
Gürcan Banger
Dijital İşletme, Dijital Ofis
Bu yazıda işletmeyi etkileyecek olan yeni teknolojilerden ön ve arka ofis bütünleşmesi, dijital gerçeklik ve blok zincirine kısaca değineceğim. Geleneksel işletmeler ve KOBİ’ler açısından bunlar ‘hayal’ gibi görünse de bu dönüşümün dünyada gerçekleşmekte olduğunu görmek lazım. Teknoloji, kişisel ve ‘kurumsal’ niyetimizden ve beklentilerimizden bağımsız olarak hızla ve ivmelenerek değişmeye ve değiştirmeye devam ediyor.
ön ve Arka Ofis
İleri teknolojilerin işletmenin değişik alanlarında yer almasıyla birlikte geleneksel durumda pek dikkat çekmeyen ‘arka ofis’ işlerinde ciddi iyileşmeler olması beklenir. Bilindiği gibi; arka ofis terimi ile işletmenin müşterilerle doğrudan ilişkisi olmayan birimleri ifade edilir. Yeni teknolojiler finans ve tedarik zinciri fonksiyonlarında yer alan sistemlerin ve işlemlerin önemli ölçüde değişimine neden olacak. Ayrıca bu teknolojiler sayesinde müşterilerle doğrudan ilişkisi olan ön ofisin arka ofise bağlantılanması fiyatlama, ürünü hazır bulundurma, lojistik, finans vb. gibi işlemlerde performans artırışını sağlayacak.
önümüzdeki kısa ve orta vadeli gelecekte işletme; otomasyon ve analitikler (analiz ve raporlama yazılımları) sayesinde kendi sistem ve süreçlerini birbirleri ile ilişkilendiren yeni bir yapılanma oluşturacak. Geleneksel işletmede görevler, bunlara uygun araçlar tarafından gerçekleştirilir. Yeni durumda ise işletme, karmaşık ağ yapılarını ve yeni iş yapma biçimlerini mümkün kılan teknolojilerden yararlanacak.
Dijital İşletme
Sanal gerçeklik, bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir. çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel deneyimlerden ibarettir. Artırılmış gerçeklik ise gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
Yeni üretim yaklaşımında sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve konuşma tanıma iş yapma biçimlerinin unsurları olarak yer alacak. çalışanlar kritik görevleri yerine getirirken ihtiyaç duydukları enformasyonu veya talimatları giyilebilir araçlar sayesinde edinebilecek. Genel sanallaştırma ve görselleştirme uygulamaları sayesinde herhangi bir risk ve tehlikeye maruz kalmadan insanların robotlarla birlikte çalışması mümkün olacak.
İşletme ‘dijital gerçekliğin’ ortaya çıkışını birkaç farklı şekilde görebiliriz. Bunlardan birincisi; çalışanların veriler, yazılım uygulamaları ve çevreleri ile etkileşimini mümkün kılan saydam arayüzlerdir. Bir başka ifade ile işletmede ‘her yer (şey) bilgisayar’ ve ‘her yer (şey) görüntü ekranı’ olacak biçimde bir yeni durum gerçekleşecek. İkincisi; artırılmış ve sanal gerçeklik fonksiyonları sağlayan giyilebilir ürünler sayesinde işletmenin herhangi bir noktasından (hatta işletme dışından da) İnternet’e ve işletme ağlarına erişmek mümkün olacak. üçüncü olarak; işletme çalışanları artırılmış veya sanal gerçeklik ortamlarında kendi sanal bulunma durumlarını düzenleyebilecek; sanal olarak görünür veya görünmez olabilecekler.
Blok Zinciri
Blok zinciri (blockchain), kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Blok zinciri teknolojisi çok farklı alanlara uygulanabilir. Günümüzde blok zincirlerinin birincil kullanımı, en başta bitcoin olmak üzere, kripto para birimleri için yararlanılan bir tür dijital dağıtık defterdir. Blok zinciri teknolojisini, örneğin ‘dijital noter’ gibi düşünmek anlaşılmayı kolaylaştırır.
Geleceğin işletmeleri arasında blok zinciri teknolojisinden yararlananların çok yönlü yüksek performans elde edeceklerine dair öngörüler var. Geleceğe hazırlanan bir işletme, blok zinciri kavramını öğrenip kendi değer zinciri için yeni uygulamalar ve deneyimler oluşturmayı düşünebilir.