihinde kuruldu.13 Mayıs 1986 tarihinde tescil edildi. Vakfın kurucuları arasında, Kültür Turizm Bakanı, Eskişehir Valisi, Diyanet işleri Başkanı, vakıflar Genel Müdürü, Anakent Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi Rektörü gibi önemli kurum/kuruluşların,, yöneticileri yer aldı. Vakfın halan 41 kurucu üyesi vardır.
Ayrıca YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, Eskişehir' deki tüm etkinlikleri, hayata geçirebilecek, bir vakfımızdır. Halk şairi YUNUS EMRE olmak üzere, Eskişehir bölgesinde, Türk kültür sanat ve tarih dünyasına kazandırdığı şahsiyetlerden, NASREDDİN HOCA, efsane halk kahramanı, SEYİT BATTAL GAZİ, ŞEYH EDEPALİ, KADI HIZIR BEY, SİNAN PAŞA gibi değerleri, çeşitli yönleriyle tanıtmak, fikir ve düşüncelerinin, yaygınlığı ve kalıcılığını sağlamaktır.
Yine vakfın amaçları arasında, Türklüğe mal olmuş, fikir sanat ve bilim adamlarını tanıtmak, fikir ve düşüncelerini kalıcılığını sağlamak için, anma törenleri, festival şenlik ve sanat gösterileri ile yurt içi ve dışında, bu konularda geziler düzenlemek, yurt dışından bilim adamı araştırmacı ve topluluklar davet etmek gibi görevleri de var.
Vakıf' ın, Lüle taşı madenini araştırmak, geliştirmek, yaymak, bu alanda çalışan kişileri ödüllendirmek, el sanatları, görsel sanatlar, tarım ve sanayi ticaret alanlarında ve diğer meslek dallarında sergiler, fuarlar açmak, açtırmak, açanlara yardımcı olmak hatıra eşya sanayinin oluşmasını sağlamakta yer almaktadır. Eskişehir bölgesinin, gelişmekte olan kültür, sanat, müzik, folklor ve tiyatro ve benzer sanat ve turizm etkinliklerinin yaygınlaştırmaktır.
Vakıf, YUNUS EMRE ve Eskişehir'deki tüm etkinlikler için, büyük şans olmasına rağmen, kurucuları, özellikle de valilerin ilgisizliği nedeniyle, bugüne kadar beklenen başarıyı gösteremedi. Vakıf bugünlere de Eski Kültür ve Turizm müdürlerimizden Sayın Güven Tanyeri ve emekli noter Sayın Orhan Keskin' in, çabaları ile geldi.
Bugüne kadar, vakıfla ilgili, pek çok karar alındı. Atışkan Otel' de yapılan vakfın genel kurulunda, her ayın ilk Cumartesi günü, Tepebaşı Belediyesi' nde, Yunus Emre ile ilgili toplantıların yapılması kararı ve Odunpazarı Belediyesi' nin, vakfa, ev tahsis edeceğini açıklaması karşısında umutlanmıştık. Alınan bu kararlar, hayata geçirilemedi. Hatta bazı valiler, Vakıf başkanı olmasına rağmen, olağan ve genel kurul toplantılarına dahi katılmadı.
YUNUS EMRE ile ilgili etkinliklerin kurumlaşmasında, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI" etkili olabilir. Neden bilinmez, Vakıf, Yunus Emre Kültür Sanat Haftası' da etkili değildir.
Şu bir gerçek ki, Eskişehir' de, yapılacak etkinlikler açısından, önemli, hatta hayati değer taşıyan, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI" na, ilde görev alan valiler ve ilgili yöneticiler, gereken değeri vermediler, Vakfa, gelir kaynakları sağlanmadıkları gibi " TOPLUM KATILIMI" nın önünde de engel oldular.
Vakıf, hedeflerinde, başarılı olması için, Vakfa kalıcı gelir kaynakları, temin edilmeli, vakıfın, hizmet ve etkinlikleri üzerinde kamuoyu, sürekli bilgi sahibi yapılmalıdır.
Hatta Odunpazarı Belediyesine ait, Yunus Emre Kültür Merkezi, Vakfa devredilmelidir. Bu devir gerçekleşirse, vakfa gelir kaynağı da sağlanmış olacaktır. Vakfa, güçlü maddi imkânlar sağlanır, vakıf bünyesinde, reorganizasyon gerçekleşirse, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI güçlenecek, görevlerini de eksik yapacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi