4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BU ISRAR NİYE?

Hakkari-Çukurca Karayolu üzerinde bulunan Geçimli Jandarma Karakoluna 3 ayrı koldan saldırı girişiminde bulunan bir grup PKK'lı ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 6 asker ve iki korucu şehit oldu. Saldırı sonucu ilk bilgiler iki korucunun şehit olduğu yönündeydi. Ancak, Hakkâri Valiliği şehit sayısının 8 olduğunu açıkladı. Çatışmada ayrıca 15 asker ve 6 sivil yaralandı.
Oysa yıllardır, terörle mücadelenin, yalnız askerin işi olmadığı yazılıp, söyleniyor ama hiçbir yetkili, özellikle de AKP iktidarı, bu önerileri yeterince dikkate almıyor. Sonuçta da hemen her gün şehit veriliyor. Son iki ayda başta asker ve polis olmak üzere 52 vatandaşımız şehit oldu. İç işleri Bakanı Sayın Şahin, AK Parti iktidarında, yani "2002-2011 yılları arasında, terör olaylarında, 81 polis, 734 asker şehit olmuş, 2 bin 960 polis ile 2 bin 134 asker de yaralanmıştır" açıklaması yaptı.
Oysa Tansu Çiler dönemindeki, terörle mücadele stratejileri izlense, bu kadar şehit verilmezdi. Çünkü Prof. Dr. Tansu Çiler, terör ve milli meselelerde, cesur ve kararlı oldu. Kardak krizinde, ' O bayrak! ya inecek, ya inecek' diyerek, milli konularda, ne kadar duyarlı ve kararlı olduğunu gösterdi. PKK terörü ile kararlı bir şekilde mücadele etti.
Tansu Çiler in, Başbakan olduğu dönemde, özel harekât timlerine düşen görev de arttı. Özel harekât timlerinin re-organizasyonunda, Hüseyin KOCADAĞ önemli görevler aldı. Emniyet yeni tim mensuplarının yetiştirilmesi için, özel harp dairesi ve milli istihbarat teşkilatı eski mensubu Korkut EKEN' i görevlendirdi. Özel harekât timlerini sayısı arttırıldı. Sayıları 8000 civarına ulaşmıştı. PKK' ya karşı, çok başarılı oldular. Yok denecek kadar da şehit verdiler. Hülasa bugünkü terörle mücadele, TANSU ÇİLER' i arattı.
Geçmişte, PKK terörüne karşı yok denecek kadar şehit veren, Özel Harekât Timi dağıtıldığı gibi, bugün mevcut olan Özel Timin ve güvenlik güçlerinin de yetkileri kısıldı. Daha da kötüsü, geçmiş yıllarda bazı malum kesimlerce, PKK' nın korkulu rüyası olan, Özel Harekât Timine, önyargılı yaklaşıldı ve yargısız infaz yapıldı.
Oysa geçmiş yıllardaki Emniyet Genel Müdürü Sayın Bilican," Toplam 49 ilde faaliyet gösteren 6163 Özel Harekât Tim personeli mevcut. Özel Harekât Timleri için, şu ana kadar çok şey söylendi. Bunların çoğu asılsızdır. Bu teşkilatın dağıtılması ya da bir başka kuruma bağlanması mümkün değildir. Özel Tim polislerinin de diğer polislerden bağlı bulundukları disiplin tüzüğü bakımından hiç bir farkı yok. Devletimizin, bu timlere ihtiyacı var. Ben bildiğiniz gibi bunların içinde bulundum.. Bu insanların vatanına son derece bağlı insanlar olduklarını bizzat gördüm. Özel Tim, bize son derece gerekli bir birimdir" demişti.
Terörle mücadele, mutlak Özel Harekât Timleri ile yapılmalıdır. Bölgede sürekli ve kalıcı olmalı, geniş yetkiler verilmelidir. Aksi halde, vatan evlatlarımızı, şehit vermeye devam edeceğiz. Ancak AB uyum yasaları gereği, Emniyet Teşkilatı'nda, Özel Hareket Timleri için de düzenlemeler getirildi. Düzenlemeye göre, illerdeki Terörle Mücadele Şubesi'ndeki görevli kişiler, operasyonlara giremeyecek, operasyonları Özel Hareket Timleri yapacak. Özel Hareket Timleri, ayrıca kentlerde yapılan operasyonlarda da kullanılacak, kırsal alana çok zorunlu haller dışında, kesinlikle çıkamayacak.
Ayrıca özel Hareket Timleri, artık operasyonlara hemen başlayamayacak, operasyon yapılacak kişi ya da kişiler, bu görüşmeciler tarafından önce konuşarak ikna edilmeye çalışılacak. Bu kişiler, psikologlar tarafından eğitilen ve uzman kişilerden oluşacak. Bir operasyon anında, Cumhuriyet Savcıları talimatı doğrultusunda hareket edecek Suçlular ikna etmeye çalışacak. Silahlı çatışma, artık Özel Hareket Timleri'nin en son çaresi olacak. Elbette, bu tabloda, Özel Harekât Timlerinin, terörle mücadelede, başarılı olması çok zordur. O nedenle de terörle mücadele yasalarında, değişiklik yapılarak, güvenlik güçlerinin eli güçlendirilmelidir.
Terörün, en hızlı olduğu dönemde, çok zor eğitimlerin ardından görevlendirilen özel harekâtçılar, teröristlerin, korkulu rüyası olmuştu. PKK' ya karşı o kadar başarılıydılar ki, bizzat bölücübaşı telsizle verdiği talimatlarda, "Özel harekâtçılar ile çatışmaya girilmemesini" istiyordu. O dönemde, özel harekâtçılar, teröristlere kök söktürüyorlardı. Bugün ise neden bilinmez erbaşlarla terörle mücadele ediliyor.
Oysa terörle mücadele, "ÖZEL HAREKT TİMLERİ" nin işidir. O nedenle de mutlaka 1993' de olduğu gibi, iyi eğitilmiş, her şart ve zeminde mücadele edebilecek, bölgeyi çok iyi tanıyan, "Özel Harekât Timleri" kurularak, terörle mücadele yapılmalıdır.
Siyasi irade ve güvenlik kurumları, artık gerçekleri görmelidir. Yeterli eğitim almayan, tecrübesiz, deneyimsiz ve bölgeyi yeteri kadar tanımayan gençlerle, terörle mücadele edilemez. İŞİN DOĞRUSU BU İKEN, BU ISRAR NİYE? Birileri bu soruya cevap versin... Çünkü ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKIYOR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi