
Gürcan Banger
Dijitalleşen İşletme
Her çağın, her ekosistemin kuralları ve yaşam şartları var. Her işin ve işletmenin elde edilen geliri ve kârı, birinci derecede etkileyen, baskın bir yapı taşı bulunuyor. Bu etkili faktör, işin niteliğine bağlı olarak ürün, hizmet, satış kanalı, müşteri profili veya stratejik ortak gibi bir unsur olabiliyor. İşletmenin ödeme sistemini (geliri işletmeye akıtma biçimini) de bunlar arasında sayabiliriz. Bilişim, iletişim ve İnternet teknolojilerinin gelişmesi yeni ödeme platform ve biçimlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu nedenle işletmelerinin gelecekte var olmasını hedefleyen işletmeciler yeni ve gelişen ödeme sistemleri konusunda da bilgi, beceri ve yetenek geliştirmiş olmalılar.
Gelecek öngörüleri, ağlarla bağlantılı olmayan işletme kalmaması gerektiğini öğütlüyor. Bu da bağlantılılık konusunda beceri ve yetkinlik sahibi olmayı gerekli hale getiriyor. Bilişim, iletişim, İnternet ve medya teknolojileri (kısaca bağlantılılık teknolojisi), artık iş kültürünün bir parçasıdır. Girişimciler ve yöneticiler bağlantılılık konusunda kendi ihtiyaçlarına uygun olarak becerili ve yetkin olmak zorundalar. Bağlantılılığın aynı zamanda bilgi güvenliği anlamına geldiğini de eklemeliyim.
İnternet konusundaki gelişmeler kişiler ve kurumlar için bu ortamda var olmayı, haber alıp vermeyi, bilgi paylaşımını ve sosyal medya platformları ile bloglarda benlik ifadesini kolaylaştırdı. Başta İnternet olmak üzere ağlar sadece kendi kişisel veya kurumsal alanımızın dışı ile iletişim kurmamızın ortamları değildir. Ağlar aynı oranda kurum ve kuruluş içine yönelik olarak kullanılabilecek platformlar yaratmamıza imkân tanır. Bu bağlamda işletme işi portallerin kurumsal iletişimi sağlamak için çok önemli katkıları olacağını söyleyebiliriz. özetle; gerek dış ekosisteme gerekse işletme içine yönelik olarak portal kurma, geliştirme ve yönetme konusunda gerekli bilgi donanımı yakın geleceğin önemli becerilerinden bir başkasıdır.
Bilişimin yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllarda birbirinden bağımsız uygulamalar vardı. Günümüzün iş şartları ise kurumsal uygulamaların bütünleşmesi, birbirleri ile bilgi paylaşması ve karşılıklı iletişimini gerektiriyor. Bu ihtiyacı, basit olarak kurumsal kaynak yönetimi (ERP) olarak isimlendiriyoruz. Uygulama programlarının birbirileri ile uyumunu sağlamaya yönelik becerileri de geleceğin gerekleri arasında saymalıyız.
Teknolojik Donanımlılık
Teknoloji kavramı, bazı kişiler için anlaşılması zor, yeni teknik bilgilerin edinilmesi, hatta ezberlenmesi anlamına geldi. özellikle sosyal ve kültürel temelli meslek mensuplarının bir kısmı, birey olarak kendisinin teknolojik gelişimin dışında kalabileceği gibi bir yanılsama oluşturdu. Günümüzde teknolojilerin herkes için olduğu ve her mesleki alanı etkilediği gerçeği daha iyi anlaşılıyor. Her işin bilişim, iletişim ve İnternet başta olmak üzere yeni teknolojilerle bir bağlantısı var. Olmayanlar da kısa sürede teknolojik gelişmeden ciddi oranda etkilenmeye başlayacak. Yaşam daima tercihini kolaylıktan yana yapar.
Bilginin çoğalıp çeşitlenerek çığ haline dönüştüğü ve her alanı etkilediği bir çağda analitik yöntem, teknik ve araçları öğrenmemiz, buna bağlı olarak problem çözme performansımızı yükseltmemiz gerekiyor. Yaşam daha karmaşık hale geldikçe, çözmemiz gereken yeni problemlerin de ortaya çıktığını izliyoruz. Böyle bir dünyada bilgi, beceri ve yetenek olarak daha donanımlı olmak gerekiyor.
Teknolojinin önemini ve etkisini vurgularken bir yanlışa düşmemek gerekir. Yöntem, teknik ve araçların gelişimi, ‘işin’ içinde insan aklı olmadığında hiçbir şeydir. Bu nedenle insan aklının ve rasyonalitesinin önemi de insanla birlikte artıyor. Bir yandan teknoloji üzerimizden pek çok yükü alırken, aynı zamanda aklın ve becerilerin daha fazla kullanılması gerektiği bir zaman dilimine doğru yol alıyoruz.