Dijitalleşen İş ve Çalışma

 


 


Bilişim, iletişim ve İnternet teknolojilerindeki gelişmeler, enformasyonun dünya üzerindeki iş amaçlı akışını büyük ölçüde hızlandırıp çeşitlendiriyor. Sipariş ettiğiniz ürünlerin o anki durumunu, fabrika alanındaki iş akışını veya müşteriye iletilmek üzere yüklediğiniz kamyonun konumunu ağlar sayesinde izleyebilmek son derece kolay hale geldi. Yeni teknolojiler çevrim içi, etkileşimli ve self servis iş süreçlerini, yazılım kullanımını ve hizmet edinmeyi mümkün hale getirdi. Bu durumu kavramak için şu mottoyu ezberimize alabiliriz: “İnternet bağlantılı olmayan iş kalmayacak.”


 


Artık sosyal medya olarak isimlendirdiğimiz yeni bir gerçeklik var. Birden fazla insanın mekân değiştirme (ulaşım) yoluyla sağladığı görüşme ve iletişim imkânı, İnternet sayesinde sanal ve çevrim içi olarak gerçekleşiyor. Sana medya kullanımı, bireyler için yeni üretim ve tüketim şartları oluşturdu. Teknolojik gelişmeler komşuluk, arkadaşlık ve ilişki gibi kavramları uygulamalı olarak değiştiriyor. Yüzyüzelik büyük bir hızla ‘demode’ oluyor. Yeni teknolojilerin sosyal niteliklerimize olan etkilerini yoğunlaşan biçimde görmeye devam edeceğiz.


 


Artık tüm işletmeler, girişimciler ve yöneticiler büyük bağlantılı dünyanın bir parçasıdır. Bu durum, işletmenin veya işletmecinin konumu ne olursa olsun iş yapma biçimini, iletişim ve işbirliği tarzını etkiliyor; yeni iş modellerinin geliştirilmesine neden oluyor. Diğer yandan zaman alıcı ve beceri gerektirmeyen işlerin yapılmasında yeni imkânlar ve kolaylıklar gündeme geliyor. Artık işletmeciler kendilerini daha fazla oranda yüksek değer içeren faaliyetlere ayırabilirler. Bu bağlamda yöneticilerin işletme içindeki rolleri de stratejik iş ortaklığı düzeyine yükseliyor.


 


Geleceği kesin olarak bilmek hiçbir zaman mümkün olmayacak. Buna karşılık yeni gelişen teknolojiler konusunda bilgi ve öngörülere sahip olmak gelecekte karşılaşılacak zorlukları göğüslemeyi ve daha önemlisi yeni fırsatlardan yararlanmayı sağlayabilir.


 


Teknolojilerin çok hızlı değişip geliştiği, buna karşılık kişi ve kuruluşların teknolojik değişim ivmesine ayak uydurmakta zorlandıkları bir çağı yaşıyoruz. Görünen o ki, bu hızlanma çok büyük, beklenmedik bir kırılma yaşanmadığı sürece bu şekilde sürecek. Şaşırtıcı değişim karşısında ara veya son tüketicinin ne denli rasyonel kalabileceği bir soru işaretidir. Gökte bir yandan diğerine savrulan kuşlar veya denizde büyük balıkların saldırılarıyla sürüler halinde yön değiştiren balıklar gibi; hızlı değişim karşısında gelecekte tüketicilerin tutum ve davranışlarını da öngörmek daha zor olabilecek. Buna karşılık veri ve enformasyon toplama ve depolama teknolojilerinde de çok ciddi gelişmeler oldu.


 


önümüzdeki on yılın en önemli kurumsal yeteneklerinden birisinin toplanan büyük veri yığınları içinde süzme yapmak, bunları yorumlayıp değerlendirmek için analiz ve modelleme yöntem, teknik ve araçları geliştirmek ve kullanmak olacak. On yıllık gelecekte daha fazla ihtiyaç duyacağımız beceri ve yetenekler arasında değişim yönetimi, proje yönetimi, fon geliştirme, inovasyon, tasarım, ür-ge ve işletmeyi kaldıraçlama için teknoloji yönetimini de saymak gerekir.


 


önümüzdeki on yıl gibi bir sürede iş süreç ve faaliyetlerinde etkili (aynı zamanda tercih edilir) olacak beceri ve yetenekler konusuna kısaca bakabiliriz. Bunlardan birincisi; veri toplama teknolojileri sayesinde bilişim ortamlarında depolanan veri yığınlarının işlenmesini sağlayacak iş zekâsı en değerli yeteneklerden birisi olacak. Bu sıralar sıklıkla “büyük veri (big data) ve analitikler (analytics)” olarak dillendirilen ifadeler söz konusu yeteneğe işaret etmektedir. Bu konuya bağlı olarak veri analizi ve veri modelleme de ihtiyaç duyulan yetenekler arasında yer alacak. Bu bağlamı biraz daha genişleterek çok boyutlu “bilgi yönetimi” beceri ve yetenekleri toplam ihtiyacından söz edebiliriz.


 


Eğer ekosistemde bizi etkileyen değişim faktörleri varsa, bu durumu sadece pasif tutumla karşılayamayız. Değişim mevcut ise kişinin ve kuruluşun kendi değişim yönetimi olmalıdır. Bir başka deyişle önümüzdeki on yılın ivmeli değişimi ekonomik işletmelere değişim yönetimi yeteneğini zorunlu kılmaktadır. İşinizi ilgilendiren teknolojilerin hızlı değişimi karşısında ne yapacaksınız?


 


Pazarın yapısının ve müşterinin beğeni ve seçim davranışının değişiyor olmasını tespit etmek yeterli değil. Müşterinin yeni ihtiyaç ve isteklerini tatmin etmek için inovasyon, tasarım ve ür-ge gibi beceri ve yetenekler gerekecek. Buna bağlı olarak iş aklının (iş zekâsının) artan önemi ile birlikte yeteneğe sahip insanları işletmede istihdam etmek ve kalıcılığını sağlamak gibi bir durum daha var.


 


Ekonomi ve iş dünyasında (orta kademe işler yok olurken) işler iki temel kategoride toplanıyor. Belli bir temel alan dışında yüksek oranda beceri gerektirmeyen işler ve özel beceri ve yeteneklerle donanmış olmayı gerektiren işler olarak bir ikiye bölünmenin geliştiğini gözlüyoruz. Katma değerli işler ise giderek daha yüksek oranda beceri ve yetenek gerektirecek. Bu nedenle işletmeler beceri ve yetenek sağlama ve kalıcı kılma konusunda ağırlaşan bir durumla karşı karşıya kalabilirler.


 


(Devamı var.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürcan Banger Arşivi