“Zam söylentisi ilaç yokluğunu arttırdı”

“Zam söylentisi ilaç yokluğunu arttırdı”
 Muhabir
Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, ilaç yokluklarında tolere edilebilir seviye yüzde 10 civarındayken şu anda yokluk seviyesinin yüzde 25’lere yaklaştığını aktardı.

Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, ilaç piyasasındaki EURO kurunun 1 yıldır güncellenmesine bağlı olarak yaşanan ilaç yokluklarına dikkat çekmek amacıyla odada açıklamalara bulundu.

Öncellikle kanser ilaçlarında erişim sıkıntı yaşandığını belirten Çelik, ilaç yokluklarının sorumlusunun eczacılar olmadığının altını çizdi.

Çelik, “İlaca erişim sorunları ciddi boyutlara ulaştı ve artık kalıcı bir çözüm bekliyor. İlaç fiyatlandırması, ülkemizde kamu otoritesi tarafından belirlenen sabit bir EURO kuru üzerinden yapılıyor. Mevcut durumda şu anda EURO kuru, bugün sabah baktığımda 48–49 seviyelerindeydi. Ancak ilaçta uygulanan sabit EURO kuru geçen sene Ekim ayında, tam 1 yıl önce 21,67 olarak belirlenmişti ve 1 yıldır ilaçta EURO kuru güncellenmedi. Yani ilaca zam yapılmadı. Yine bir Ekim ayındayız ve ilaca zam beklentisi ile zam söylentileri var. Tam da bu sebepten dolayı ilaca erişim noktasında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Başta kanser ilaçları, diyabet ilaçları, astım ilaçları, tansiyon ilaçları olmak üzere birçok kronik ilaç grubunda ve pediatri ilaçlarında ilaçlara ya hiç erişemiyoruz ya da kısıtlı olarak erişebiliyoruz. Depolar tarafından ürünler 3, 5, 10 adet gibi sınırlı sayılarla belirlenmiş ve o miktarlarda depolardan temin edebiliyoruz. Bu konuyla ilgili görüşme gerçekleştirdiğimizde, dağıtım kanallarıyla yani ecza depolarıyla konuştuğumuzda ilaç sanayi tarafında, firma tarafında ilaç arzının ya durdurulduğu ya da yavaşlatıldığı yönünde bilgiler gelirken; sanayi tarafının temsilcileriyle görüştüğümüzde böyle bir durumun olmadığı, ilaç arzının aynı şekilde devam ettiği ve depoların ürünleri eczanelere yönlendirme noktasında sorunlar yarattığı belirtiliyor. Tabiri caizse eczacılar iki taraf arasında top gibi oynatılır hâlde. Ancak şunu özellikle ifade etmem gerekiyor ki ilaç yokluğunun sorumlusu hiçbir zaman eczacı değildir. Bunu özellikle vurgulamak isterim. ilaca zammın yılda 1 kez değil, yılda 2, 3, hatta 4 kez; yani aynı oranı parçalara bölerek aylara yaymak. Bu yöntem, ilaç yokluklarının önüne geçecektir diye düşünüyoruz. İlaç yokluğunun sorumlusu eczacılar değildir. Piyasada şuan tahminen 300–500 ilaç hiç yok. Mesela insülin gruplarına hiç ulaşamıyoruz. Özellikle ithal ilaçların neredeyse hiçbirini bulamaz hâle geldik” ifadelerini kullandı.

Etiketler :