Eskişehirlilerin derdine derman oluyorlar

Eskişehirlilerin derdine derman oluyorlar
 Muhabir
Sibel Yasak, Eskişehir’de grip salgını döneminde ilaç tedavisinin yanında bitkisel destek almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Eskişehir’de uzun bir süredir devam eden salgında vatandaşlar aktarların yolunu tuttu.

Aktar esnafı Sibel Yasak, bu süreçte vatandaşların soğuk algınlığı ve özellikle geçmeyen kuru öksürük şikayetiyle ürün almaya geldiklerini bu anlamda satışların arttığını söyledi.

Yasak, aynı zamanda vatandaşların bitkisel destek kullanırken dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı.

“HASTALIK ARTINCA BİZE GELEN HASTA SAYISI DA ARTIYOR”

“Hastalık artınca bize gelen hasta sayısı da artıyor” diyen Yasak, “Mevsimsel olarak hastalıklara baktığımızda şu anda herkesin şikayeti geçmeyen bir öksürük.

Buna karşılık bizim verdiğimiz ürün çam kozalağı şurubu, meyan kökü şurubu, hatmi çiçeği. Bu ürünler soğuk algınlığında öksürüğü geçirecek, bağışıklığı güçlendirecek bitkileri içerir ve düzenli kullanımda pek çok şikayeti azaltabilir veya hiç hastalığı yakalanmamak üzere bağışıklığı güçlendirir” diye konuştu.

Yasak, “Bitkiler ilaç kullanmamak için değil, tedaviye bitkisel destektir. Vatandaşlar geçmeyen ilaçla geçiremedikleri hastalıklara destek olması adına ya da daha hasta olmadan önden önlem almak için geliyorlar. Kış ayıyla beraber bize bu şikayetlerle gelen sayısı artıyor” ifadeleriyle devam etti.

HER BİTKİ HER HASTALIKTA KULLANILMAZ

Şeker, tansiyon, kalp hastalığı, kanser gibi rahatsızlıklarda her bitkinin kullanılamayacağını belirten Yasak, “Örneğin kemoterapi alan bir hastaya bitkisel bir destek veremezsiniz. Çünkü kemoterapi ilaçlarıyla ürünler etkileşime girer ya da ruhsal hastalıkları olan birine kantaron bitkisini veremezsiniz. Şeker hastasına ballı karışımlı ya da tatlı bir ürünü, tansiyon hastasına tansiyonu yükseltecek bir bitki, kan sulandırıcı kullanan birine çörek otu yağı veremezsiniz. Yanlış ürünleri kullanırsanız bunların ciddi ve riskli sonuçları olabilir” sözlerine yer verdi.

DOĞRU BİLGİ VE KULLANIMININ ÖNEMİ

Doğru bilgi ve kullanımın çok önemli olduğunu vurgulayan Yasak, “Bunları da öncelikle satan kişinin bilmesi gerekiyor.

Eğer gelen kişi yan etkileri olan bir ürünü soruyorsa ben önce ne için kullanacağını, ne rahatsızlığı olduğunu sorarım. Çünkü internette çok fazla kirli bilgi var ve insanlar her duyduğu bilgiyle gelip almak istiyorlar. Eğer ürün risk teşkil ediyorsa uyarılarda bulunuyorum.

Aktarlık bir meslek, tezgahtarlık yapmıyoruz fakat Eskişehir’de 50 tane bu işi yapan esnaf varsa bir elin parmağını geçmez bilgi sahibi olup doğru ürünü veren. Hem alıcının hem satıcının bu konularda bilinçlenmesi lazım. Aynı şekilde ürünün doğru kullanımı da önemli, vatandaşların bunu öğrenmesi lazım” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.