7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

EMİRDAĞ ŞEHİTLERİ

Merhum ağabeyimiz Muammer Kocabaş, İşgal ve Direniş adlı kitabında Emirdağ uşağının savaşlar boyunca şehit olmalarını şu yürek yakan cümlelerle ifade eder: ''Çünkü bütün dünya coğrafyasının içinde kavrulmuş, toprak olmuş evlatları vardır Aziziye'nin...Bu büyük yangının içinde parçalanmış bir yürektir Aziziye..''
Dünyanın dört bir yanına dağılmış Türk Şehitliklerinde mutlaka bir Emirdağlı'ya rastmak mümkündür. O şehitlerin mezarı başında el açıp Fatiha'ya okumaya başladığımızda ruhumuzun derinliklerinde depremler oluşur.
Sözü, Fikret Fıçıcı tarafından kaleme alınarak yayımlanan ''Emirdağ Şehitleri'' kitabına getirmek istiyorum. Fıçıcı, kitapla ilgili şunları söylemektedir: '' "Üniversiteden emekli öğretim görevlisiyim. Araştırma yazılarına çok önem veririm. Araştırma neticesinde hazırladığım 'Emirdağ Şehitleri' ilk araştırma kitabımdır. Önemli bir araştırma kitabımı, Eskişehir'de yayın hayatına kazandırdım. Kitapta 1900-1974 yılları arasında şehit olan Emirdağlı 518 şehidi ve çeşitli savaşlara katılıp, İstiklal Madalyası alan 404 gaziyi 'Emirdağ Şehitleri' kitabımda tanıttım. Araştırma kitabım 'Emirdağ Şehitleri' 142 sayfadan ibaret olup, önümüzdeki günlerde okuyucularımla Eskişehir'de buluşacağım. Ben bu topraklar için kanını ve canını veren tüm şehit ve gazilerimize Allah'tan rahmet, sağ olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim"
Bu şehitlerimiz; Çanakkale, 1.Dünya Harbi, İstiklal Savaşı, Şark Kafkas Cephesi, Yemen, Filistin, Irak, Arabistan, Hadide, Bezm-i Alem Vapuru, Balkan, Romanya, Galiçya, Batı Cephesi, Kıbrıs, Kore ve eşkıya takibinde verilmiş olup esamesi bellidir. Fıçıcı, kitabında şehitlerimizi köy köy tasnif etmiş, kitabın sonuna ise madalyalı gazilerimizi eklemiştir. Şehitlerimize ait bilgiler, Genelkurmay'ın arşivinden alınmıştır.
Emirdağ Şehitleri kitabının her aşamasına tanıklık etme bahtiyarlığına eriştiğim için kendimi mutlu sayıyorum. Aynı zamanda Fikret Fıçıcı ağabeyimiz incelik göstererek kitaba bir yazı yazmamı istemiş, ben de memnuniyetle yazımı yazmıştım. Söz konusu kitap, Eskişehir Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB) logosunu da kapağına yerleştirerek derneğimizin kültürel yayınlarına bir yeni eklenmiş oldu.
Bizim dedelerimiz dünyanın değişik yerlerinde şehit olurken, Emirdağ'da bulunan üç şehitliğimiz bulunmaktadır. Bunlar; Suvermez Şehitliği : Suvermez Şehitliği kitabesinde "İstiklâl Savaşı Şehitleri, Niğde Aksaray'dan Er Ali oğlu Hasan, Meçhul Er. 21 Ekim 1922" yazılıdır.
O günleri yaşamış olanlar olayı şöyle anlatıyor; '' Bu iki Mehmetçik, Gaziantep ve Maraş kahramanlıklarını yaratan ve Afyon Cephesine katıldıktan sonra Sakarya'da bozulan düşmanı kovalayan 4.Fırkanın Topçu Taburuna mensuptur. Birisi Kadınhanı, diğeri Aksaray dolaylarındandır sanıyorum. Düşmanın amansız hava saldırısında şehit oldular. Harp ceridesinde, '' 21.10.1921 sabahı saat beş sıralarında düşmanın hava saldırısı...'' kaydı bulunmaktadır.
Tez Şehitliği : Yunan uçakları keşif uçuşları sırasında gözetleme yapan Türk askerlerinden 11.Fırkaya bağlı 12 askerimizi tespit eder. Askerlerimiz Tez'in Pancar Dede mevkiinde mevzilerindeyken birliğimizi keşfeden bir Yunan uçağı yaptığı bombalama sonucunda Sertabip Binbaşı Doktor Numan bey ve 11 eri şehit eder. Numan beyin mezar taşına cebinden çıkan şiir kitabe ola-rak yazılır;
"Vatan yolunda koşarken buraya düştüm
Düşmandan öç almadan dünyadan göçtüm
Söyle zari milletim intikamım aldın mı?''
Çatallı Şehitliği :Yunan uçakları, keşif uçuşları sırasında Çatallı köyünde gözetleme yapan 65.Piyade Alayı'ndan, 5 askerimizi tespit eder. Düşmanın açtığı yoğun ateş sonucunda askerlerimiz şehit düşer. Şehitlik köy meydanında olup avlu içine alınmıştır. Halk şehitliğe ''Abide '' demektedir.
Ayrıca Aşağıpiribeyli köyünde İstiklal Savaşı'da şehit olan Müderris Mustafa Efendi'nin mezarı bulunmaktadır. İstiklal Savaşı'ında Emirdağ'da 17 şehit verildi. Ama ne yazık ki bunların mezar yerlerini maalesef bilemiyoruz.
Fikret Fıçıcı ağabeyimizi bu güzel çalışmasından dolayı kutluyor, Emirdağ tarihine önemli bir not düştüğüne inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi