Eskişehir Eczacılar Odası ilaçta korkutan gerçeği paylaştı

Eskişehir Eczacılar Odası ilaçta korkutan gerçeği paylaştı
 Muhabir
Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Çelik, ilaç sektöründe Euro kurunun 2024 yılında güncellenmemesinin yaratacağı problemler hakkında konuştu.

Yabancı ilaç firmaları, ilaçta kullanılan kuru düşük bularak birçok ilacı Türkiye’ye satmaktan vazgeçmişti. Piyasada ilaç krizinin yaşanmasına neden olacak bir gelişme daha yaşandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında Cumhurbaşkanı kararıyla, bu karara geçici bir madde eklendi. Eklenen geçici 11. madde uyarınca, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden Euro değerinin, 2024 yılı için de uygulanmaya devam edilmesi ve 2024 yılı için yeni Euro değerlemesi yapılmayacağı hüküm altına alındı.

Aynı kararın geçici 10. maddesi kapsamında, söz konusu ürünlerin fiyatlandırılmasında 1 Euro değeri 2023 yılı Aralık ayında yüzde 25 arttırılarak, 17,5 TL olarak belirlenmişti.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Çelik, “2023 yılı sonunda Euro kuru güncellendi ve yüzde 25 oranında artırılarak 17,5 TL olarak belirlendi. Bununla ilgili Euro sürekli arttığı için piyasada, özellikle ilaç sanayide, depoda ilaca bir zam beklentisi vardı. Euro şu anda 33-35 TL aralığında değişiyor, ilaçta 17,5 olunca bu uygulanabilir bir durum değil. Bunun için bir zam beklentisi vardı. Bununla ilgili Resmi Gazete’de 17,5 TL Euro kurunun 2024 yılında da uygulanacağı bilgisi paylaşıldı. Asıl problem burada başlıyor. Yani diyor ki sen ilacı 33 TL kurdan al 17,5 TL kurdan sat diyor, böyle bir ticaret olamaz. Öyle olunca firmalar biz eczacılar gibi bakmıyorlar. Onlar işin tacir kısmında. Onlar ticari açıdan bakıp ‘para kazanmazsam, ilaç üretmem’ olarak düşünüyor” diye konuştu.

“EURO KURUNU SABİT TUTACAĞIM DEMEK YENİ KRİZLERE YOL AÇACAK”

İlaçta Euro kurunun bir yıl boyunca 17,5 TL’de sabit kalmasının yaratacağı sorunları aktaran Çelik, şunları söyledi:

“Yakın bir süreçte çok uluslu bir şirket 14 tane ilacını Türkiye’den çekmişti. Bunun gerekçesi de bu Euro kuruydu, çünkü zarar ediyordu. Bu Euro kurunu 2024 yılında sabit tutacağım demek yeni krizlere yol açacak, ilaç bulma noktasında da sıkıntı yaşanacak. Yeni ilaçlar da, özellikle ithal ilaçlar bu Euro kuruyla Türkiye’den çekilmeye başlar. Bizim endişemiz ise ilacın bulunabilirliği ve vatandaşa ulaştırma konusunda sıkıntılar yaşayabilecek olmamız. Asıl sıkıntılı durum bu. Euro kuru bir yıl boyunca güncellenmez ve 17,5 TL’de sabit kalırsa ciddi infal yaratır. Bugün ilaç bulabiliyoruz ama özellikle seçim sonrasında ciddi bir kur atağı bekleniyor. Bu kurla 6’ıncı, 7’nci ayda ne yaparız bilmiyorum.”

“BİZİM DERDİMİZ İLACIN BULUNABİLİR OLMASI”

Eczacılar olarak ilacın bulunabilir olmasını istediklerini vurgulayan Çelik, “İlacın fiyatının yükseltilmesi eczacılara bir gelir sağlamıyor. Bizim burada derdimiz ilacın bulunabilir olması. Euro kuru güncellenmeyince biz ilacı bulamıyoruz. Biz ilaca zam ister tarafta değiliz. Bizim derdimiz ilaç bulunabilir olsun. İlaç fiyat kararnamesinin, politikasının baştan aşağı değiştirilmesi gerekiyor. Bu sistem artık uygulanabilirliğini kaybetmiş durumda. Onun için bambaşka bir fiyatlandırma sistemine geçmemiz gerekiyor. Yoksa ilaçlar bir bir elimizden gidecek” ifadelerini kullandı.

“BİZ YENİ İLAÇ BEKLERKEN ELİMİZDEKİLER DE GİDİYOR”

“Biz yeni ilaç beklerken, elimizdekiler de gidiyor” diyen Çelik, “Dünya üzerinde yeni ilaçlar bulunuyor ama bizim bu fiyatlandırma politikalarımızdan kaynaklı ilaç firmaları bu ilaçları Türkiye’ye getirmiyor. Biz ‘yeni moleküller Türkiye’ye gelmiyor’ diye dert yanarken şimdi elimizdeki ilaçlarda ruhsatlarını geri çekiyor. Yani biz yeni ilaç beklerken, elimizdekiler de gidiyor. Şu anda doktora ulaşım çok kolay deniyor fakat doktorun tedavisi ilaç. Doktora ulaşmanın bir anlamı kalmıyor çünkü ilaca ulaşamadıktan sonra, tedavisi gerçekleşmiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.