Seda Kağıtcı

Seda Kağıtcı

Aile her şeydir…

Aile; toplumun en küçük birimidir. Geleceğin temelini oluşturur aile ve yaşama sebeplerimizin belki de en önemlisidir. Hepimiz ailemizden alırız gücümüzü. Mutluluğumuzu, sevincimizi önce ailemizle paylaşır, başımız sıkıştığında ise ilk ailemize koşarız derdimize derman olmaları için.

Hayata gözlerimizi açtığımız ilk andan itibaren, her şeyimiz ailede başlar.

İlk okulumuz evimiz, ilk öğretmenimiz de annemiz ve babamızdır.

Günümüzün aile yapısı anne, baba ve çocuklardan meydana gelen çekirdek ailelerden oluşmakta. Ama eskiden büyüklerimizin anlattığına göre aileler bundan çok daha kalabalık bir yapıya sahiplermiş. Aynı çatı altında dedeler, nineler, amcalar, halalar, teyzeler hep bir arada yaşarlarmış.

Kalabalık bir evde yaşamak zordur, lüksü ve konforu pek bulamazsınız. Elbette ki sorunlar çıkar ama her şeye rağmen o kocaman aileler aynı evde sevgi dolu ve mutlu yaşarlarmış eskiden. O yıllarda aileler günümüze göre gelenek ve göreneklerine daha da bir bağlılarmış. Aile bireyleri arasında büyük bir saygı varmış ve sorumlulukları da ona göre daha fazlaymış. Şimdi ise durum çok farklı. Gerek batıya olan özenti, gerek hayat şartları, gerekse ekonomik sıkıntılar Türk aile yapısını da büyük bir değişime uğrattı. Bunda ayrıca teknolojik gelişmelerinde olumsuz bir etkisi oldu bana göre. Aile fertleri arasında kopukluklar meydana geldi.

Eğitim önce ailede başlıyor. Saygı ve sevgiyi, ahlakı ve terbiyeyi daha küçük yaşlarda aileler çocuklarına aşılıyor. Bunun için de duyarlı ve bilinçli aileler olmak gerekiyor. Batılı ülkeler eski Türk aile yapısına sahip olmak için mücadele ederken, büyüklerine saygı gösterip, kocaman aileleriyle mutlu mesut yaşarken, bizler ise bu değerlerin kıymetini bilmiyor ve günden güne daha bir saygısız, duyarsız, ahlaksız ve bencil bir toplum olma yolunda ilerliyoruz. Ailemizden uzaklaşıyor ve değer yargılarımızı birer birer kaybediyoruz.

Gene de umutsuz olmamak gerek. İş yine ailelerde bitiyor. Çocuklarına sahip çıkan, onları sevgiyle sarıp sarmalayan aileler oldukça umarım çocuklarımız ve gençlerimiz iyi yetişirler ve bizim korkularımızı haksız çıkarırlar.

Ailelerinizin kıymetini bilmeniz dileğiyle, çünkü her zaman büyükleriniz başınızda olmayacaklar. Hayat çok kısa, o yüzden yanınızdayken sevdikleriniz doyasıya tadını çıkarın onlarla birlikte olmanın. Kırmayın, üzmeyin, sağlıklarında onlara sevginizi gösterin. Sevgi dolu, mutlu ve sağlıklı yarınlarınız olsun inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Seda Kağıtcı Arşivi