EN KÖTÜ KARAR KARARSIZLIKTAN DAHA İYİDİR


"Limanda duran bir gemi güvendedir; ama, bir süre sonra altı çürür."
"Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgâr fayda vermez."
Aslında çok korkak birisiydi. Ama deniz kenarında bir kasabada yaşadığı için balıkçılık yapmaktan başka şansı yoktu. Her gün korku ve endişeyle denize açılıyorlardı. Bir gün çok kötü hava koşullarına rastladılar. Limandan çok uzaklaşmışlardı. Günlerce azgın dalgalarla boğuştular.

Arkadaşlarının hepsi ölmüştü. O bir tahta parçasının üzerinde baygın bir şekilde bulunmuştu.
Artık bu olaydan sonra hiçbir şey onu tekrar denize açılmaya zorlayamazdı. Bir süre sonra başka bir kasabada, bir fabrikada gece bekçiliği işini bulmuştu. Ancak şansızlık bu ya, çalıştığı fabrika iflas etmiş ve yine işsiz kalmıştı. Birkaç geçici iş daha yaptı; ama, sonunda yine kasabasına geri dönmek zorunda kaldı.

Fakat bu kasabada balıkçılıktan başka yapacağı bir şey yoktu. Tek servetim dediği limanın yakınındaki tarlasını satarak bir tekne satın aldı. Gerekli tayfaları buldu. Fakat bir türlü denize açılamıyordu. Bir sabah, gece gördüğü kötü bir rüyayı bahane ediyor, başka bir sabah hava durumunda fırtına çıkacağı söylendiğini, başka bir sabahda annesinin gördüğü bir rüyayı bahane ederek bir türlü denize açılmaya cesaret edemiyordu.

Sonunda yanındaki tayfalar da homurdanmaya başlayınca nihayet limandaki teknesinin yanına gitti. Teknesini kontrol ederken bir de ne görsün!
Yepyeni teknesinin altı, limanda dura dura çürümüştü.

Buradaki teknenin, gençlik veya zaman olduğunu farz edin.
Ya da ele geçen fırsatlar...
Kararsızlık ve korkaklık insanı gerileten şeylerdir o yüzden ne demişler:
"En kötü karar, kararsızlıktan iyidir."

Aç bir eşeğe, sahibi bir şaka yapmak istemiş. Eşeğin bir tarafına çok sevdiği arpayı, diğer tarafına da çok sevdiği yoncayı koymuş. Eşek acaba önce hangisini yesem, diye düşünmeye başlamış.

önce yulafa doğru gitmiş, yarı yolda vazgeçip yoncaya yönelmiş, sonra tekrar yulafa, derken bir süre sonra açlıktan ve halsizlikten orta yerde düşüp ölmüş.
İnsanın niteliği ve geleceği verdiği kararların sağlıklı oluşuyla ortaya çıkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi