7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

"KURŞUNLU" BİR DERGİNİN ÖTESİNDE

   
                                                  Gölgesine sığınmış yoksullar Kurşunlu’da çınarların…
      Cemil Meriç, dergileri ‘hür tefekkürün kalesi’  olarak mütalaa eder. Dergi; duygu ve düşünce birliği içinde bulunan yazarların bir manifesto çerçevesinde tematik anlamda süreli bir yayın ortaya koymasıdır. Dergi, toplumsal bir düşünce hareketi olarak inanç ve amaçların ‘’hür’’ bir yazı ortamında açıklanmasıdır.
  Tanzimat döneminde kültür hayatımıza giren dergiler, uzun sayılabilecek bir süreç içerisinde siyasi, fikri, sosyal, edebi ve sanat alanlarında etkisini göstermiştir. Söz konusu dergiler, toplumsal hareketlerin de önemli çıkış merkezlerini oluşturmuştur. İnternet yayıncılığının revaç bulmasının yanı sıra, popüler magazin dergilerin de gündeme gelmesi, düşünce amaçlı  matbuatın gerilemesinin sebepleri arasındadır. Bununla birlikte teknolojik gelişmelerin iletişim sahasında da çok hızlı gelişimi sayesinde dergicilik, sosyal medyada yer edinmiş, internet dergiciliği yaygınlık kazanmıştır. Okuyucu kitlesinin azalması, maliyetlerin artması gibi  olumsuzluklar yüzünden köklü matbu dergiler kapanmaya başlamıştır. Yeni neslin ilgisinin popüler kültüre kayması, ‘ağır ve oturaklı’ düşünce dergilerinin tesir alanını daraltmıştır.
  Günümüzde dergicilik sektörünün büyük bir kısmı edebiyat, kültür ve sanatı popüler bir anlayışla ‘metalaştırma’ yoluna giderek ticari kaygıları öne almaktadır. Piyasa şartları dikkate alınarak neşredilen bu tür dergiler, ‘hür tefekkürü’ dışlamakta, merhametsiz bir rekabetle kültür ortamından uzaklaştırmaya çalışmaktadır.
    Oysa ‘düşünce’ insani bir özellik olarak varlığını sürdürmeye devam edecek, ruh, şuur ve gönül birliği taşıyan eli kalem tutanlar bir araya gelecek, mevcut kültür zenginliğine yeni güzellikler katmak için azim ve irade göstereceklerdir. Bu duygu ve düşüncelerle yola çıkan, ‘Kurşunlu Kültür, Sanat, Edebiyat ve Tarih Dergisi’ üç aylık süreli bir yayın olarak kültür hayatımıza güçlü bir giriş yaptı. Adını Eskişehir’in tarihi anıt yapısı Kurşunlu Külliyesi’nden alan dergi, bir misyonun taşıyıcısı olduğunu göstermiştir.
    Üsküdar-Payas güzergâhındaki menzil külliyelerinden olan Kurşunlu, Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Kurşunlu Camii ve Külliyesi; imaret, aşevi, kervansaray, şadırvan, cami, sıbyan mektebi, medrese (Mevlevihane) ve tabhane bölümlerini ihtiva etmektedir. Sosyal devlet anlayışına uygun olarak inşa edilen ve insana hizmet amacı taşıyan külliyeler, hayır ve hayrat değerleriyle donanmıştı.
Hayır, hayrat ve hizmet… Türk-İslam medeniyetinin temeli teşkil eden bu insani değerler günümüzde de devam etmektedir.
      Bu ilke ve değerler Kurşunlu Dergisinin muhtevasını meydana getirmektedir. Derginin Temmuz-Ağustos-Eylül 2021 birinci sayısındaki yazı , aynı zamanda çıkış gayesini özetleyen bir manifestodur: ‘Hakikat; kartvizitlerin, kapı üzeri ünvanların, masadaki tabloların ve dahi tüm rozetlerinden ziyade sırlanınca şehrin tılsım içre sokaklarında…Bir yağmur düşer, tohum açar, filiz verir, fidan olur, ağaç biter…Gölgesinde nice yetimler dillenir, ne öksüzler dinlenir. Eskişehir’de doğan şu dergiye, ad koymak da naif bir manifestodur. Yalnız bu bölgenin değil,esasen topyeûn Anadolu’nun tarihsel kırılmaları da  nasip olan şu topraklarda  bir medeniyet yolculuğu tahayyül edilecekse, şehrin mânâ saraylarından  bir saray ile nefesi açmak gerekir.’
       Sözün burasında Erol Güngör’ü yâd etmek  yerinde olacaktır: ‘“Medeniyetleri politikacılar yaratmaz; medeniyet âlimlerle sanatkârların işidir.’  Bizim, bir medeniyet yolculuğu tahayyül etmemiz, kayıp/yitik aramak değil, aksine kök değerlerimize yeniden dönmek, küllenen ocağımızın ateşini yeniden harlatmak olacaktır. Cevher, milletin şuurunda  durmaktadır. Onu hareketlendirecek bir müteharrik güce ihtiyaç bulunmaktadır. İşte bu bakımdan ‘Kurşunlu’ bir derginin çok ötesindedir.
        Kurşunlu Dergisi, ‘imkânın sınırlarını görmek’ iddiasıyla ilk üç aylık birinci sayısını Yunus Emre kapak konusuyla yayınladı. Dergide akademisyen, şair ve yazarların çok kıymetli değerlendirmeleri bulunmaktadır. Derginin görevleri;  İmtiyaz Sahibi Halil Gıcır, Genel Yayın Yönetmeni Arslan Karadayı, Genel Koordinatör Ahmet Berberler, Editörler Tahir Ceylan Yıldız, Durmuş Ali Ertaş, Rukiye Ceylan, Grafik Tasarım Gamze Demirelli, İllüstratör Fatih Selçuk, Fotağraflar  Selami Kınunçarslan tarafından üstlenilmiştir.
    ‘Kurşunlu’ya  yayın hayatında başarılar diliyorum. Yazımı sunuş bölümünden bir alıntıyla tamamlıyorum: ‘ Kalemleri ve ilim sofrasından nasipleri muhakkak, fkat en çok da dertlerini sırtlanıp Anadolu’nun dört yanından koşup gelen tüm emek verenlerimize teşekkür ile..’
  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi