7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

" İNSANİ MÜDAHELE VE SİYASİ MEŞRUİYETİ"

 


      Dr. Ayşegül Güler; insan hakları, dış politika ve siber güvenlik konularında  yetkin ve  birikimli bir akademisyen  olarak  Karamanoğlu Mehmetbey  Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Doktor Öğretim Üyesi  görevinde bulunmaktadır.


   Güler, akademik alanıyla ilgili olarak kaleme aldığı, ‘’ İnsani Müdahele ve Siyasi Meşruiyeti’’ adlı  kitabıyla yayın hayatına güçlü bir giriş yaptı. Kitabın konusu,  Türkiye’de çok sınırlı bir kesim tarafından ucundan kenarından bilinmekle beraber yeterince tanınmamaktadır. Bu bakımdan adı geçen kitabın bir boşluğu dolduracağını belirtmek isterim.


Egemen devletleler bazen dış bazen de iç kaynaklı müdahalelerle karşı karşıya kalmakta, kültürel, ekononik,  siyasi ve  hukuki düzenlerinde  kaosa sürüklenmektedirler.Kaosa yakalanan devletin  bu fetret dönemi çoğu kez  kendi imkanlarıyla  aşılamamakta, yapılan her iyileştirici hamle yeni sorunlar olarak  buhranı körüklemektedir.


    Güler, sorunu geniş bir  bakış açısıyla tanımlamaktadır: ‘’İnsani müdahalenin benzer olmakla birlikte  birden fazla tanımı yapılabilir. Genel bir tanımla  müdahale, bir ülke içinde yaşauan insanların kendi devleti tarafından ağır ve sistematik şekilde  şiddet görmesi ve insan haklarının ihlal edilmesi gerekçesiyle başka bir devletin bu insanlık dramını sonlandırabilmek adına söz konusu ülkeye  müdahalede bulunmasıdır. Diğer bir tanıma göre, insani müdahale  ülkede yerleşik olan kişilerin kendi haklarının başka ülkeler tarafından şiddet tehdidi ve zor kullanma yolları da dahil olmak üzere korunmasıdır.’’


  Akademik bir  disiplin içerisinde düzenlenen kitap, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, İnsani Müdahalenin Kavramsal ve Tarihsel Gelişimi, ikinci bölümde, İnsani Müdahale Araç ve Yöntemleri, üçüncü bölümde ise İnsani Müdahale Örnekleri ve Siyasi Tercihlerin Yeri işlenmektedir. Bu ana bölümler alt başlıklarla ayrıntılı olarak hem teorik hem de pratik yönleriyle izah edilmiştir.


    Son bölüm yakın tarihe de ışık tutacak bir özellikle ele alınmıştır. Irak, Ruanda, Afganistan, Bosna ve Kosova müdahaleleri objektif bir gözle  irdelenmiş, küresel güçlerin algı yönetimi dışından değerlendirmeler yapılmıştır.


   II. Dünya Savaşı, dünya düzeni bakımından  büyük değişikler yaratmışi barış ve isrikrar döneminden sonra bir Soğuk Savaş evresine girilmiştir. ABD il Rusya’nın liderliklik yaptığı iki kutuplu dünyada yine az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler beşinci kol faaliyetleri ile kargaşaya sürüklenmiştir. Propagandacasusluksabotaj ve  terör hareketleriyle ülkeler etnik tuzakların tezgahına düşürülmüştür. Küresel güçlerin desteğiyle yapılandırılıp  vekalet savaşı metoduyla sürdürülen dini, ekonomik ve kültürel çatışmalar herhalde gündemde kalmaya devam edecektir. Emperyalist  devletlerin ‘’barış’’ söylemleri yoksul ülke halklarının elinde birbirini boğazlamak üzere verilmiş silahlar olarak kalacaktır.


    Dr. Ayşegül Güler, kitabının  Sonuç bölümünde şunları söylemektedir: ‘’21.yüzyıl, insan hakları ve yüksek ideallerin geçmişte görülmedik bir şekilde yüceltilmesiyle başlamış olmakla birlikte , gelecek insan hakları ihlallerinin yaşanmayacağının düşünülmesi yönünde iradenin yeterli olmadığı görülmektedir.’’


    O halde yapılması gereken, ‘’Bölgesel örgütleri ön plana çıkaran , insanların sorunlarını  kendilerinin sahiplanmesine  imkan ve sorumluluk getiren yeni bir örgütlenme modelini hayata geçirmek daha gerçekçi gözükmektedir.’’


    Güler, değerlendirme ve öneriyle konuya yeni açılımlar kazandırmaktadır.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi