Dijital Yaşam Neleri Değiştiriyor?



Eğer bir noktada birikmiş değer veya zenginlik varsa, onunla ilgili güvenlik sorunları olmaması düşünülemez. Bilgi çağı adını verdiğimiz bir zamanda bu zenginlik türlerinden en önemlisi veri, enformasyon, bilgi ve deneyim birikiminin her türlüsüdür. Dolayısıyla siber risk ve siber güvenlik (bilgi sistemlerinin güvenliği) bu çağın en önemli konuları haline geldi.

Siber saldırılar, devlete veya şirketlere ait enformasyon noktaları kadar kişisel olanlara da yöneliyor. Sıklıkla bireysel bilgilerin izinsiz biçimde medyaya sızdırıldığını izliyoruz. Diğer yandan kurumsal veya kişisel İnternet siteleri, bilişim korsanlarının saldırılarına uğruyor. Teknoloji daha yoğun ve karmaşık hale geldikçe, enformasyon noktalarına yapılan saldırılar da daha karmaşık ve zarar verici hale dönüşüyor. Bu nedenle yaşamımızda güvenlik teknolojilerinin çok boyutlu olarak yer alışında artışlar gözleyeceğiz. Risklere ve tehditlere karşı güvenlik önemlerini artırmak önümüzdeki dönemin bir başka teknolojik etkisi olacak.

Enformasyonun yaşam alanlarında artan önemi ve bilginin üretim faktörü olarak yükselen değeri bilginin üretim ve dağıtım süreçlerini de daha dikkat çekici hale getiriyor. Bilginin miktar ve çeşitliliğinin artması yanında üretim ivmesinin yükselmesi, bilginin edinilme süreci olan eğitim ve öğretimin de daha nitelikli ve sürdürülebilir olmasını gerektiriyor. Bu nedenle (okul sonrasına işaret eder biçimde) son yıllarda yoğun biçimde yaşam boyu eğitim kavramından söz ediliyor; buna ilişkin kamusal, özel veya sivil girişimler var.

Sonuç olarak eğitim teknolojilerinde büyük ölçekli değişim gözleniyor; eğitim araçları ve bu sektöre ilişkin yönelimler teknolojinin etkisiyle farklılaşıyor. Eğitimin kamusal boyutu açısından ise hükümetlerin ‘vizyon kaliteleri’ etkili oluyor; küresel yönelimleri ve değişen konjonktürü kavrama zorluğu çeken iktidarlar ‘eski model tarzlara sempati duyarken zamanın ruhunu kaçırıyorlar.

Bilişim ve iletişim konusundaki gelişmeler, kimi zaman başka teknolojik gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıkarken, bazen kendileri de yeni değişimlerin motoru haline geliyor. Bilgi çağının yeniliklerinden birisi bulut bilişimin ortaya çıkışıdır. Bulut bilişim, İnternet temelli teknoloji kaynaklarının paylaşımını sağlayan bir hizmet türüdür. Bu teknoloji sayesinde yazılım uygulamaları, enformasyon ve veri depolama ve hesaplama imkânları bir ‘uzak hizmet’ olarak paylaşılır. İnternet üzerinden bulut bilişim teknolojisi sayesinde kullanıcılar kendi bilgisayarlarında (akıllı telefonlarında veya benzeri cihazlarında) bulunmayan bilgilere uzaktan erişebilirler.

Metal veya kâğıt para olarak isimlendirilen nesnelerin zaman içinde ortadan kalkacağına dair öngörüleri duymuş olmalısınız. Gerçekten bankacılık sektöründeki gelişmeler ile kredi kartının yaygınlaşmasının paranın nesne olarak kullanımını azalttığını günlük yaşamımızda izliyoruz.

Diğer yandan İnternet bankacılığı alışveriş kurumuna yeni boyutlar getiriyor. Bugün geldiğimiz noktada yaşamı değiştiren önemli teknolojik gelişmelerden birisinin ödeme sistemlerindeki çeşitlenme olduğunu izliyoruz. İnternet temelli yazılım uygulamaları, yeni ödeme araçları ve platformlar ile yeni geliştirilen hizmetler üzerinde yükselen ödeme teknolojisi farklılaşması günlük yaşamın değişim katalizörlerinden bir başkası olacak.

Filmin sinemaya giderek izlendiği, oyunun sokakta topaç, misket veya atlama ipi ile oynandığı zamanlardan çok farklı bir dönemi yaşıyoruz. Bir zamanların çocuk oyunlarını artık aile büyükleri bile hatırlamıyor. önce bilgisayar oyunları olarak başlayan ‘sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisi’ medya-sinema sektörünün ve her an daha fazla olmak üzere iş dünyasının ayrılmaz parçası haline geldi.

Benzetim amaçlı bilgisayar modellemesi yaklaşımları tasarım ve üretim sektörlerinde kendine yeni uygulama fırsatları buluyor. Geleneksel uygulamaların yerini üç boyutlu ve sanal gerçeklik temelli yeni yöntem, teknik ve araçlar alıyor. önümüzde yeni görsel teknolojilerin yaşamın her alanında çok daha etkili biçimde yer alacağı bir zaman dilimi var.

(Devamı var.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi