BARAJ MÜHENDİSLERİ KUNDUZLAR

Bir yavru kunduz doğduktan sonra tam iki yıl boyunca anne babasıyla yaşar.
Kunduzlar, sincabımsılar bölümünden hayvanlardır. Kemirgenlerin en büyüklerinden biridir. Ağırlıkları bazen 40 kiloyu bulabilir. Vücudu çok sık tüylü, su geçirmez bir kürkle kaplıdır. Karada hayvanın dengesini sağlayan kuyruk, suda dümen görevindedir. Dudaklar kesici ön dişlerin gerisinde kapandığından hayvan su altındayken, ağzın içindeki zar tabakalar sudan ve kıymıklardan korunmuş olur. Kunduzun solunum sistemi, hayvanın 15 dakika süreyle su altında kalmasına elverişlidir.
Kunduzlar 30 yıl kadar yaşarlar. İki yaşında yavrulamaya başlamalarına rağmen, bu yaşta henüz tam gelişmiş değillerdir. Dişi ve erkek kunduz bütün yaşamları boyunca olmasa bile, çok uzun süre birlikte yaşarlar. Buzların erimeye başladığı şubat ayında, su altında ya da su kenarında çiftleşirler ve yaklaşıl olarak 100 gün sonra doğururlar. Yumuşak tüylü ve gözleri açık olarak dünyaya gelen yavrular, iki üç hafta anneleriyle birlikte yuvada kalırlar. Ana, yavrusunu kısa bir süre emzirdikten sonra yapraklarla beslemeye başlar. İki yaşına gelen yavrular, babalarının denetiminde yuvadan ayrılırlar.
Mühendislik özelliği ile tanınan kunduzlar ağaçlarla baraj yapıp suların gidişini engellerler. Genellikle barajları ağaçlardan ve dallarından oluşur. Ağaçları kemirerek ön dişleriyle keserler. Bu sayede tırnaklan gibi uzama özelliği gösteren dişlerini olması gereken uzunlukta tutarlar. Toplum hayatı yaşayan kunduzlarl tehlike durumunda geniş, yatsı kuyruğunu suya çarparak çıkardığı seslerle arkadaşlarını uyarır.
Kunduzlar aynı zamanda harika su mimarlarıdır.Dünyanın en güzel yuva yapım ustalarıdır. Kubbemsi yuvalarını göl ve nehirlerde yaparlar. Evlerini yapmadan önce nehirlerin önüne barajlar kurarak suni göller meydana getirirler. Kış gelmeden önce yuvaların bitmesi için, kunduz aileleri birbirlerine yardım ederler. Keskin dişleriyle ağaçları kemirerek devirir, bent ve yuva yapımında kullanırlar. Bir baraj için tonlarca kütük harcarlar. Aralarına ağır taşlar yerleştirerek balçıkla sıvayarak birbirine tuttururlar. Balçığı kuvvetlendirmek için yaprak ve otla karıştırırlar. Sıkıştırmak ve düzeltmek için de geniş ve yassı kuyruklarını duvarcı malası gibi kullanırlar. Suyun basıncını yenmesi ve yıkılma olmaması için barajın alt tarafı geniş, üst tarafı dar yapılır. Yaptıkları bentlerin uzunluğu 15 m'den 300 m'ye kadar olabilir. Suyun akışının sağlanması için üstten bir miktar açıklık bırakılır. Kunduz kürkü oldukça değerlidir. Halk arasında "samur kürk"ü olarak da bilinir. Kuyruğunun altında "kunduz hayası" denen iki salgı bezi vardır. Castoremin denen salgıları, ilaç ve parfümeride kullanılır. Kunduz bir timsahla karşılaştığında kendini çamura bulayarak gizler. Yaklaşan timsahın açık ağzından hızla içeri dalarak iç organlarını parçalar. Sonra da karnını yararak dışarı çıkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
AKTÜEL Arşivi