"NOBEL"İN İLGİNÇ HİKAYESİ

Alfred Nobel, adına her yıl ödüller verilen önemli kişilik.. Nobel, Stockholm’de 1833’te doğdu. Babası büyük inşaatlarda, kayaları parçalamak için gereken patlayıcılar konusunda uzmandı. Nobel bebek iken, iflas eden babası Rusya’ya çalışmaya gitti. Rus ordusuna makine ve mayın üreterek zengin oldu.


Alfred Nobel, doğa bilimleri, dil ve edebiyat alanında iyi eğitimler aldı. 17 yaşında iken Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca dillerini çok iyi konuşuyordu. Babası onu kimya alanında gelişsin diye, Almanya, ABD ve Fransa’ya yolladı. Nobel, Paris’i sevdi ve özel bir kimya laboratuvarında çalıştı. Paris’te İtalyan kimyacı A. Sobrero, Nobel’in hayatını değiştirdi. çünkü Sobrero ona, yeni keşfettiği “nitro-gliserin” adlı patlayıcıyı tanıttı. Bu olay hem onun için hem de insanlık için bir dönüm noktasıydı.


Nobel, Nitri-Gliserini yol, tünel, baraj inşaatlarında kullanacaktı. Nitri-Gliserini üretim sırasında patladığı için yeni yöntemle araştırıyordu. Nobel, Stockholm’de nitrogliserin üretimine başladı. 1864’te, tesisteki patlamada bir kardeşi ve bazı işçiler öldü. Bu nedenle, patlayıcının Stockholm ve çevresinde üretilmesi yasaklandı. Nobel, patlamalar ve can kaybına rağmen devam etti. Ve Nobel 1867’de dinamitin patentini aldı.


Dinamit ile birlikte hava kompresörü ile çalışan kırıcı ve dilici cihazlar, Panama Kanalı gibi inşaatları kolaylaştırdı. Nobel dünyanın pek çok kentinde dinamit fabrikaları kurdu. Fabrikaların 20 ülkedeki toplam sayısı 90’a ulaştı.


 


Nobel Paris’te yaşayan bir milyonerdi, ama iş nedeniyle yaşamı yollarda geçiyordu. Tanınmış yazar Victor Hugo, onun için “Nobel, Avrupa’nın en zengin boş gezeridir” demişti. çok sayıda ülkede ev aldı ve hepsinde kimya laboratuvarı kurdu. Farklı alanlarda yeni buluşlar yaptı ve toplam 355 patent aldı.


Alfred Nobel yalnızlığı severdi ve hiç evlenmedi. 43 yaşına geldiğinde ani bir kararla gazeteye verdiği ilanda “Zengin, iyi eğitimli beyefendi, sekreter ve ev yöneticisi olmayan isteyen olgun ve dil bilen bir bayan arıyor” yazıyordu. Bu ilana, Avusturya’lı Kontes B. Kinsky başvurdu ve işe alındı. Kısa bir süre sonra Kontes, Avusturya’ya döndü ve bir Kont ile evlenerek B.Von Suttner adını aldı. Nobel, fikirlerine saygı duyduğu Kontes ile arkadaşlığını yıllarca sürdürdür. Kontes, savaş karşıtı idi ve “Silahları Bırakın” adlı bir de kitap yazdı. Barışa ve bilime katkı yapanları ödüllendirmek amacıyla Nobel’I, servetini bağışlamaya ikna ettiği söylenir. Ki o Kontes, 1905’te Nobel Barış ödülü Kazandı.


 


Nobel’in kardeşi Ludwig ölünce, bir gazete yanlışlıkla “Alfred Nobel öldü” diye yazdı. Haberin içeriğinde Nobel, “sayısız insanın ölümüne neden olarak zenginleşen kişi” diye tanımlanmıştı. Bu tanımlama onu çok yaraladı ve vasiyetnamesini değiştirdi. Servetinin %94’ünün, Nobel ödülü dağıtmak amacıyla, vakfa devredilmesini vasiyet etti. Yakınlarına “Bana kalsa tüm silahları cehenneme yollardım, silahların ait olduğu yer orasıdır” diyen Nobel adına her yıl Kimya, Fizik, Tıp, Edebiyat ve Barış konusunda en önemli katkıyı yapan kişilere ödüller veriliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi